NYHETER

Drakarna var här


Emma Johansson 2015-11-12

Bild:Therese Moberg

Fit & Strong UF
Bild:Emma Johansson
Fit & Strong UF

Annika Bröms
Bild:Therese Moberg
Annika Bröms

Det är onsdag den 21 oktober och det är dags för Draknästet på Arlandagymnasiet. Dagen är uppdelad i två delar. Först ut är elever från Handelsprogrammet, Fordonsprogrammet och Restaurangprogrammet. Lokalen fylls av lärare, UF- företagare, åskådare och så kallade drakar. Det är en nervös och förväntansfull stämning, spänningen ligger i luften och rektor Anna Karin Sundmark hälsar glatt välkommen till årets draknäste. Hon berättar att hon är förväntansfull inför dagen och introducerar första gruppen som får gå upp framför drakarna och presentera sin affärsidé, hur de har tänkt, deras plan, budget, hur de har tänkt marknadsföra sig och allas roller i företaget. 

Markus Johansson från Handelsprogrammet berättar om hans UFs företag som han har med sina kollegor. Power-Up UF. De ska sälja Powerbags, portabla laddare, och vinsten ska gå till utgifter för studenten. Han berättar hur extremt nervös han var inför att presentera deras affärsidé för drakarna. Men att det efter ett tag lättade och flöt på bra ändå. Han berättar att de har övat på vad de ska säga och hur de ska presentera sin idé varje dag i två veckors tid. De fick enligt honom både positiv och negativ respons, men att de är nöjda. De funderar på att delta i olika tävlingar och UF-mässor under UF-året men att inget är klart än, det återstår att se. Markus förklarar även att det är väldigt kul att ha ett UF-företag men att det kan vara extremt stressande emellanåt.

Juryn, eller de så kallade drakarna, ger råd och tips om vad som kan vara bra att tänka på, ifrågasätter och ger konstruktiv kritik. Att skänka pengarna man tjänar till välgörenhet är en återkommande idé från många av UF-företagarna men som dessvärre får kritik av drakarna. De säger att det är en fin tanke, men att ha ett UF-företag går ut på att tjäna pengar och känna på hur det är att ha ett företag på riktigt. Då måste man tjäna pengar för att kunna dela ut bland annat löner och andra utgifter då har man inte möjlighet att skänka bort allt. Det är viktigt att bygga upp ett företag och för det krävs pengar. De påpekar flera gånger vikten av att se det som ett riktigt företag och ta detta på stort allvar.

Några presentationer senare så bryts det för 5 minuters paus, och många av de nervösa eleverna kan äntligen pusta ut. Folk går ut ur lokalen för en bensträckare och vi på skoltidningen smiter fram för att intervjua en av drakarna. Annika Bröms nappar och berättar att hon är regionchef för Svensk Näringsliv i Stockholm, hon sitter även i UF Stockholms styrelse och juryn för i år. Hon blev därför tillfrågad att vara drake och blev jätteglad av förfrågningen. 

Hon berättar entusiastiskt hur kul och spännande hon tycker det är att se företagen i den här tidiga fasen av processen. Hon förklarar att hon letar efter något unikt och gillar om man har en nisch på sitt företag. Hon vill att det ska vara verklighetsförankrat och tycker UF-företagarna ska se det som att de driver företag på riktigt. Hittills tycker hon att presentationerna har vart fina, jättebra och att kvalitén vart hög än så länge. Hon berättar att hon är bekymrad och saknar en presentation av UF-företagarna om vad företag faktiskt kan bidra med till samhället.

Stolarna i lokalen fylls snabbt på igen och presentationerna fortsätter entusiastiskt av flera UF-företagare. En annan återkommande kritik från drakarna är att företagen måste våga ta betalt för sina varor och även våga tro på att de kommer sälja sina produkter. Våga producera mer och sätt det pris som du faktiskt kommer tjäna pengar på. När de sista gjort sina presentationer från de här klasserna bryts det för lunchpaus.

Någon timme senare fylls lokalen upp igen, men denna gång med ekonomielever. Det är ett mindre antal elever som sätter sig tillrätta på stolarna, redo att presentera sina UF-företag men spänningen i luften är den samma som på förmiddagen. Nervös och förväntansfull.

Rasmus Karlsson och Viktor Nyberg från Ekonomiprogrammet berättar om deras UF-företag. De är sex personer som driver företaget och heter Fit & Strong UF, de ska sälja träningströjor i material som andas. De berättar att även de är nervösa men att de tror på deras affärsidé så de ser fram emot presentationen och tycker det ska bli riktigt spännande att presentera deras företag för drakarna. De berättar hur de har förberett sig inför detta med talkort och övning inför varandra i timmar. De har verkligen pluggat på deras manus och allt därtill. 

De funderar på att skicka in deras affärsplan i tävlingar, men det återstår att se ifall de blir uttagna från skolan först. De satsar även på att göra en monter under UF-mässan och berättar glatt om deras idé om en bänkpress i montern som de sedan skulle kunna anordna tävlingar med. Viktor berättar att det är kul att ha ett UF-företag och att det blir något helt annat från den vanliga skolan. Rasmus instämmer och tycker det är roligaste kursen hittills. De ser deras största utmaning som att få deras produkt såld och uppfylla alla krav som ställs. De berättar att deras tröja kostar 200 kronor och skulle bli glada om folk köpte den.

Av ekonomieleverna är det många som är inriktade på träning och hälsa. Men det finns även stor variation av affärsidéer i denna idrottsklass. Efter att alla Arlandagymnasiets UF-företagare har presenterat sina idéer och draknästet är slut passar vi på att hugga tag i en annan av drakarna. Denna gång blir det Ola Larsson, detta är hans andra år som drake och han berättar att det är roligt att dela med sig av entreprenörskap. Eftersom han själv är entreprenör och driver företag tycker han det är kul att dela med sig av tips och råd. Han vill gärna inspirera till de som förhoppningsvis kommer driva företag i framtiden och inte ta andra vanliga tråkiga jobb. 

Själv driver han eller är delaktig i uppemot 20 företag, bland annat ett byggföretag som bygger allt från gym till restauranger, de är delaktiga i stora projekt som bland annat ombyggnaden av Wenngarns Slott. På draknästet letar han efter människor som har passion och tycker det är roligt och ser glädjen i att skapa ett eget företag. Det är viktigt att våga och man ska brinna för det man gör. Han beskriver att han är jätteimponerad och personligen gillar han citat. Därför var FriskareSverigeUF som sålde t-shirts med citat på, hans personliga favorit. Det är roligt och inspirerande om man hittar riktigt bra citat som kan inspirera till att göra världen bättre och friskare. Ola tycker att årets UF-företagare från Arlandagymnasiet har vart jätteduktiga och till och med ännu bättre än förra årets deltagare. Han berömmer eleverna för att vara väl förberedda och för deras bra tankar och idéer. 


Tipsa en vän     Skriv utNYHETER

Nya möbler i ljusgården


Undrar du vad som händer med möblerna i ljusgården? Du kanske också undrar vad som har hänt med de gamla möblerna vi hade förra läsåret.

What´s...

Läs mer
NYHETER

Sökövning på ROSTorsdagen den 21 januari hade årskurs ett på Ros, sin första sökövning...

Läs mer
NYHETER

Sallad på Arlandagymnasiet

Lådorna som salladen odlas i är helt täckta.

På Arlandagymnasiet odlas det sallad inomhus av teknikelever. Eleverna ska undersöka om...

Läs mer
NYHETER

Drakarna var härDet är onsdag den 21 oktober och det är dags för Draknästet på...

Läs mer

Besök på Tibble gymnasium

Banandräkt och Fairtrade-challenge

UF-kickoff i Älvsjö

Kinesiskt besök på Arlandagymnasiet

Skyttar kvalade vidare till regionsfinal och riksfinal

Arlandagymnasiets IT-program blir idrottsinriktade


Matsedel v.11

Måndag
Köttfärsgyta med potatis
Falafel, tzatziki, potatis

Tisdag
Kycklingpastagratäng Grönsaksgryta med tomat och gröna linser, matvete


Onsdag
Påskbuffé med sill, köttbullar, småkorv, ägg/kaviar, rödbetssallad, potatis Veg buffé med Pinjekorv, bouletter, ägg, rödbetssallad, potatis


Torsdag
Husets rätter


Fredag
Apelsin- och chilibakad fisk, potatis Orientalisk quorngryta med bambuskott, kokt potatis


Senaste från Skolnytt.seWhat´s Happening Arlanda
Ansvarig utgivare:   Andreas Eriksson
Webmaster:   Ola Olson
Redaktion:   Andreas, Henrik , Shewit, Ola