Torsdagen den 23 november 2017 - klockan 15:37

|

Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »


Kalendarium

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

1 maj i Älmhult


Lennart Värmby 2016-05-01

Sedan flera år samsas Vänsterpartiet och Socialdemokraterna på Torget i Älmhult. Det har också blivit tradition att Lennart Värmby håller 1 maj-talet för (V). I år blev det tillsammans med Monica Haider, riksdagsledamot (S) och från Älmhult.
Här nedan följer det manus Värmby hade med sig till torget. Det brukar inte bli ordagrannt så när han kommer igång. Men det ger en god grund!

1 maj 2016 Älmhult – Lennart Värmby, regionråd och gruppledare (V) Kronoberg

Kamrater, mötesdeltagare, gott folk!

Första maj är årets absolut rödaste dag! Vi samlade här på torget i Älmhult gör det för vår tro på solidaritet, jämlikhet, broder- och systerskap och hållbar utveckling. Tillsammans gör vi skillnad!

En applåd för skillnaden och för oss!

Några ord om läget just nu i världen, Sverige och här i Småland och Kronoberg.

Trots alla mörka moln, trots terrorister, trots en skakig politisk verklighet i världen med många miljoner på flykt, som möts av nya murar och hinder, trots en växande hungerkatastrof i Afrika på grund av klimathotets torka – ja, trots att byggnader bränns ner i Sverige för att stoppa möjliga boenden för flyktingar, så är jag optimist!
Jag tror vi kan förvalta denna vår enda planet så att våra barn och barnbarn, ja, kommande generationer kan gå barfota i daggvått gräs och njuta av våren!

För att nå detta krävs förändring! Det klarar vi – Tillsammans gör vi skillnad!

I regionvalet 2014 i Kronoberg fick Vänsterpartiet nästan tiotusen röster och det tackar vi för! Inte bara för att det gjorde undertecknad till regionråd, utan mest för att det satte stopp för planerna på en gigantisk storregion med Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg.

Nu är det på gång igen! Tro det eller ej, men regeringen har tillsatt en indelningskommitté, som nu är i färd med att dela in Sverige i sex nya regioner-län! Från drygt 20 län ska det bantas för att nå stordrift och därmed fördelar, sägs det. De har inte kunnat visa på några sådana och ändå ska Kronoberg in i ett Östra Götaland med Kalmar, Jönköping och Östergötland.
Vi små landsting/regioner som Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Halland har år efter år varit bäst i sjukvården. Inte så att vi är ofelbara, men jämfört med Skåne, Stockholm och Västra Götaland, klart bättre!

Vi behöver resurser och tid för att utveckla en hållbar infrastruktur. Det behövs vägar och järnvägar som bär trafiken i vår region och som öppnar oss för omvärlden. Exempel är persontrafik Markaryd – Halmstad. Ny järnväg Karlshamn till Olofström med person- och godstrafik hela vägen till Älmhult! Tåg som med hög hastighet passerar Ljungby och Älmhult ger varken närhet eller glädje. Vi behöver gångavstånd och närkontakt, vilket kräver utbyggt bredband som når alla!
Sol, vind, vatten, skog och bioenergi och jord- och bergvärme ger oss närproducerad el, värme och drivmedel. Det ger arbete och utkomst åt många.
Tyvärr är den småskaliga vattenkraften hotad. Länsstyrelserna har fått i uppdrag att ompröva alla dämmen och dammar efter miljöbalken. Det betyder alltså inget att enligt gammal hävd – kanske från medeltiden – så har man haft en kvarn, ett sågverk och kanske i modernare tider ett vattenkraftverk igång. Självklart ska vi göra vad vi kan för att miljöanpassa den småskaliga vattenkraften, så att fiskar kan vandra, men det måste ske varligt att förändra dessa lokala miljöer! Vi ska mer – inte mindre grön energi!
Gott folk närproducerat är sällan fel! Tillsammans kan vi göra skillnad!

Nu har vi precis dragit igång vår region. Låt oss få fortsätta att satsa på en region med gångavstånd mellan folkvalda och folket!
För en gångs skull är alla partier i regionen eniga, men så ser det inte ut i riksdagen!
Så hör av dig till Monica Haider och de övriga från Kronoberg och Småland och till partigrupperna i riksdagen. Tillsammans gör vi skillnad och kan få tvångströjan med texten storregion skickad i retur för återvinning! Det kallas populärt numera för cirkulär ekonomi!

Valet 2014 gav oss trots allt en rödgrön regering – S plus MP – som med stöd av V förändrar Sverige till det bättre. OM inte SD röstar med de borgerliga! Det gjorde SD i december 2014, vilket gav oss en borgerlig budget förra året 2015.
Inte undra på att de borgerliga sedan kunde kritisera Stefan Löfven för att han bröt mot givna vallöften!!!
Ansvaret ligger helt och hållet på fyra borgerliga partier och Sverigedemokraterna.

Sak samma hände i november förra året här i regionfullmäktige. Vår rödgröna budget för 2016 fälldes av de borgerliga med M i spetsen och C plus KD och FP, som numera inte vill heta så utan bytt till L. Men att byta bokstav betyder inte att de bytt politik! SD röstade för den borgerliga budgeten, så i år försöker vi göra så gott vi kan för att få ordning på galoscherna i region Kronoberg!

Helt nattsvart är det icke! Vi har fått dryga 40 miljoner från regeringen för att ta emot flyktingar i år. Vi vill att Kronoberg ska växa och vill använda dessa 40 miljoner för att så snabbt som möjligt få de som kommer att lära sig småländska, få arbete och bostad och utbildning om så behövs! Notera, gott folk, att förra året ökade samtliga kommuner i invånarantal. Det betyder att vi äntligen vänt en trist trend sedan Karl-Oskar och Kristina vandrade ut.

Att bygga bostäder, att ge utbildning och att få många fler att arbeta ibland annat vår äldreomsorg och sjukvård, där det behövs både händer och fötter och vänlig omtanke det ordnar vi. Tillsammans gör vi skillnad!

10 miljarder i statsbidrag har ni säkert hört om!
I nästa års budget har regeringen med pådrivande Vänsterpartiet lovat kommuner och landsting-regioner inte mindre än 10 miljarder i årligt tillskott! För Kronoberg betyder det nästan 273 miljoner sammantaget. Älmhult får dryga 10 miljoner och Region Kronoberg nästan 60 miljoner!
I regionen ska vi sätta in dessa resurser för att motverka de ökade klasskillnaderna och främja jämlikhet och jämställdhet. Som ni vet är det de som har sämst inkomst, utbildning och social situation, som också är sjukast och som dör tidigare, än de mer välbärgade med en trygg social standard.

Vi rödgröna vill något annat – vi är röda, vi är gröna och vi är fantastiskt sköna!
Dagens röd-gröna budskap är att vi värnar välfärden! Som ett led i detta sa vi i valrörelsen att vuxenpsykiatrin, som innerligt väl behöver nya lokaler ska få det på Sigfridområdet i Växjö. Ritningarna är klara efter ett intensivt arbete med berörda patientorganisationer, personal och profession. De borgerliga överklagade och fick rätt såtillvida att regionstyrelsen inte ska fatta ett beslut där kostnaderna stiger från dryga 300 miljoner till över 400 miljoner kronor. Det är fullmäktiges sak!
Må så vara. Problemet är att bygga nytt i flera våningar på Växjö lasarett blir inte billigare och låser oss fast i ett lasarett som på sikt måste flyttas från Växjö centrum. Det är redan idag stora problem för ambulanserna till och från lasarettet. Besökande och patienter och de som arbetar på lasarettet har svårt att hitta P-platser. Kort sagt lasarettet ligger fel i en stad som växer snabbt.
Tillsammans gör vi skillnad, om du som är här kontaktar de borgerliga partigrupperna och SD i regionen och säger ifrån!

Växande klyftor och Panama
Inte bara jag utan en förkrossande majoritet av allmogen blir rent ut sagt förbaskade när mycket välbärgade personer visar sig ha gömt miljonförmögenheter i skatteparadis. Nu kan de ta hem dessa gömda förmögenheter utan det minsta straff!
Inte nog med det. I Panama har det efter en läcka från en advokatfirma visat sig finnas ännu fler miljarder undanstoppade. Men redan innan vi räknar in dessa nya beskattningsbara inkomster går Sverige på plus! Sveriges offentliga sektor har netto tillgångar som överstiger 3 600 miljarder! Smaka på den siffran. 3 600 miljarder!
Statens inkomster är 924 miljarder och utgifterna 912 miljarder.

Det betyder att vi tillsammans gör skillnad! Vi kan om vi vill klara både flyktingmottagandet och pensionerna för oss pensionärer!
Vi måste och vi kan bygga de bostäder som våra barn och ungdomar behöver. Varför? Vi = Sverige har aldrig varit så rika som nu! Men rikedomen är snedfördelad!

1980 fick verkställande direktörerna på de 50 största bolagen inom sju branscher 9 gånger en industriarbetarlön. Idag är det nästan 54 industriarbetarlöner. Det är inte bara löner, utan bonusar, avgångsvederlag och kapitalinkomster som ger detta resultat.

Istället för ett samhälle där ett fåtal ständigt tjänar mer och allmogen hamnar allt längre efter vill vi öppna för ett samhälle med solidaritet som grund.
Vi ska välkomna och ge trygghet inte minst för de som kommer till Sverige via BB, men också för andra som kommer via Trelleborg och Malmö och flyr svält, nöd, krig och förföljelser. Vi har råd och en enda planet och en enda mänsklighet.
Tillsammans gör vi skillnad!

Vi har fått en hel del gjort:
* Bankskatt för finanssektorn från näst år ska ta in 1,7 miljarder,
* mål för fattigdomsbekämpningen = fram till 2030 så ska de 40 procent som har lägst inkomst få större ökning än nationella genomsnittet.
* Polisen ska få 283 miljoner för områdespoliser och mot hatbrott,
* avgiftsfria mediciner för barn och unga.
* avgiftsfria primärvård för 85 plus från nästa år.

Listan kan göras längre, men visar att allt inte är elände!
Vi vill göra så mycket mer!

Då är det viktigt att utjämna de socialt baserade och orättvisa skillnaderna i hälsa och livslängd. En viktig person i detta arbete är från Älmhult och heter Michael Öberg från MP, ordförande i Folkhälsoberedningen.

Vi föreslår en social investeringsfond. Sociala investeringsfonder är verktyg för att i tid förebygga de strukturer, de förhållanden som leder till att alltför många lever mindre, lever sämre, lever kortare!
Vår målsättning är: Alla ska kunna leva mer, bättre och längre!

Det behövs en framtidsinriktning, som ser längre än en mandatperiod.
Ett arbete som med fördel kan kopplas till vårt Linnéuniversitet och IKEA/Kamprad-stiftelsen. Och som ordförande i FoU-beredningen lovar jag att det ska forskas som aldrig förr. Minst 10 Nobelpristagare inom 10 år!
J

Det vore väl något?!
Positiv framtidstro är det som behövs för egentligen har vi alla möjligheter, resurser och kunskap.
En mänsklighet som behöver fred och frihet, bostäder, arbete, utbildning och social välfärd.
En planet som behöver miljöåtgärder och biologisk sjukgymnastik för att komma i balans.
Alla ni på detta idag röda torg:
Verka för förnuft och förstånd, för kärlek och känsla!
Jag säger som alltid 1 maj:
Utan sol ingen sommar – utan socialism inget Sverige!
Eller som Karl-Bertil Jonsson säger på julafton: Ta från de rika och ge till de fattiga!
Tillsammans gör vi skillnad! Och vi vill leva mer, bättre och längre!

 


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Regionblad 2016

Regionblad nr 1
V Södra Småland | info@vsodrasmaland.se