Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 01:14
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Att leva med psykisk ohälsa


Saga Gavell 2020-04-01


Allt fler drabbas av psykisk ohälsa. Idag tar över 1 miljon svenskar antidepressiva läkemedel, och studier har visat att 1 av 3 som söker vård på vårdcentral primärt lider av psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa bland unga har också ökat under de senaste decennierna.


Alla mår dåligt ibland, och det är helt normalt. Det är lika normalt som att man känner andra känslor som att vara glad, besviken och arg. Skillnaden mot att må dåligt då och då och psykisk ohälsa är att psykisk ohälsa pågår under en längre period och att de tar över saker i ditt liv som du innan tyckte var roligt. Några symptom på att du drabbats av psykisk ohälsa kan vara att du känner dig nedstämd, orolig, ensam, och att du gärna undviker sociala sammanhang, en längre tid. En människa som lider av psykisk ohälsa kan också ha sömnsvårigheter. Några exempel på psykiatriska diagnoser är panikångest, depression och bipolär sjukdom.

Anders Hansen är en stor profil inom just detta ämne. Hansen har forskat om just hjärnan och han pratar en del om psykisk ohälsa i media. I Malou efter tio berättar han att det är konstigt att det inte är fler som drabbas av ångest. Han säger även att många psykiska problem inte hade förekommit lika ofta om fler sov bra och tränade regelbundet.                       I Hansens bok Skärmhjärnan skriver han dessutom att han tror mobiler kan göra människor deprimerade och stressade.

Emma är 17 år och bor i Söderhamn. Hon utreds nu för nedstämdhet/depression.

-Jag märkte att jag drabbats när jag gick i 8:an. Då började jag tycka att saker slutade vara roliga. Det var dock i 1:an på gymnasiet som jag på riktigt förstod att jag drabbats. Då började jag få ångest och ångestattacker, säger Emma.  

Emma berättar att det för henne känns som hon är instängd i sin egen kropp, och att hon kommer dö. Emma får ett tryck över bröstet och kan inte andas, så pass att hon blir yr. Det sker inte ett visst antal gånger i veckan utan det sker i perioder, ibland får hon ångestattacker flera gånger i veckan och ibland någon gång i månaden.

Mår man dåligt så finns det mycket hjälp att få, känner man att man vill prata ut så finns det exempelvis kuratorer som jobbar med detta. Detta fungerar såklart olika för alla, vissa känner att ingenting riktigt hjälper. Så har det varit för Emma.

-Jag har försökt tagit hjälp genom skolkurator, Ungdomsmottagningen och sjukvården. Ingenting har funkat för mig än. Skolkuratorerna inte kommit med någon konkret hjälp, de har mest sagt att ”ja, så kan det vara ibland”, berättar Emma.

Det finns många olika knep att använda för att dämpa ångest. Söker man på internet hittar man tips som att man ska röra på sig mer och att inte dricka alkohol ofta. Detta är ju dock tips som man inte kan använda just i den stunden då man känner att exempelvis en ångestattack är nära. Hur ska man då göra i sådana situationer?                                                                                                           - Mitt knep för att komma över känslan är att andas. Jag brukar tycka om att ha någon i min omgivning som hjälper mig att andas, genom att säga ”Andas in nu, andas ut nu”, säger Emma.                                                                                                                                                      Man kan även läsa på hemsidan Kurera om hur pass viktig andningen är när det kommer till psykiatriska problem. Det kan dessutom fungera extra bra under stress. Detta är då andningen till en överraskande stor del är en länk mellan kroppen och sinnet. Andas du djupare och längre ned mot lungorna så stöttar du kroppen med att slappna av och börja må bättre.

Emma heter egentligen något annat.      

 

 


Tipsa en vän     Skriv utAtt leva med psykisk ohälsa

Allt fler drabbas av psykisk ohälsa. Idag tar över 1 miljon svenskar antidepressiva läkemedel, och studier har visat att 1 av 3 som söker vård på vårdcentral...

Läs mer

PANDAS – en sjukdom som slåss mot dig


Cornelia Jansson är 17 år. När hon var 8 år började hennes förä...

Läs mer


Hälsosnack med Anna Hägglund

Träning och hälsa är en viktig del av Anna Hägglunds liv, dels som...

Läs mer

Pollen besvärar många på våren 

Våren är lyckan efter vintern för de flesta människor. Sol, värme och...

Läs mer

Träning är viktigt för alla

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn