Lördagen den 23 mars 2019 - klockan 17:45

|

Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »Kalendarium

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Vi lever mer, längre och bättre!


Lennart Värmby 2012-06-04

Vänsterpartiets budgetförslag för landstinget Kronoberg 2013.

I Kronoberg lever vi mer, bättre och längre!

Vänsterpartiets budgetförslag för landstinget Kronoberg 2013:

”Trygg och tillgänglig vård med folkhälsan i Centrum”

Röd understruken text och siffror i bifogad fil skiljer sig från den borgerliga majoritetens förslag!
Viktigaste punkterna som skiljer från den borgerliga alliansen i kronor är:

 • Universitetssjukhus som målsättning i samverkan med Linnéuniversitetet.
  - Kan Ingvar Kamprad och IKEA satsa mer än 1 miljard på forskning och universitetet, så kan vi göra något, säger Lennart Värmby, gruppledare (V). Vårt förslag är 10 miljoner till en början för att bygga ut utbildning av vårdpersonal, forska och utveckla. Vi behöver också veta om Vårdval Kronoberg och alla privatiseringar verkligen ger oss en bättre, effektivare och tryggare sjukvård.
 • Mormor ska inte betala!
  - I år försämrade de borgerliga högkostnadsskyddet. Det betyder i klartext att de som har mest vårdbehov med många besök på lasarett och vårdcentral får betala mer. På ett år tar landstinget in 6 miljoner kronor från i första hand äldre med många krämpor. Det motsvarar en skattehöjning på två öre! Mormor och många andra med låg pension och mycket sjukdom ska få behålla mer i plånboken. Hellre höjd skatt!
 • Glasögonbidrag upp till 18 år. Som det nu är får man bidrag 0 – 7 år. För att kunna se behövs hjälpmedel. Det är en fråga om jämlikhet och att få samma förutsättningar för alla. Vänsterpartiet föreslår 4 miljoner kronor för detta.

Väl så viktigt är följande förslag på sikt:

 • Social investeringsfond i samverkan med kommunerna. Istället för att se insatser för att förebygga socialt, ekonomiskt och samhälleligt utanförskap som kostnader ska man se insatserna som investeringar. Landstinget ansvarar för barn och ungdomars psykiska hälsa och vårdbehov. Kommunerna har ansvaret för förskola, grundskola och gymnasium. Med gemensamma insatser kan man investera i åtgärder som ger struliga barn med eller utan bokstavsdiagnoser det stöd och de individuella åtgärder, som gör ett liv möjligt att leva.

Fonden ska organiseras för att finansiera – i samverkan med kommunerna – en arbetsmodell för hela länet med uppdrag att minska behovet av BUP (barn och ungdomspsykiatrin) och ge alla barn och ungdomar från början.
- Vi ska inte vänta tills det är försent med åtgärder, anser Lennart Värmby.
(Underlag: Skandias stiftelse Idéer för livet med den senaste rapporten ”Helhetssyn och långsiktighet” av Ingvar Nilsson).

 • Vårdval Kronoberg ”Landstingets vårdcentraler är det naturliga förstahandsvalet”!

För att detta ska bli verklighet krävs en egen verksamhetsstyrelse med uppdrag att utveckla landstingets vårdcentraler till de bästa i länet och landet. Ska vi matcha riskkapitalets vårdcentraler måste vi ha en medveten strategi, som utvecklar vården. Då behövs en gemensam organisation med ett klart uppdrag och med engagerad personal, som vet att man är i en verksamhet som inte till varje pris ska privatiseras.

 • Grundlig utvärdering av privatiseringarna. Ger de verkligen mer och bättre vård som dessutom är billigare för skattebetalarna?
 • Klimatresorna återinförs. För människor med psoriasis och reumatiska sjukdomar är det värdefullt och effektivt att få komma till sol och värme. 1 miljon kronor anslås.

För mer upplysningar:

Lennart Värmby, gruppledare (V)
mobil: 070-666 58 06Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Regionblad 2016

Regionblad nr 1
V Södra Småland | info@vsodrasmaland.se