STUDENTEN- EN DYR HISTORIA


Josephine Gärdström 2021-04-09


Av Linn Eriksson och Josephine Gärdström

Studenten blir en större köpfest för varje år. Redan i oktober bokar ungdomarna upp sig på nästa års studentflak, kryssningar och baler. Eleverna står ensamma när de på kort tid ska fatta stora ekonomiska beslut. Utgifterna för att ta studenten har växt för varje år. För bara tio år sedan såg situationen helt annorlunda ut. Det finns många företag som erbjuder olika tjänster för ett roligare firande. Frågan är bara vilka tjänster som egentligen är nödvändiga, och till vilket pris.

 


Studenter känner ofta väldigt olika inför studentavslutningen. En del personer vill inte ha ett stort kalas med släkt och vänner. Medan andra vill ha alla roliga detaljer som går att införskaffa. Därför är det som förälder mycket att prata om med sin blivande student. Du själv bör även prata igenom med dina föräldrar i god tid hur du tänker inför den stora dagen och vad som är viktigt för dig. Kanske vet de inte vilka kostnader det faktiskt rör sig om idag. Man kan nämligen konstatera att utgifterna för att ta studenten bara växer för varje år.

10 år sedan

Kollar man tillbaka på hur studenten såg ut för 10 år sedan var den redan då kopplad till stora kostnader som många inte hade råd med. Det var allt från klänningar/kostymer, stora fester, mottagningar och flak som skulle betalas av föräldrarna. Allt fler normer om hur en student skulle vara växte fram och vid detta årtal var även studenten ett perfekt tillfälle att dra till på stort. Det ställdes krav på föräldrarna både av samhället, eleverna och släkten. Vilket har orsakat att slutsumman för en student redan då låg på skyhöga nivåer. Enligt en rapport från 2011 av branschorganisationen ”Svensk Handel” kostade en studentexamen i snitt 16 500 kronor per student. En summa som redan då gjorde det svårt för föräldrar med ekonomiska svårigheter att ge sina barn en student. Många fick dra in på räkningar, köpa billigare mat och strama åt flertalet månadsinkomster för att lyckas få ihop pengar till den kommande dagen. Något som för många orsakade utanförskap eller försämrad relation till föräldrarna.

Situationen uppmärksammas i programmet Plånboken i Sveriges Radio P1. Där diskuteras det mycket kring de familjer som har råd att betala och vad dem kan göra för att minska hetsen. Lösningarna tycktes redan 2011 vara att öka medvetenheten kring att alla inte har råd. Men också att var 10:e barn lever i fattigdom. I stället för att klasserna har offentliga insamlingar till studenten föreslogs under detta år att det bör ske anonymt. Vilket ger familjer i ekonomisk utsatthet chansen till att bidra med det dom kan även om det är mindre än andras insatser. På så sätt menade de att utanförskapen skulle försvinna och pressen till att ha råd minskade. Men trots att dessa frågor redan cirkulerade runt i samhället för 10 år sedan har studentfirandet år efter år bara blivit allt dyrare. Samtidigt som konsekvenserna inte heller tagits i tu med.

Idag

Efter uträkningen för tio år sedan ser vi att priserna ökat drastiskt tills idag. På senare år har det blivit allt vanligare med faktorer såsom specialdesignade mössor, limousiner och inhyrda fotografer. Vilket gör att prissumman snabbt stiger ytterligare. En studentmössa idag ligger runt medelpriset 1500kr. En skrämmande stor utgift. Standardmössan kostar inte många hundralappar. Men det vanliga är att man bygger på mössan med diverse olika tillval som gör att man snabbt är uppe i tusenlappen och mer. Med alla små avgifter man lätt glömmer så landar en student idag på ca 20 000kr per student. Man beräknar att ungefär 16 000kr är kostnaden för en tjej att ta studenten, där priset för studentmottagningen inte är medräknad. För en kille landar priset runt 14 000kr eftersom de flesta killar t.ex inte använder smink eller betalar för en håruppsättning. En studentmottagning kan gå loss på ungefär samma summa om man inte tänker efter och planerar i god tid vad som är nödvändigt och inte. De största summorna är oftast kläderna. Klänning/kostym, skor, accessoarer och mössan. Den ekonomiska delen avgörs även mycket på hur mycket man väljer att lägga på studentflaket och studentmottagningen. Utöver det tillkommer kostnader såsom en champagnefrukost samt studentplakatet. För en vanlig familj med medellöner innebär studenten enormt stora utgifter man mer eller mindre är skyldig att betala. Det finns inte heller många möjligheter till ett billigare firande tack vare förväntningarna som uppstått i samband med den stora dagen. Att gå ut gymnasiet enligt konstens alla regler är långt ifrån gratis.

Undersökning

Ett av de företag som säljer egendesignade studentmössor är Abcgruppen.se. Enligt deras hemsida ska alla ha möjlighet att designa en egen studentmössa som passar sin plånbok. I en intervju med deras kund och personalansvariga vid namn Josef Westman ställs företaget till svars med frågor kring de höga kostnaderna.

Hur kan kostnaderna av att designa sin egen studentmössa bli så höga?

-Hos ABC-gruppen ger vi alla våra kunder möjlighet att själva designa och uttrycka sig i den utsträckning som önskas. Något vi anser är väldigt viktigt då man som elev och kund ska vara säker på att oavsett om man önskar en enklare, klassisk design eller en design med fler detaljer så ska studentmössan hålla samma kvalitet. Hos ABC-gruppen går det i regel att få en snygg klassisk studentmössa för mellan 300-500kr beroende på vilken skola du går på. En studentmössa kostade för ca 20 år sedan runt 400kr med skolrabatt, idag kostar de runt 349kr. Trots att priset faktiskt gått ner har kvalitén och kostnaderna för att sy en studentmössa ökat.

Företaget menar alltså på att det skulle vara billigare att köpa en studentmössa idag än för 20 år sedan bland annat på grund av de aktuella skolrabatterna. Detta anser inte vi stämmer korrekt med den information vi tidigare fått fram. Eftersom Josef menade på att det går att få en snygg klassisk mössa för mellan 300-500kr beroende på vilken skola man går på testade vi designa en mössa för den summan via deras hemsida. En mössa utan några extra tillval förutom sitt namn broderat med de billigaste tygerna landar på dryga 700kr. Detta innebär att den ”klassiska studentmössan ”ABC-gruppen nämner som kostar mellan 300-500kr är helt utan några andra tillval. Där inte ens sitt eget namn finns med.

 Hur ställer ni er till att studentmössornas kostnader ofta är betydligt högre än vad elever har möjlighet till att betala?

-För oss är det viktigt att varje enskild kund själv bestämmer hur denne vill utsmycka sin studentmössa med designdetaljer och eventuellt addera studentprylar. En studentmössa kan därför kosta från 300kr upp till flera tusen, om du bara skulle välja de absolut dyraste, så som tillval i äkta guld, stenar från Swarowski, ekologisk Alcantara osv. Viktigt för oss är även att om du inte vill lägga dina pengar på din studentmössa, kan du få en 10 gånger så fin studentmössa som dina föräldrar hade för ca 300-500kr. Om du vill prioritera din studentmössa i stället för att köpa något dyrt märkesplagg så kan du skapa din dröm-studentmössa för 1300kr med detaljer i äkta guld m.fl.

Alltså ska elever som inte vill lägga sina pengar på sin studentmössa, ändå kunna få den 10 gånger finare än de sina föräldrar hade. Westman menar på att en studentmössa kan landa på flera tusen kronor om man bara skulle välja det absolut dyraste. Däremot är frågan vad man annars ska välja för detaljer till mössan när tillvalen antingen är billiga eller jättedyra. Varför finns det inte även sådana material som kompletterar upp de dyraste tillvalen för en billigare summa. Så att alla kan få möjligheten till en lyxig mössa utan de skyhöga kostnaderna.

 Konsekvenser

De uppenbara prishöjningarna medför stora extrakostnader som gör att familjer med redan ansträngd ekonomi får det svårt. I samband med studentdagen ska även det vardagliga livet rulla på. Hyran ska betalas och maten ska stå på bordet. Studenten skapar köp krav på många familjer och studenter som kanske inte har förutsättningarna för den ekonomiska utgift som tillkommer. Det skapar många tillfällen för studenterna att jämföra sig med varandra såsom vem som har den dyraste klänningen eller den största mottagningen.

Företagen säljer in sina varor och tjänster till eleverna under ett helt år innan studenten. De skapar erbjudanden och bjuder in till provningar för att locka till sig de blivande studenterna. Skolorna måste därför vara uppmärksamma kring hur dessa tillfällen anordnas. Eleverna måste själva få en möjlighet att kunna säga ifrån. Visserligen finns det ett antal alternativ inför studenten som är mer ekonomiska för plånboken. Såsom att köpa sina kläder second hand eller be gästerna ta med sin egen mat/dryck. Däremot finns det som tidigare nämnt flertalet förväntningar på en student och allt omkring. Vilket sätter en del krav att leva upp till.


Tipsa en vn Skriv ut



Misstänkt koppling till kriminellt nätverk infiltrerar känt barnspel

"De läckte hela min identitet”

Det var under söndagsnatt när en elev på Westerlundska gymnasiet spelade datorspelet Moviestarplanet som mardrömmen bröt ut. Personen blev trakasserad, uthängd och fick sin personliga information...

Läs mer


Påsken är här!

Slutet av mars är här och påsken har kommit! Påsken firas för att minnas...

Läs mer


Varför är det inget påskbord i år?

Tidigare år har eleverna på Westerlunska gymnasiet fått påskbord serverat i...

Läs mer


Ramadan är i full gång 

Sedan ett par veckor pågår den muslimska högtiden ramadan vilket innebär att...

Läs mer

Allsvenska premiären

Populäraste teknikprogrammet bland tjejer i Uppsala län

EHF P14 vidare till steg 5

Olika strumpor för allas olikheter

Albin och Noa har chans att få pris 

Gunilla Persson tar sig till lilla Enköping

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Tisdag 16/4
50 dagars
Tisdag 23/4
Världsbokdagen
Fredag 26/4
40-dagars
Tisdag 30/4
Valborg
Onsdag 1/5
Första maj
Fredag 3/5
Världsdagen för pressfriheten
Lördag 4/5
"May the Fourth be with you"
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Cocktail party
Mösspåtagning i skolan
Bal på Haga slott
Lördag 25/5
Studentfest "White lies"
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN!
Söndag 9/6
EU-val
Onsdag 12/6
Skolavslutning
Söndag 12/1 2025
Axel fyller år

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton