Lördagen den 18 november 2017 - klockan 20:12

|

Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »


Kalendarium

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Onödiga knäoperationer


Lennart Värmby 2014-03-02

I en interpellation frågade Lennart Värmby om onödiga knäoperationer.

Här är hela interpellationen som besvarades på fullmäktige 25/2.


nterpellation

Till landstingsstyrelsens ordförande

Ang. Onödiga knäoperationer

Bakgrund

”Varje år utförs tusentals meniskoperationer i knän - helt i onödan.
Flera studier har nämligen visat att operationerna, som kostar skattebetalarna miljontals kronor, i de allra flesta fall inte har någon effekt.” TT 2014-01-14

Ovanstående TT-artikel fanns med i de flesta tidningar den 15/1. Enligt artikeln hade socialstyrelsen redan förra året ifrågasatt värdet av de närmare 11 000 artroskopierna som årligen görs i Sverige. Flera undersökningar under senare år visar samma sak: att knäoperationer för det mesta görs helt i onödan. Sjukgymnastik är bättre!

Antalet ökar
Det framgick också av sammanställningen att antalet ingrepp ökar i flera landsting – framför allt i Stockholm, där ökningen var hela 40 procent på ett år. Varje operation kostar 14 000 kronor, vilket gör att hela kostnaden för ett år slutar på drygt 150 miljoner kronor.

Men varför ökar operationerna, när studierna klart visar att det har noll effekt i de flesta fall. I Stockholm kan en förklaring vara att det finns många privata vårdgivare, som erbjuder dessa operationer och det finns bra förtjänster att räkna hem.

Meniskoperationer i Kronoberg
Hur är då läget i vårt landsting? Enligt Leif Dahlberg, professor i ortopedi vid Lunds universitet, kan man nog ta bort 80 procent av de här operationerna direkt. Han anser vidare att det är anmärkningsvärt att en behandling fortsatt används minst lika flitigt som förut, när det finns övertygande studier som talar emot.

Mina frågor:

Är dessa studier om menisk- och knäoperationer kända i vårt landsting och har kunskapen lett till minskat antal operationer? Om inte, så vad beror det på?

Hur snabbt och effektivt tas nya kunskaper tillvara och används inom hälso- och sjukvården i landstinget Kronoberg?

Växjö 2014-01-15

 

Lennart Värmby,

Ledamot (V) landstingsfullmäktige


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Regionblad 2016

Regionblad nr 1
V Södra Småland | info@vsodrasmaland.se