Onsdagen den 24 april 2024 - klockan 07:37
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Cykelprojektet – mobil mötesplats för hemlösa


Ewa Katarina Holbye 2007-02-21

Bild:Birgitta Rydbeck

En dansk paketcykel spelar en viktig roll för Convictus uppsökande arbete. Den färgstarka cykeln bidrar både till att skapa möten med Stockholms hemlösa och till att synliggöra deras situation.

Det är morgon på Bryggan City, en av föreningen Convictus dagverksamheter. I köket brer volontären Göran Gullgren mackor för glatta livet. Kaffebryggaren går på högvarv. Snart är han nöjd. Nu räcker det.

Patrick Jansson, en annan av föreningens volontärer, står beredd. Vi tar hissen ned till källaren där cykeln som används för att transportera ut kaffetermosar och mackor är inlåst i ett förråd.

Snart trampar Patrick iväg mot den första anhalten medan Göran och Hivaktuellts utsända tar tunnelbanan för att hinna genskjuta honom.

Knappt har cykeln kommit på plats på Mariatorget förrän ett trettiotal fikasugna samlas kring den. De flesta känner varandra sedan tidigare. Stämningen är smått familjär. Det märks att fikastunden är populär och fyller en viktig funktion för dem som mött upp.

Cykeln skapar kontakt
Cykelprojektet som startade sommaren 2005 har hunnit bli ett välkänt inslag i stadsbilden. I princip varje vardag drar ett team, oftast bestående av före detta gäster på Bryggan, ut på stan för att bjuda på kaffe och mackor.
– Vi lär känna människor som inte själva söker sig till någon av våra dagverksamheter, säger Göran som själv har erfarenhet av missbruk och hemlöshet. Vi kan berätta om Convictus verksamhet, ge råd och erbjuda hjälp, till exempel med att kontakta olika myndigheter.

Men cykeln är inte enbart en mötesplats för hemlösa. En viktig uppgift är också att vara Convictus ansikte utåt och bidra till att öppna för en dialog med allmänheten. Informationsmaterial som man kan dela ut ingår i cykelns utrustning liksom en förseglad insamlingsbössa kopplad till organisationens 90-konto.

Trollet och Conny är förebilder
Så småningom har alla (inklusive ett antal medhavda hundar som även de vant sig vid att det vankas godsaker när cykeln kommer) fikat färdigt. Det har blivit dags att dra vidare till Slussen.

Vid det laget har också Conny Haraldsson anslutit sig. Han och hans fru Trollet, som är på väg att möta oss vid Slussen, är före detta missbrukare som varit drogfria sedan flera år.

Med vana ögon går Trollet igenom cykelns innehåll när den är på plats på Slussplan. Hon ser att mackorna är på upphällning och försvinner iväg en stund för att snart igen återvända med en plastkasse full av bullar, som en matvarubutik skänkt.

Trollet och Conny lever i dag ett ordnat liv med eget kontrakt på en fin lägenhet i en närförort. De är båda engagerade i Convictus verksamhet, bland annat i cykelprojektet.

De har också tagit initiativet till det hälsoinriktade Café Convictus där personer som kommit ur sitt missbruk bland annat kan träna och få massage. Caféet är öppet kvällstid, håller till i Bryggan Citys lokaler bakom Centralen och byter i vinter namn till Convictus Hälsocafé.
– Har man som vi fått ett förtroende vill man ge något tillbaka, förklarar Trollet. Hon och Conny har blivit lite av förebilder för sina gamla kompisar. ”När ni klarat att få ordning på era liv, då kan vem som helst göra det”, får de ofta höra.


Fakta Convictus
Frivilligorganisationen Convictus i Stockholm är religiöst och politiskt obunden. Inom organisationen arbetar cirka 15 årsanställda och ett 40-tal volontärer med att ge stöd till hivpositiva med missbrukarbakgrund och till hemlösa.

Varje dag besöker cirka 250 hemlösa de tre dagverksamheterna Bryggan City, Bryggan Vantör och Bryggan Östermalm. Convictus driver också rekreations- och utbildningshuset Tomtebo i Sörmland.

Café Convictus – som nu i vinter byter namn till Convictus Hälsocafé – är inriktat på före detta missbrukares hälsa och erbjuder bland annat föredrag om hiv, hepatiter, subutex, metadon, kost och motion samt möjlighet att träna.

Stor vikt läggs vid den utåtriktade verksamheten. Förutom att ordna konferenser och seminarier bedriver Convictus en uppsökande verksamhet, bland annat genom det så kallade cykelprojektet och med besök på sjukhus, institutioner, härbärgen och behandlingshem.
I Estland driver Convictus en sprututbytesverksamhet och har en organisation som är inriktad på hiv, hepatit och mänskliga rättigheter. En liknande organisation är under uppbyggnad i Ukraina.

Konferens 24 april:
Hivsituationen i Östeuropa – berör det oss?
Östeuropa har en alarmerande snabb spridning av hiv. De som i första hand har drabbats är unga injektionsmissbrukare via delade sprutor men når också successivt nya grupper. Hur ser bilden ut? Hur kommer Sverige att påverkas? Hur kan vi bygga nätverk? Vilket förhållningssätt bör vi ha?

Föreningen Convictus anordnar en konferens 24 april i Stockholm utifrån dessa frågeställningar, med stöd av Smittskyddsenheten, Stockholms stad och Sidas Östersjöenhet. Bland föreläsarna finns Lars Olof Kallings, FN:s särskilda sändebud för hiv/aids i Östeuropa, och Kjell Albin Abrahamson, Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Warszawa.

Konferensen är öppen för alla och kostnadsfri, men platsantalet är begränsat. Sista anmälningsdag är 3 april. Anmälan till hiviost@convictus.org.

Mer information på www.convictus.org.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Hivaktuellt försvinner
Vintern 2007 trycktes det sista numret av papperstidningen Hivaktuellt. Den 1 oktober 2007 slutar även denna webbplats att uppdatera med nyheter och annat aktuellt material. Det som syns här är enbart artiklar som producerats under 2007. Tidigare nummer av Hivaktuellt är nu arkiverade.
En del uppdateringar kommer att göras vid behov, men inget nytt material produceras.
Socialstyrelsen tillsammans med Nationella rådet för hivprevention håller på att projektera för en kommande webbportal. Tills vidare kan den som söker information om det nationella hiv/STI-preventiva arbetet kan i stället gå till Socialstyrelsens särskilda webbplats för detta. Se nedan.

Hivaktuellt hörde förut hemma på Statens folkhälsoinstitut, men enligt ett regeringsbeslut flyttade hivanslaget med en del av personalen till Socialstyrelsen 2006. Där inrättades en nationell enhet för hiv/STI-prevention.
Detta har påverkat utgivningen av Hivaktuellt. År 2006 blev ett övergångsår med gles utgivning där ett första dubbelnummer, 1-2, kom i april och ett andra dubbelnummer kom ut i vecka 44.
Efter flytten till Socialstyrelsen, beslöt myndigheten att låta Hivaktuellt komma ut med ytterligare två nummer. Det första av dem kom alltså i slutet av oktober, nr 3-4 2006. Det andra trycktes i slutet av februari 2007.
Arbete pågår samtidigt med en ny kommunikationsstrategi för hiv/STI-frågorna i enlighet med det nya regeringsuppdraget.

Socialstyrelsens särskilda webbplats för hiv/STI-information

Beställ gamla nummer av Hivaktuellt
Du kan beställa en del gamla nummer av papperstidningen Hivaktuellt genom att kontakta Socialstyrelsens kundtjänst eller genom att kontakta Socialstyrelsens hivenhet. Tfn: 075-247 30 00. En del nummer finns inte i lager men kan finnas på hivenheten.

Puff ungdomsbilagan



Ungdomsbilagan har en lärarhandledning
För dig som arbetar med sex- och samlevnads- undervisning har vi nu tagit fram en handledning i tryckbart pdf-format till Ungdomsbilagan med drama- och diskussionsövningar med mera. Endast här på nätet. Klicka på bildlänken ovan så hittar du den!
Hivaktuellt 1 - 2007
Ansvarig utgivare:   Viveca Urwitz
Webmaster:   Gudrun Renberg
Redaktion:   Gudrun