Richard gör sitt yttersta för att Enköpings ungdomar inte ska hamna i fel kretsar 


Tyra Almcrantz 2023-11-27

Richard visar fyllecellen på Enköpings polisstation. 
Richard visar fyllecellen på Enköpings polisstation. 


 Hur länge ska vi behöva vakna upp till en notis om att ett nytt grovt våldsbrott skett under natten? Detta är en fråga många ställer sig och en av dom är Enköpings områdespolis Richard. 

Jag har jättesvårt att förstå att man vill bli en mördare? 


I väntrummet inne på polisstationen i Enköping möts jag av ett glatt hej från områdespolisen Richard Hedström. Han visar mig sitt kontor där vi slår vi oss ner. Vi kommer ganska direkt in på de senaste våldsdåden som har skett under natten.Richard berättaratt det finns ungdomar från Enköping som har varit inblandade i de grova våldsbrotten i Stockholm. Han fortsätter att berätta att de grova våldsbrotten som har skett har koppling till organiserad brottlighet och nätverkskriminella personer.  

- Det är oroande, jätteoroande faktiskt” säger Richard bekymrat. 

Med en bekymrad röst fortsätter han att säga att han är ledsen att behöva säga det, men verkligheten idag är så absurd attför de som börjar vara inne och nagga på gängkriminalitet, grov organiserad brottslighet eller nätverkskriminella har jättesvårt att lämna det. 

- Då är det nästan tyvärr lite kört, jag är ledsen att säga det upprepar Hedström. 

Idag finns det flera brister i samhället.Enligt Richard är fängelsestraffen inte tillräckligt skrämmande och att det finns ungdomar som erbjuder sig att göra ärenden för de kriminella gängen. Flera ungdomarna strävar idag efter att bli nätverkskriminella och få status inom gängen. Brösta en fyra och bli en hundragubbe”är ett citat som många kriminella lever efter.  

- De sitter gärna inne i fyra år för att komma ut med hög status. 

Det krävs ett förebyggande arbete innan det har gått för långt. Därför har jag valt att träffa Richard på Enköpings polisstationför att prata om hur han och hans kollegor jobbar för att förbygga att ungdomar hamnar i fel banor. 

Richard har hunnit med en hel del inom polisbranschen. Det var 2009 som han blev polis, därefter följdes 8 år av jobb ute på ingripandeverksamheten, innan han tillsammans med en grupp i Uppsala jobbade med hemliga tvångsmedel, såsom bland annat telefonavlyssning. Men sedan 5 år tillbaka är han tillbaka i Enköping igen och idag jobbar han in principuteslutande med det brottsförebyggande arbetet. 

- Fokus för det brottsförebyggande arbetet är att se till att ungdomar inte börjar begå brott. 

Richard fortsätter att beskriva det förebyggande arbetet som svårt på grund av att man måste förebygga på olika sätt. Att olika åtgärder fungerar olika på olika ungdomar.  

I Enköping har vi kommunpoliser som jobbar på ett strategiskt sett med det förebyggande arbetet, de jobbar bland annat med kommunen och kommunens olika förvaltningar, samverkarsamtal och medborgarlöften. Tillskillnad mot områdespoliserna där Richardhör hemma, de är mer operativa och jobbar mer ute i samhället. I detta nu jobbarRichard med en kommunikationsplan mot att Enköping inte får bli ett utsatt område. Han förklarar att detär en jättehög prioritet för Enköpings poliser. Utöver detta försöker han röra sig så mycket som möjligt ute bland kommunens ungdomar, vilket gör att hantillbringar mycket tid på bland annat Westerlundska Gymnasiet tillsammans med hans kollegor.Richard berättar att polisen rör sig mycket på skolan för att samverka med skolans personal och skapa kontaktmed elever.  

-  Alla som jobbar med barn i Sverige idag är skyldiga att skriva orosanmälningar om man blir orolig för ett barn och eftersom jag träffar många barn och ungdomar så blir det också så att jag skriver jättemycket orosanmälningar. 

Richard fortsätter med att berätta att han upplever en del oro på Westerlundska gymnasiet.Han säger att grovt ovårdat språk bland unga är något som är värt att flagga upp och göra en orosanmälan till socialtjänsten, det kan tillexempel handla om att man uttrycker dödshot till en annan person. Det som händer då är att en process med socialtjänsten, vårdnadshavareoch barnet i fråga sätts i gång. Brante tillsammans med vårdnadshavare blir då kallad till socialtjänsten för o prata om de, förmodligen får barnet en tankeställare som gör att man slutar. Den effekten man vill ha. Problemet är de som inte ändrar sitt beteende och Vad ska man göra åt dom 

- Jag hävdar att vi många gånger tillåter för mycket, det är därför de har blivit som de blivit. 

Polisen jobbar med att försöka hitta dessa gråzons ungdomar i tid och kunna bromsa dessa, men denna uppgiftär inte den lättaste då det är svårt att skilja på om ett barn är påväg in i fel banor eller inte. r poliser lokaliserar ett barn eller en ungdom med normbrytande beteende är polisens uppgift att förebygga att dessa hamnar fel, det innebär som polis att bygga tillit och förtroende 

- Det är något som förenklar vårat arbete något enormt. 

Några av de riskfaktorer som polisen tittar efter hos unga ärhur familjesituationen ser ut, om det finns våld i hemmet eller brist i föräldraförmåga, om barnet misslyckas i skolan eller om barnet inte har några fritidsaktiviteter. Detta är bara några av de riskfaktorer som polisen anser bör ta på allvar. 

- Man anser att föräldrarna måste vara med i matchen litegrann berättar Richard. 

Han fortsätter med att säga att de i polisen tillsammans med kommunen har startat ett projektsom kallas för ”grattis du har fått en tonåring”. Detta genomförs för att stötta föräldrar och ge de olika verktyg, det kan handla om allt ifrån vad ska man titta efter om man misstänker att sitt barn håller på med narkotika till hur man pratar med sina barn. Idag frågar förädlar sina barn frågor som ”hur har dagen har varit?” och ”vad har hänt i skolan idag?” men inte ”vad har hänt på nätet idag?”, ”vilka skriver du med?”, ”skriver du med några du aldrig har träffat?” och ”vilka forum hänger du på?”. Målet med detta projekt är de vuxna ska komma in i ungdomarnas värld på ett annat sätt. Richard är tydlig med att säga att detta kan ske utan att de bli kontrollerande, dock anser han att kontroll kan vara viktigt om det behövs. Just för att skydda sitt eget barn. 

- När man ger en telefon till sitt barn, ger man ett jättevanligt brottsverktyg till sitt barn. 

 

Richard uppger att de allra vanligaste brotten bland ungdomar i Enköping är snatteri och narkotikabrott. Men enligt statistik så har inte Enköping mer brottslighet än i andra jämförbart stora kommuner. Det som är en utmaning för oss här är vårt geografiska läge. Att vi har nära till både Uppsala, Västerås och Stockholm. Dock är det svårt att mäta trygghet, vi blir rädda om de skjuts i Stockholm för att de blir så nära. Även fast Enköping inte har så mycket sådana våldsbrott. Faktum är att nästan alla brottskategorier går ner men de man säger från polisledningen är att det är färre fast värre. De enda brott som enligt statistiken är olika typer av kränkningsbrott såsom förtal, ofredande och förolämpning.  

- Jag tycker dock mörkertalet är värt att nämna. 

Tystnadskulturen spelar in, alla som blir utsatta anmäler inte. Detta gör att frågor så som ”kan det vara därför siffrorna går ner?eller är det faktiskt färre som blir utsatta?”. Sexuellt ofredande är ett brott där det med stor sannolikhet finns ett stort mörkertal.Detta med mörkertal är dock något som är svårt att ta reda på. 

Om alla hjälps åt att hitta och identifiera ungdomar med normbrytande beteende tidigt så kanske vi hade kunnat minska och kanske förhindra en del av de grova våldsbrott som sker. Att goolare har poolare är ett utryck polisen använder sig av. Är man en bra kompis ser man till att sin kompis inte bli kriminell och missbrukare. Så som det ser ut just nu så är det svårt att stoppa de som sker. 
-  
Våld föder ju våld!... 

Fastän Enköping har utmaning med sitt geografiska läge så tror inte Richard att det är oroligare här än i andra kommuner, just på grund av att dom flesta som slåss, slåss mot varandra och vill ta bort sina rivaler. Alltså är det de som utsätter mest dom som blir mest utsatta, vilket är unga killar. Problemet med detta är att de oftast är unga, oerfarna som kanske aldrig har hållit i ett vapen vilket gör att de ibland riktar in sig på fel person eller fel adress vilket i sin tur leder till att vem som helst kan råka illa ut i dagens samhälle. 

- Jag bryr mig om varenda ungdomar i denna kommun och kommer göra mitt yttersta för att de inte hamnar i kriminalitet. 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut



Kökschefen Magnus Karlsson gillar allt med matlagning. Ingen råvara är den andra lik säger han. 
Kökschefen Magnus Karlsson gillar allt med matlagning. Ingen råvara är den andra lik säger han. 

Följ med in i Westerlundska skolkök

Jag har varit en förmiddag i skolköket och fått en inblick i det välfungerande maskineriet. Från den doftande soppkokningen till bak stationen för konferenser och...

Läs mer


Drömläger i Estapona

Fotboll, sol och värme i Estepona för Enköpings SK herrlag när de åkte...

Läs mer


”Från noll till hundra på tre år”

I lilla Enköping har vi massor med restauranger men den mest varma armar har vi Grekiska Grill...

Läs mer


Love och Jonathan fick ta del av 500 000kr

Jonathan Moene och Love Frisell är två av stipendietagarna till det nystartade ”...

Läs mer

En dag som fotbollssupporter i England

Här lever Sveriges utvisade under minimala förhållanden på Lillsidan

Labyrinten som aldrig tar slut

Richard gör sitt yttersta för att Enköpings ungdomar inte ska hamna i fel kretsar 

Följ med WGYnytt på fotbollsderby

Enköpings lucia:
”Vi är fler än någonsin”

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Cocktail party
Mösspåtagning i skolan
Bal på Haga slott
Lördag 25/5
Studentfest "White lies"
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN!
Söndag 9/6
EU-val
Onsdag 12/6
Skolavslutning
Söndag 12/1 2025
Axel fyller år

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton