Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 00:14
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg.  

Vad ska du göra efter studenten?


Linn Lantz, Ellen Forsgren 2020-03-11

Gabriella \
Bild:Ellen Forsgren
Gabriella "Gabbe" Elffors, naturvetenskapsprogrammet, planerar studier inom byggteknik.

Joar Hånell, Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning media, ska jobba som flottist inom försvarsmakten.
Bild:Linn Lantz
Joar Hånell, Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning media, ska jobba som flottist inom försvarsmakten.

Sebastian Olsson går teknikprogrammet med inriktning teknikvetenskap, vill studera direkt efter studenten.
Bild:Ellen Forsgren
Sebastian Olsson går teknikprogrammet med inriktning teknikvetenskap, vill studera direkt efter studenten.

Tanya Sompoom, studerar mediainriktningen på samhällsprogrammet, vill jobba innan hon börjar plugga på högskola
Bild:Linn Lantz
Tanya Sompoom, studerar mediainriktningen på samhällsprogrammet, vill jobba innan hon börjar plugga på högskola

På Staffangymnasiet i Söderhamn går för nuvarande 200 elever i årskurs tre som ställs inför samma ständiga fråga; ”Vad ska du göra efter studenten? Vi förväntas ha ett svar, där vi beskriver en tydlig bild av vår kommande framtid som ska blomstra av idéer, men det är långt ifrån alla som faktiskt kan presentera en plan för framtiden. Känner du igen dig? Lugn, bara lugn här har vi listat 5 blivande studenter om deras framtidsplaner.  


Joar Hånell går i klass Sa17 med inriktning media, och efter studenten väntar lumpen för honom.

- Jag kommer att jobba som flottist, inom försvarsmakten. Det är lite oklart, men kommer börja som sambandstekniker där jag huvudansvarar för att kommunikationen ombord ska fungera, förklarar han.

Men Joars planer fortsätter inom samma område även efter lumpen.

- Därefter kommer jag utbilda mig till vapentekniker. Det känns helt okej, kul att försvara mitt land, svarar Joar.

  

Tanya Sompoom, också från samhäll-media tänker jobba först, förhoppningsvis inom restaurang eller handel.

- Planen är väl att tjäna lite pengar så man har råd att göra lite saker fast man pluggar.
Tanya har även ett intresse för design och arkitektur, och vill plugga vidare inom något av dessa områden, men påminner om att inget är skrivet i sten.

- Jag vet inte riktigt vad jag vill bli så vill ha lite frihet först, så man inte börjar plugga och sedan ångrar sig. Jag kanske vill bli något helt annat än jag vill nu, berättar Tanya


Amanda Eriksson har snart avverkat sina tre år på Handel-& service- programmet, efter studenten har hon redan jobb i butik.

- Jag har fått sommarjobb på Granngården i Söderhamn, men har inget klart till hösten. I framtiden skulle jag vilja plugga inom logistik, som inköpare eller butikschef i ett eller två år, vilket är möjligt tack vare mina individuella val i engelska och svenska, avslutar Amanda.


På teknikprogrammet går Sebastian Olsson, vars planer är att plugga vidare direkt efter studenten. Då både CAD, ett program för att göra ritningar och konstruktioner på datorn, och programmering ingår i hans kursplan har ett stort intresse väckts.

- Man vill ju helst plugga vidare direkt men vi får se vad det blir. Planen är att antingen läsa till civilingenjör.

Sebastian beskriver teknik som det rätta valet för honom.

- Det var rätt val för mig då jag slipper gå ett tekniskt basår innan jag pluggar vidare. Jag är mer för matte, gillar inte att skriva långa texter, sedan tror jag att både matte 3 och 4 varit till stor hjälp inför högskolan, förklarar Sebastian.
 

Gabriella "Gabbe" Elffors går det sista året på det naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap. Efter studenten planerar hon att ta ett sabbatsår och jobba innan hon till hösten 2021 ska söka till en utbildning inom byggteknik.

- Det är en utbildning där man designar och konstruerar hus och byggnader, berättar Gabriella. Som hur och vart de ska stå samt se till så att allt passar och att byggnaden är stabil, fortsätter hon.

Idén att söka till just den utbildningen fick hon när hon läste om olika högskolor och högskoleprogram.

- Det känns kul att bygga och konstruera och på det sättet få fram sina idéer, berättar Gabbe.

 

Att just jobba är något som många planerar att göra direkt efter de tagit studenten. 50 elever i årskurs tre på Staffangymnasiet fick frågan ”Vad ska du göra efter studenten?”. Av dessa personer svarade 56% att de skulle jobba. Skälen till att många väljer att jobba är olika. De som har gått yrkesförberedande program kan redan ha ett jobb i och med skolan, en del vill få mer arbetserfarenhet innan de börjar plugga medan andra gör det samtidigt som de funderar över framtiden. Därefter svarade 18% av de som tillfrågades att de skulle börja plugga efter studenten. Samtidigt var det många som inte hade några planer, 16% svarade att de inte visste vad de skulle göra efter studenten. Till sist svarade 10% att de hade planer efter studenten men att skulle göra något annat än att jobba eller plugga

 


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Vad ska du göra efter studenten?

På Staffangymnasiet i Söderhamn går för nuvarande 200 elever i årskurs tre som ställs inför samma ständiga fråga; ”Vad ska du göra efter...

Läs mer
Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn