Torsdagen den 21 mars 2019 - klockan 16:41

|

Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »Kalendarium

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Psykiatrin är illa ute


Lennart Värmby 2012-04-20

I radio, TV och tidningar har psykiatrin i landstinget Kronoberg varit omskrivet och omtalat. Både i insändare och reportage.
Lennart Värmby har lämnat in en interpellation för att få en redovisning av läget och hur den borgerliga majoriteten tänker agera för att få rätsida på alla problem. Det gäller inte minst barn- och ungdomspsykiatrin.

Här är interpellationen:

Interpellation till

Landstingsstyrelsens ordförande

Suzanne Frank

 

 

Ang. Utvecklingen inom psykiatrin

 

 

Bakgrund

 

Det finns en bred politisk enighet om att psykiatrin i landstinget Kronoberg ska utvecklas för att ge en bättre vård. Däremot var vi i oppositionen (Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet) inte överens med majoriteten om att ledstjärnan för denna förändring skulle vara att skära ner kostnaderna med 30 miljoner.

 

Från oppositionen har vi vid budgetbehandlingarna förespråkat en ekonomisk ram, som ger utrymme för att utveckla och förändra strukturerna inom psykiatrin. Den borgerliga majoriteten har i viss mån tagit till sig dessa krav och tillfört ytterligare medel. Några projekt med statligt stöd har bidragit till att ge möjlighet för en bättre kvalitet. Trots detta har turbulensen i förändringsarbetet varit stor, vilket lett till stor uppmärksamhet i massmedia med kritiska synpunkter från patienter, föräldrar till barn i kö till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och personal.

 

I förändringsarbeten och utveckling av verksamheter är det av stor vikt att personalen är med. För patienter inom psykiatrin är det också av största vikt att man känner trygghet. Enligt uppgifter i massmedia har personal sagt upp sig inom psykiatrin som resultat av omorganisationen.

 

Vad gäller BUP är det helt klart att landstinget Kronoberg inte uppfyller kraven i vårdgarantin. Omorganisationer och förändringar leder ofta till oro bland berörda. I skarven mellan den gamla ordningen och en ny – och förhoppningsvis bättre – organisation är det lätt att verksamheten tappar tempo. I detta fall rör det sig om patienter, som får förlängda och för långa väntetider.

 

Mina frågor:

 

  1. Stämmer det att personal slutat på grund av omorganisationen? Hur många tjänster saknar idag kompetent personal? Hur mycket är hyrpersonal?

 

  1. Uppfyller landstinget vårdgarantin för psykiatrin och hur ser kösituationen ut för barn- och ungdomspsykiatrin?

 

  1. Vad avser du som ansvarig för verksamheten inom psykiatrin och barn och ungdomspsykiatrin att göra för att leva upp till vårdgarantin och till målsättningen om en modern psykiatri i vårt landsting?

 

Växjö 2012-04-08

 

Lennart Värmby,

Landstingsledamot (V)


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Regionblad 2016

Regionblad nr 1
V Södra Småland | info@vsodrasmaland.se