Måndagen den 2 augusti 2021 - klockan 22:50
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Är influencer det nya drömyrket?


Tilde Granrud 2020-02-28


Allt fler startar upp offentliga instagramkonton och youtubekanaler för att sedan börja tjäna pengar på sina sociala medier. Kan det vara så att influenceryrket är det nya drömjobbet? Instagramkonton med tusentals följare och youtubekanaler med miljonpublik har blivit det nya, heta yrket. Vi ”vanliga” människor får chansen att följa med i andra, offentliga människors liv och få en inblick i hur deras vardag ser ut. De delar med sig av tips, skvaller och hur den perfekta tillvaron ser ut.  

Många som följer och ser upp till dessa influencers eller andra typer av offentliga personer kan få en skev bild av hur vardagen ser ut för de allra flesta. Eftersom det är vanligast att endast visa upp den fina och perfekta sidan av sitt liv. Influencers jobbar säkert lika hårt som oss ”vanliga” människor, det är åtminstone något som de själva påstår. Men utifrån ser det ut som de endast glider runt på stan och äter ute på restaurang varenda dag. Bor i lyxiga, stora lägenheter i Stockholms centrum och går ut för att festa varje helg.

När man som person själv väljer att publicera sitt liv online, för hela världen att se, måste man räkna med att speciellt yngre personer kommer se upp och försöka efterlikna dem. Det är bevisat att barn lär sig och tar efter sin sociala omgivning. Därför bör fler offentliga personer tänka efter vad de faktiskt sänder för budskap på sina olika sociala medier. Vissa influencers eller youtubers gör samarbeten med skönhetssalonger och ger ut rabatter för att få ett billigare pris på något typ av skönhetsingrepp, vad sänder det för budskap till unga och osäkra tjejer? Som att alla ens psykiska problem försvinner om man väljer att förstora sina läppar eller liknande.

Sen är det väl klart att alla gör vad de vill med sin kropp och sitt liv, men att uppmuntra och ge ut rabattkoder till bland annat skönhetsingrepp triggar lätt igång ett väldigt fel tänk, speciellt hos unga personer. Det är redan tillräckligt svårt med all stress och press vi ungdomar utsätts för, och det blir knappast bättre av att se någons ”perfekta” liv i flödet dag ut och dag in. Det känns som att det inte finns plats för misstag på sociala medier. Det enda som får plats utöver det perfekta är skandaler eller kändisars felsteg, sådant som skapar rubriker och rykten. Men vanliga vardagsproblem som psykisk ohälsa, stress eller ett osminkat ansikte är inte något som får samma uppmärksamhet.

Trots den här sidan av sociala medier och influenceryrket, hör jag i stort sätt varje dag hur främst tjejer i min ålder drömmer om att själva få bli en influencer. Jag undrar vad det egentligen är som lockar till det. Kan det vara kändisskapet, den perfekta ytan och pengarna som gör att jobbet som influencer faktiskt har blivit det nya drömyrket bland ungdomar?


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Kampen fortsätter!


Vi lever i en värld där vi kvinnor blir lärda hur vi ska undvika att bli våldtagna, vi ska inte gå ensamma på kvällarna, inte ha kläder som är för...

Läs mer

Studenters stress inför framtidenNär det närmar sig studenten får de flesta frågan om vad de ska göra i...

Läs mer

Är influencer det nya drömyrket?Allt fler startar upp offentliga instagramkonton och youtubekanaler för att sedan börja...

Läs mer


Student eller köpfest?

Studentresor, studentbal och studentmössa är bara några av de ting som kommer i och...

Läs mer

Den skrämmande och förväntansfulla framtiden

Visar din klädstil vem du egentligen är? 

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn