Tema Enköping

Jessika Roswall om att vara toppolitiker:
"Den hårdaste och tuffaste kritiken kommer från mig själv.”
 


Ebba Petersson 2023-03-29


För Jessika Roswall är det viktigt att påverka och vara med och ta beslut. Det berättar hon i en intervju med skoltidningen WGYNytt. Men för att kunna göra det så krävs det inte bara att man är nyfiken och engagerad sedan tidig ålder, man måste våga göra fel och man ska alltid tro på sig själv.  

Jessika Roswall är en före detta Enköpingspolitiker, men idag är hon Sveriges EU-minister och statsråd i statsrådsberedningen i regeringen Kristersson (M). Hon är 50 år och har studerat i Sundsvall, Uppsala och Stockholms universitet. Roswall växte upp i Avesta med två syskon. Hon var politiskt insatt redan på högstadiet i ungdomsförbund, då hon alltid varit samhällsintresserad och nyfiken.  

Roswall är inte bara en politiker från Enköping i Riksdagen, hon är även en kvinnlig politiker från Enköping. Vi ser fler och fler kvinnliga politiker idag, men faktum är att ojämlikheten kvarstår. Enligt arbetsgivarverket.se är kvinnors löner 4% lägre än männens lön. Roswall medger att även hon har märkt av skillnaden mellan kvinnor och män i politiken, men hon säger dock att skillnaderna hon märker inom sitt yrke inte är annorlunda än i andra sammanhang.  

- I olika sammanhang är det ofta en stor övervikt av män, även om det blivit mycket bättre, men vi behöver fler kvinnor. Det är därför jag och mina EU-ministerkollegor gör olika resor tillsammans; för att stötta varandra! 

Det är inte bara lönerna som skiljer män och kvinnor åt, det är även kritiken, vilket Jessika Roswall själv kan hålla med om. 

-  
År 2023 ser man alltför ofta exempel på att man fokuserar mer på kvinnliga politikers utseende och deras egenskaper snarare än vad de kan. Ett exempel på det är när en journalist frågade Sanna Marin, Finlands statsminister, och Jacinda Ardern, Nya Zeelands premiärminister, om "de träffas för att de är i ungefär samma ålder och förmodligen har en del gemensamt", säger Roswall i en exklusiv intervju med WGYNytt. En sådan fråga tror jag aldrig att två män hade fått, fortsätter hon.  

Trots att Roswall förstår och upplever problematiken själv så säger hon att man är mest kritisk mot sig själv.  

- Jag skulle vilja säga att alla ska tro på sig själva, inse att du är bra som du är och att du kan mer än du tror. Även de största ledarna i världen gör fel, så våga göra fel. Och avslutningsvis, ta ingen skit! säger Jessika Roswall.  


Tipsa en vn Skriv ut





Påsken är här!

Slutet av mars är här och påsken har kommit! Påsken firas för att minnas Jesus korsfästelse, död och att han återuppstod. I Sverige har traditionen...

Läs mer


Varför är det inget påskbord i år?

Tidigare år har eleverna på Westerlunska gymnasiet fått påskbord serverat i...

Läs mer


Ramadan är i full gång 

Sedan ett par veckor pågår den muslimska högtiden ramadan vilket innebär att...

Läs mer


Allsvenska premiären

Efter en lång och kall vinter med lång väntan är det äntligen dags....

Läs mer

Populäraste teknikprogrammet bland tjejer i Uppsala län

EHF P14 vidare till steg 5

Olika strumpor för allas olikheter

Albin och Noa har chans att få pris 

Gunilla Persson tar sig till lilla Enköping

Bästa UF-skolan i länet, Westerlundska gymnasiet!

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Fredag 29/3
Påsklovet startar
Lördag 30/3
Studentfesten , Plats Cinema
Tisdag 16/4
50 dagars
Torsdag 25/4
40 dagars
Måndag 6/5
30 dagars
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Mösspåtagning i skola
Bal på Haga slott
Söndag 26/5
10 dagars
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN
Söndag 9/6
EU-val

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Filip , Vera, Chris, Chris, Elton