Lördagen den 23 mars 2019 - klockan 18:28

|

Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »Kalendarium

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Slottsruinen i fritt fall?


Carin Högstedt 2012-08-15

För många kockar i soppan? -Ja, landstinget, Växjö kommun, länsstyrelsen, Ryttmästargården, Kulturparken AB, Riksantikvarieämbetet - alla är inblandade i Kronobergs slottsruin, ett mycket vackert och välbesökt historiskt besöksmål i Kronoberg. Undertecknad vill att underhållet sköts och att platsen utvecklas med nya möjligheter till användning. Men vem vill ta ansvaret? Hur länge till ska det regna in i slottssalen, där det hålls bröllop och kalas?

INTERPELLATION TILL REGIONFÖRBUNDET SÖDRA SMÅLANDS KULTURBEREDNINGS ORDFÖRANDE GUNNAR NORDMARK (FP)

 

OM DET REGIONALA ANSVARET FÖR KRONOBERGS SLOTTSRUIN OCH DESS STATUS

För två år sedan diskuterades Kronobergs slottsruin intensivt sedan det dels kommit fram hur illa underhållen den är, dels efter att undertecknad föreslagit en rekonstruktion av ruinen – ”från ruin till slott”. I andra europeiska länder finns mycket goda exempel på rekonstruktioner. Användningen skulle kunna bli betydligt mer frekvent och bred.

Efter diverse turer hamnade förslaget i Växjö kommunfullmäktige och en förstudie blev verklighet. Arkeolog Martin Hansson gjorde den. Det kom till några övergripande möten med alla berörda instanser och ingen var negativ till att börja utveckla ruinen. Dock inte till en fullt ut rekonstruerad Vasaborg, men i alla fall lite nya tankar. Den nye entreprenören på Ryttmästargården deltog och visade stort intresse för saken. Så småningom blev det första steget att få Fastighetsverket som ägare istället för Riksantikvarieämbetet.

Under denna sommar har vi kunnat läsa i media att entreprenören har svårt att driva verksamheten, därför att det t ex regnar in i slottssalen, där det hålls kalas och bröllop.

Ingenting har hänt för att underhålla ruinen de gångna åren och ägarskiftet lyser med sin frånvaro. Slottsruinen är ett av de absolut märkvärdigaste besöksmålen i länet. Det minsta man kan begära är att det underhålls så att det bevaras som historisk kulturell plats, inte  utgör fara för besökare och så att entreprenören kan driva verksamheten på ett effektivt och tilltalande sätt.

  1. Hur ser du på regionförbundets ansvar för Kronobergs slottsruin som besöksmål?
  2. Om du anser att det finns något som helst ansvar – hur kan regionförbundet verka för underhåll och utveckling av detta besöksmål?
  3. Hur ser kontakterna mellan Riksantikvarieämbetet, Fastighetsverket och regionen  ut? När kan ett ägarskifte vara klart?
  4. Vilken instans ansvarar för det mest basala underhållet, det som gör att det går att använda slottssalen t ex, anser du?

Carin Högstedt, (V)

120815

PS Eftersom det är svårt att få grepp om vilken instans som vill ta ansvar för Kronobergs slottsruin, så kommer jag att ställa ungefär samma frågor till Kulturparkens ordförande Peter Norrman i Växjö fullmäktige.

 

 


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Regionblad 2016

Regionblad nr 1
V Södra Småland | info@vsodrasmaland.se