Torsdagen den 21 mars 2019 - klockan 17:18

|

Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »Kalendarium

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Småland är vår region


Lennart Värmby 2011-12-10

Regionförbundet Södra Smålands fullmäktige beslöt vid sitt möte fredag 9 december att anta en avsiktsförklaring som sa att man vill ha en sydsvensk region. Skåne, Kronoberg, Kalmar län och Blekinge är tänkta att ingå.
Vänsterpartiet Kronoberg (Södra Småland) har sedan länge hävdat att den naturliga utgångspunkten är Småland. Sedan kan man tänka sig att Blekinge ingår och varför inte Halland. Östergötland är inte heller uteslutet.

I vilket fall är region Skåne en storhet, som bär en region som också bygger på identitet.
En större region, som Kronobverg kan ingå i, bygger också den på identitet, befolkningsunderlag, historiska rötter och en möjlighet att utvecklas. Det anser Vänsterpartiet.
M, S, KD och FP vann med 32 röster mot V, C, MP oh SDs 12 röster.

Vänsterpartiets reservation formulerades som följer:


Reservation ärende 10 Bildande av regionkommun – avsiktsförklaring.

En region större än Södra Småland-Kronoberg är nödvändig.
Världen växer och kommer samtidigt närmare. För att klara de utmaningar som globalisering, miljö- och klimathot, en befolkning med allt större andel äldre, avfolkning av glesbygder och koncentration till storstadsregionerna utgör, krävs en regional samverkan.

Det krävs fler invånare som underlag och ett geografiskt område, som ger utrymme för boende, industri- och företagsamhet, fritid, rekreation, kultur och natur. Kommunikationer som ger kontakt och möjligheter till arbetspendling, turism och frihet att byta miljö.

Allt detta och mycket mer kräver regioner av någorlunda storlek. Samtidigt kan vi inte låta växandet bli ett självändamål. Närhet och demokratiskt inflytande är viktiga delar, som i sin tur lättare byggs om vi har en gemensam grund – en identitet – att utgå ifrån.
Det har vi i Småland.

Det finns en historisk bakgrund med karg jordmån för småbrukande jordbruk. Oändliga stenmurar vittnar om nödvändigheten av idogt arbete för att bärga brödfödan. Nödtider tvingade alltför många att lämna hembygden för att pröva möjligheten att kunna överleva och få ett nytt liv långt borta.

Idag tar vi emot flyktingar från förtryck, krig och nöd. Småland öppnar sig och har utrymme för människor som söker frihet, utkomst och framtid. De kan och vill vara med och bygga en hållbar utveckling med balans mellan människa och natur.

Den naturliga utgångspunkten är det nära och den närheten heter Småland.

Lennart Värmby (V)
För Vänsterpartiets regiongrupp i regionfullmäktige

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Regionblad 2016

Regionblad nr 1
V Södra Småland | info@vsodrasmaland.se