Måndagen den 2 augusti 2021 - klockan 23:27
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Träning är viktigt för alla


Klara Ståhlberg 2019-10-15

Agnes Lager gör sig redo för ett träningspass på Everytime Fitness
Bild:Klara Ståhlberg
Agnes Lager gör sig redo för ett träningspass på Everytime Fitness

Agnes Lager värmer upp med att stå på händerna
Bild:Klara Ståhlberg
Agnes Lager värmer upp med att stå på händerna

Gymmet Everytime Fitness  ligger på Tägtgatan 2 i Söderhamns centrum
Bild:Klara Ståhlberg
Gymmet Everytime Fitness  ligger på Tägtgatan 2 i Söderhamns centrum

Många känner att de har svårt att komma igång med träningen. De vet inte vad som är bra och dålig träning samt varför träningen är så pass viktig för oss. Därför tänkte jag informera er om just detta samt ge tips på hur du enkelt kommer igång med din träning.


Vad är träning och vad finns de för olika slags träning?

För att det ska räknas som träning brukar man säga att pulsen och andningen ska gå upp och man ska känna sig varm. Det behöver inte vara speciellt långa och krävande pass, det räcker med en lång promenad eller en cykeltur. Men om du däremot vill komma långt med din träning så lägg till några löppass, gym, gymnastik eller liknande.

Om du vill förbättra din kondition borde du starta med intervallpass. I början kan du inledda med att gå en minut, springa en minut och sen fortsätta så i tillexempel 20 minuter. Efter en tid så orkar du förhoppningsvis springa en längre sträcka och variera i tempo. Det är även bra att lägga in lite styrka även när du vill träna kondition eftersom det är viktigt med en stark bål och styrka i benen framförallt. Men vill du däremot fokusera på att bygga muskler bör du lyfta vikter på till exempel ett gym.

 

Varför är träning viktigt?

Träningen är viktig eftersom det är som ett balsam för oss. Det håller ihop vår kropp, får den att fungera bättre och får även hjärnan att funka. När man tränar frisläpps endorfiner som gör att vi känner ett rus, en känsla av någonting bra. Det får oss att vilja fortsätta eftersom vi mår bra av det.

 

Vad är bra träning?

En bra träning är en varierad träning. Se till att du varierar avståndet på de sträckor du springer, inte samma varje gång. Lika är det med styrketräning, variera tyngden på dina vikter eller antal repetitioner du kör. Vila mellan seten. Om du hela tiden kör samma sträcka, vikt eller antal upprepningar så kommer du inte att nå det resultat du vill då kommer du bara trötta ut kroppen. Det är även bra att kombinera kondition och styrka. För att få en bra träning är det viktigt att ha vilodagar. När de gäller kondition så räcker det med pass 3–4 gånger i veckan, kondition träning behöver mer återhämtning. När det gäller styrketräning kan du ha 4-5 pass inlagt istället så du får i alla fall 2 vilodagar. Vi måste vara rädda om våra kroppar och träna rätt.

Det är även viktigt att tänka på din egna förmåga. Lyft de vikter DU själv orkar eller spring den sträckan DU vet att DU orkar. Om du överanstränger dig så sliter du på immunförsvaret och resultatet blir tvärtemot vad du förväntar dig. Därför är det viktigt att gå efter din egen förmåga och tänka på att sakta träna upp dig. Om du tror att du tex orkar springa 5 km och du är nybörjare så bör du tänka om och istället sakta träna upp din kondition för att sedan orka.

 

När kan träning bli farligt/dåligt?

Träning kan såklart också blir farligt. Till exempel om du överanstränger dig. Då kan du slita på musklerna istället för att bygga upp dem och på så sätt öka risken för skador. Överanstränger dig kan du även försämra ditt immunförsvar och bli sjuk lätt. Sen är det väldigt farligt att träna om du är sjuk eller har in infektion i kroppen. Tränar du med det så kan du riskera att göra det ännu värre, i värsta fall kan du få hjärtmuskelinflammation som kan leda till döden. Sen kan du även få andra typer av infektion. Därför är de viktigt att vila om du känner dig sjuk, om det är så att du känner dig lite krasslig kan du träna så mycket du är säker på att du klarar, absolut inte överanstränga dig.

 

Tips att komma igång:  

Här kommer 6 tips till dig som vill börja med din träning

1. Sätt inte för höga krav på dig och din träning

2. Träna de du tycker är kul och hållbart

3. Testa träna med en personligtränare

4. Träna med en kompis

5. Hitta tider som bäst passar din träning

6. Sätt upp realistiska mål

 


Tipsa en vän     Skriv utAtt leva med psykisk ohälsa

Allt fler drabbas av psykisk ohälsa. Idag tar över 1 miljon svenskar antidepressiva läkemedel, och studier har visat att 1 av 3 som söker vård på vårdcentral...

Läs mer

PANDAS – en sjukdom som slåss mot dig


Cornelia Jansson är 17 år. När hon var 8 år började hennes förä...

Läs mer


Hälsosnack med Anna Hägglund

Träning och hälsa är en viktig del av Anna Hägglunds liv, dels som...

Läs mer

Pollen besvärar många på våren 

Våren är lyckan efter vintern för de flesta människor. Sol, värme och...

Läs mer

Träning är viktigt för alla

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn