Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 00:47
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Pollen besvärar många på våren 


Elin Almefors Sjögren 2017-05-08

Bild:Elin Almefors Sjögren

Bild:Elin Almefors Sjögren

Våren är lyckan efter vintern för de flesta människor. Sol, värme och glatt humör sprider sig under den fina årstiden, men för vissa är våren en mardröm. Denna tid fylls istället av rinnande näsor och uppsvällda ögon.


Pollenallergiker finns över hela landet och cirka 25 procent av Sveriges befolkning lider av allergin. I pollen och sporer finns mycket proteiner som vi människor utsätts för, vilket gör att immunförsvaret reagerar genom att försvara kroppen. Resultatet av reaktionen är liknande en vanlig förkylning med snuvig näsa och nysningar. Genom att varje år utsätta kroppen för upprepande proteiner så reagerar immunförsvaret igen. Detta resulterar i att personer med besvären ofta förbereder sig i god tid innan våren kommer.

Allergi finns i alla åldrar men kan vara extra intensiv under tonåren. Eftersom det är de unga som oftast drabbas kan det leda till besvär gällande just skolgången och fritiden.

Kasper Lundberg är en sjuttontonårig kille som går på Staffangymnasiet i Söderhamn. Som många andra lider han av pollenallergi och har haft besvär sen han var liten.


- Jag testade mig vid 6 års ålder och fick det bekräftat att jag var allergisk. Det hade då runnit ur näsan länge och till slut ville jag bara lösa problemet, säger Kasper.

Det visade sig att Kasper var allergisk mot björkpollen och direkt efter bekräftelsen fick han medicin som han använder än idag.


Människor som själva inte lider av liknande besvär förstår oftast inte vad allergikerna genomgår varje vår. Många tror att det är en dans på rosor och inte är så farligt som det låter, men det är inte alltid sanningen. Vissa har det mycket jobbigare än andra.


- När besvären kommer börjar det klia runt ögonen och jag får röda utslag i ansiktet. Huvudvärk brukar jag också få. Sedan blir jag även irriterad i näsan och nyser mycket. Vissa dagar kommer det olika, beroende på hur jag tar medicinen, säger Kasper.


Som många andra använder Kasper sig av en nässpray som motverkar allergin under våren. Han tar även en tablett varje morgon för att förbereda sig inför dagen. Strax innan vintern börjar ta slut, sätter han igång med användningen av medicin för att kroppen inte ska få en chock när värmen är tillbaka.


Trots besvären, som för han och många andra är så pass stora, verkar Kasper ändå ta allergin på ett bra sätt. Som en riktig träningskille gillar Kasper att röra sig utomhus och cyklar gärna från och till skolan samt träningar. På fritiden tränar han på gym och spelar innebandy.


- Det är klart att det kan vara drygt ibland, men för de mesta är det ändå lugnt. Jag är van att vara utomhus mycket med vänner och familj så det kan vara farligt om jag inte sköter mig, men så länge jag tar medicinen så går allt bra, säger Kasper.


Tipsa en vän     Skriv utAtt leva med psykisk ohälsa

Allt fler drabbas av psykisk ohälsa. Idag tar över 1 miljon svenskar antidepressiva läkemedel, och studier har visat att 1 av 3 som söker vård på vårdcentral...

Läs mer

PANDAS – en sjukdom som slåss mot dig


Cornelia Jansson är 17 år. När hon var 8 år började hennes förä...

Läs mer


Hälsosnack med Anna Hägglund

Träning och hälsa är en viktig del av Anna Hägglunds liv, dels som...

Läs mer

Pollen besvärar många på våren 

Våren är lyckan efter vintern för de flesta människor. Sol, värme och...

Läs mer

Träning är viktigt för alla

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn