Torsdagen den 6 maj 2021 - klockan 06:35
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
Artiklar
« Föreg. Nästa »

Svalhultaminnen


2014-10-26


Många elever har varit på PRAO veckan som gått. En av dem var Kajsa som har gjort sin vecka hos Blekinge Hästskjuts och Bygd i Samverkan. Hon fick bland annat följa med då vi på cykel rekognoserade för den nya kustleden genom Blekinge. Dessutom fick hon en uppgift som bestod i att skriva minnen från sina vistelser i Svalhult. Hon fick även lära sig att lägga in sin text här på vår hemsida, så därför kan även du nu läsa Kajsas "Svalhultaminnen".

Mormors badsjö

Sjön heter egentligen Öjasjön men när vi var små kallade vi den för mormors badsjö för att det var den sjön som vi badade i när vi var hos mormor. Jag har många minnen från den sjön, det var där som jag till mesta dels lärde mig simma. Det var också det första ställe jag fick bada på djupt vatten.

Ebba och Alice, två av mina kusiner som är ungefär i min ålder, bråkade mycket när de var små. Det gjorde att våra lekar inte höll så länge för att det oftast slutade med bråk. Så på sommaren när de ibland var sura på varandra under en lång tid under dagen så brukade mormor komma och säga att vi skulle åka och bada, i mormors badsjö då såklart, så att de skulle bli sams igen. Varje gång blev de sams också. Ibland brukade de till och med fejka bråken för att vi skulle få åka och bada.

 
Päronstugan

Päronstugan var en av mormor och Rogers hästskjussvagnar som man kunde sova i som vi fick använda som en lekstuga istället. Namnet Päronstugan fick den för att de ställde den under päronträdet de hade. De tog av hjulen och satte betongblock under så att den skulle stå stadigt. De hade inte så många leksaker där så vi började ta med oss egna grejer till stugan. Jag tog bl.a med mig min lilla leksaksspis och köksleksaker. 
Guppelliguppelvägen

Guppeliguppelvägen är en grusväg på väg till mormors badsjö. Vi kallade den för guppeliguppelvägen för att den hade så många gupp som mormor kärde snabbt över så det kittlades i magen. Vi tyckte det var så roligt så vi satt bak och skrattade. När vi skulle åka med mamma tjatade vi alltid på henne att köra snabbt vid gupp men hon vägrade. Men vid de tillfällen hon gick med på det var det inte lika kul för hon körde inte på samma sätt så vi bara satt helt tysta.


Sandlådan

Mormor och Roger byggde en liten sandlåda till oss när vi var små. Det var rätt så djupt med sand i den så vi brukade gräva ner varandra i den. Jack var den vi oftast brukade gräva ner och sen sprang vi alltid för att hämta våra föräldrar och de andra vuxna för att visa vad vi hade gjort. Mamma gnällde alltid om hur smutsiga vi blev av det medan pappa bara skrattade och sa att om vi inte kommer upp kommer han inte hjälpa oss. Men det kunde lätt bli bråk om sandleksakerna och om det var Ebba och Alice fick vi ju åka och bada.


Ekman

Mormor och Roger hade lagt ett kort träd med tjock stam i trädgården som vi brukade klättra på. När vi var små var den ju jättestor men nu när jag gick fram till den känns det som att vi inte ens skulle kunna sitta på den. Nere på trädet där det hade huggits ner gröpte de ut till ett hål och där satte det ett troll som hete Ekman. Vi brukade samla ekollon till honom som han skulle äta och mossa, gräs och bark som vi gjorde till en säng åt honom. Vi brukade få jaga deras hund Arvid för han brukade stoppa in nosen i Ekmans hus och ta honom. Så ibland när man kom ut och Ekman inte var där fick man springa runt och jaga Arvid och vi var alltid lika arga.


Cykelbilarna

När vi var små brukade vi cykla runt på deras gård och låtsas att det var bilar. Som vanligt som alla andra, gjorde vi ljudeffekter när vi körde och stanna för att det skulle vara så tufft som möjligt men vi hade våra egna ”ljud” till. När vi te.x tankade då lät det: Tankatankatankatanka, blinkade: Blinkblinkblinkblink och backade: backabackabackabacka. Vi brukade också ha med oss våra gosedjur, som vi lekte med som att de vore våra barn, som vi satte fast på pakethållaren så de släpades med efter.


Grillturerna

Under sommaren brukar mormor och Roger ha så kallade Grillturer. Det innebär att de har först en tur med häst och vagn runt i området där Roger är kusken och berättar lite om hur det var i området förr i tiden. Vid ett ställe under turen är det en liten stuga skulle man kunna kalla det och det. Förr i tiden har det varit där man tog posten, men det är svårt att se. Så när jag, Alice eller Ebba följde med och satt brevid Roger fick vi alltid hoppa av vagnen och gå fram och öpna en lucka som finns på stugan som visar alla brevfack. Nu när vi följer med så vet vi utantill vad Roger ska säga så då vet man ungefär när man är framme och man vet exakt när det är man ska hoppa av och öppna luckan.

Turen slutar med grillning som mormor förbereder nere i Strångamåla medan Roger kör turen. Ibland när det var jag, Ebba och Alice som var med på grillturerna fick två eller en följa med Roger på turen för det fick inte plats fler och den eller de andra fick följa med mormor och förbereda grillningen. En sommar sov jag hos mormor och Roger en hel vecka själv. De hade bokat upp hela veckan med grillturer så vi åt grillat varje dag den veckan, men jag hade inga som helst problem med det för jag verkligen älskade den maten.
Borsta hästarna innan turerna

Det var två hästar som heter Daga och Nelly som drog vagnen. Innan de skulle jobba brukade vi få borsta dem. Det brukade oftast bara var jag och Alice hos mormor och Roger så det blev varsin häst att borsta. Min favorit var Daga och Alices var Nelly. Men det blev lite problem när Ebba var med också för hon och jag hade gillade båda Daga mest och då var vi tvungna att dela på borstningen, vilket ledde ofta till bråk.

När vi var små kunde vi inte hjälpa till med att sela för vi visste inte hur allting satt och selarna var för tunga för oss. Så vi bara borstade och ledde ut hästarna till vagnen, ibland fick vi till och med tränsa. Men nu för tiden när vi hjälper till selar vi också.


När vi lekte häst ute i stallet

Hästarna var inte så ofta inne i stallet vilket vi tyckte var bra för då kunde vi leka där. Vi mockade, sopade stallgången, sorterade borstar och lite sådant samtidigt som vi lekte så mormor och Roger hade lite nytta av att vi var där och lekte. De hade en whiteboard där inne som vi brukade skriva på och om man tittar på den idag ser man hästnamn som vi skrivit på den som vi låtit stå så att det har fastnat.


Lilljulafton

Vi brukar varje år fira julafton med mormor och Roger på lilljulafton. Jag vet inte hur det började, om det var så att de inte kunde vara med något år på julafton eller hur det var. Men vi har det som en tradition nu och jag och min bror har väldigt svårt för att ändra en tradition.

Fast några förändringar har det ju blivit. Det finns ingen jultomte längre, för det växer man ju ifrån. På lilljulafton kommer vi dit ganska sent, kanske runt 5 och så dricker vi lite glögg medan maten blir färdig. Sedan äter vi julmaten och pratar en stund. Sedan är det dags för julklappar. Fast när vi var små skulle jultomten komma med julklappar. Och efter det blir det efterrätt.

När vi var små brukade granen stå tom när vi kom dit för att vi skulle få pynta den. Det tyckte jag nästan var det roligaste, fast jag nådde inte så långt upp så de julkulorna jag hängde upp låg nästan på golvet. När tomten kom var det som mest spännande, den brukade knacka på rutorna runt om huset så att man sprang runt i huset för att se tomten. Vi tyckte att tomten hade sådan rolig röst så vi gillade den tomten som var hos mormor mer än den vi brukade ha på julafton. Jag tyckte att det var lite roligt att när mormor skulle vara tomten var hennes ursäkt att hon skulle ut och mata hästarna istället för att hon skulle köpa tidningen eftersom de bor 15 minuter från Bräkne-Hoby. När tomten hade varit hos oss och delat ut julklapparna brukade vi barn få sjunga en låt för henne fast ingen riktigt vågade. Så det blev en tyst sång.


Julgransplundring

Efter allt julfirande brukade vi ha Julgransplundring runt Tjugondag Knut. Då tog mormor ut granen, med allt pynt på, och först så dansade vi ut julen runt granen. Sen fick vi, barnen, ta bort allt pynt och det hade vi längtat så mycket efter. För när vi pyntade den på lilljulafton brukade mormor köpa polkagrisar som vi hängde upp och nu fick vi ju äta upp dem. När det blev mörkt blev det skattlakt och då först så fick vi en lapp där det stod att vi skulle gå till något ställe. När vi väl kommit fram till det stället var det en ny lapp och på den stod det att vi skulle göra något och sedan gå till ett nytt ställe där det var en ny lapp med ett uppdrag. Tillslut hittade vi någon slags skatt.         
Kattungarna

Varje sommar brukade mormor och Rogers katter få kattungar och det var något av det bästa sakerna med att vara där under sommaren. Vi brukade namnge dem med namn som vi tyckte passade för vad de gjorde eller namn som vi tyckte passade. Vi lekte alltid dagis med dem och var med dem nästan varje dag fram tills de såldes och det var oftast lika svårt för man hade alltid sin favorit. Vissa katter har mormor och Roger velat ha kvar men ibland byter de namn på dem som te.x en kattunge som de hade kvar som vi hade döpt till Siv men nu kallar de henne för Mårran eftersom hon alltid morrar åt de nya kattungarna som kommer, hon tål dem inte. Men vi går inte med på det och kallar henne fortfarande för Siv.

Kajsa Mauritzon


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
Kommentarer
1. Svalhultaminnen Bengt K 2014-10-31


vädret

___________________________

Friman

____________________________

Bygd i Samverkan
ställer upp!
leveranser

Bygd i Samverkan ställer upp ideellt, i samarbete med Ronneby Kommun, med utkörning av varor till de i riskgruppen i Bräkne-Hoby.

____________________________

Hänt i föreningarna

CORONA-INFO:Salsjön


Tipspromenader Silpinge

_______________________

Folder

____________________________


____________________________

Bengt Körling


Ingegerd


Inge Nilsson


Bräkneåns dalgång


Järnaviks skärgård


Bräkneleden

Bräknegrisen


Bygdens folk berättar

Berättelser
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
Skicka ditt arrangemang till braknebygden@gmail.com


Bräknebygden


Det händer i Bräkne-Hoby

Kulturhuset

kyrkan


Ronneby Kommunbygderåd

Ronneby

slu

leader


Silpinge-nytt

Bräknebygden - en bygd i Samverkan. Häradsvägen 1 372 60 Bräkne-Hoby - 0457/80008 - braknebygden@gmail.com - www.brakne-hoby.se

Redaktion: WEBMASTER: Ingegerd Lindén. Lasse Bourelius, Ola Pagels