Torsdagen den 23 november 2017 - klockan 15:42

|

Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »


Kalendarium

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Landsbygdsriksdagen till Kronoberg 2016


Carin Högstedt 2013-11-04

Det har diskuterats kommunerna, länsstyrelsen och regionförbundet emellan om att ansöka om att få arrangera Landsbygdsriksdagen 2016 i region Kronoberg. Men det visade på ointresse - endast två kommuner, varav Växjö en, var positiva. Gör ett omtag, anser Vänsterpartiet i regionfullmäktige! Varför missa en sådan chans? Det skulle vara en push framåt för landsbygdsutvecklingen. Nyheten idag 4/11 -13 är att 57% av lanthandeln i Sverige lagts ner på senare år. Är det en obeveklig avveckling?

MOTION 

Till Regionförbundet södra Smålands regionfullmäktige 

LANDSBYGDSRIKSDAGEN TILL KRONOBERG 2016! 

I maj 2014 är det landsbygdsriksdag i Sandviken, Gävleborg. Då utses vilken region som ska få arrangera denna riksdag 2016. Bakom arrangemanget som blivit något av en folkrörelse står organisationen ”Hela Sverige ska leva”, som gör det i samarbete med offentlig sektor m fl.

Frågan om att ansöka om att få arrangera Landsbygdsriksdagen 2016 i Kronoberg har diskuterats i olika sammanhang, men endast två kommuner har varit positiva av de åtta. Enligt uppgift har det berott på kostnaderna.

Vänsterpartiet anser att vi ska göra ett omtag och komma fram till att ansöka. Det kan inte vara oöverstigliga kostnader, speciellt inte om man betänker att vi verkligen har landsbygd att bjuda på! Till dessa riksdagar kommer många människor från hela landet med intresse och engagemang för landsbygdsutveckling. De övernattar och äter, upptäcker våra besöksmål och vad den här delen av världen har att erbjuda. Vi tror att det är värt besväret, värt pengarna och att vi investerar i framtiden genom en landsbygdsriksdag.

Landsbygdsriksdagens mål och mening är seminarier, debatter, utställningar, möten mellan organisationer, föreningar och individer – allt för att åstadkomma en utveckling av landsbygden och dess näringar och skapa ett mer sammanhållet Sverige. Det är synd att säga nej till den möjligheten!

Således hemställer Vänsterpartiets regiongrupp att regionfullmäktige beslutar att försöka samla regionen Kronoberg att ansöka om att få arrangera Landsbygdsriksdagen 2016.

Växjö 131101 

Carin Högstedt
gruppledare

 


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Regionblad 2016

Regionblad nr 1
V Södra Småland | info@vsodrasmaland.se