Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 00:16
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Den skrämmande och förväntansfulla framtiden


Sara Persson 2017-12-21

Framtiden kan vara skrämmande men även förväntansfull, det är på två sätt. Jag är 18 år gammal och går sista året på gymnasiet, tankarna om framtiden finns alltid i mitt huvud. 


Från 1:an till sista året på gymnasiet har man alltid en klar bild av vad man ska göra till hösten, men efter sista året på gymnasiet förändras allt. Nu är det dags att stå på sina egna ben och börja göra val i livet. Många känner press inför dessa val, det kan handla om vad man ska gå för utbildning efter eller andra val. Pressen som kommer handlar mycket om att man inte vill göra fel val, man tror att dessa val är livsavgörande. Men är det verkligen så?

Det kan kännas stressande när man inte vet vad man vill göra efter skolan. Sedan finns det folk som vet vad de vill göra men ändå känner stressen. Folk glömmer bort att man inte behöver jobba med samma sak hela livet. Genom livet är det fritt fram till att byta karriär.

Det är omöjligt att förutse framtiden och det kanske är det som är mest skrämmande, det är i alla fall det som skrämmer mig mest. Jag tror nog att det inte bara är jag som har ett stort kontrollbehov och tycker inte om när något inte blir av eller går i min väg. Jag har en klar bild i mitt huvud hur jag vill att min framtid ska se ut. Tankarna snurrar runt i mitt huvud och en specifik tanke. Är det verkligen detta jag vill?  När dessa tankarna dyker upp är det som att man tycker bort sanningen att framtiden inte är låst, utan man är fri till att göra de man verkligen brinner för.  

I en artikel från Linnéuniversitet presenteras en studie som handlar om att ungdomar mellan 18 och 25 känner stress och oro över att inte lyckas i livet. Men även oron över samhällsproblem som miljöförstöring, bostadsbrist och arbetslöshet. Man känner att mobilsurfandet upptar alldeles för mycket av ens tid och det är då tankarna och oron för framtiden kommer. Oron handlar om de större frågorna som om man kommer att få ett jobb eller kommer att lyckas i livet. På sociala medier har man byggt upp en idealbild som är det perfekta livet som man försöker leva upp till. I artikeln tar man även upp stressen att alltid välja rätt. I dagens samhälle vilar ett stort ansvar på individen och man förväntas redan som ung göra de rätta valen i livet.

Framtiden är skrämmande och förväntansfull, för alla. Men dem som mest drabbas av detta är vi unga som snart ska avsluta vår obligatoriska skoltid och ska börja göra de rätta valen. En faktor som gör att unga känner stress är för att alla vuxna alltid ska fråga vad ska du göra när du gått klart skolan?   Det kan vara en väldigt känslig fråga och man ska vara försiktig när man ställe frågan och inte vara för på. Det är mycket som snurrar runt i ungas huvuden, allt från identitet, familj, vänner, skola och FRAMTIDEN. Men något som vi unga måste komma ihåg är att vi inte är ensamma om att känna stressen, det är viktigt att prata med varandra och dela tankar och idéer. Sitt inte och vänta på att något ska hända utan våga ta initiativ.

 


Tipsa en vän     Skriv utKampen fortsätter!


Vi lever i en värld där vi kvinnor blir lärda hur vi ska undvika att bli våldtagna, vi ska inte gå ensamma på kvällarna, inte ha kläder som är för...

Läs mer

Studenters stress inför framtidenNär det närmar sig studenten får de flesta frågan om vad de ska göra i...

Läs mer

Är influencer det nya drömyrket?Allt fler startar upp offentliga instagramkonton och youtubekanaler för att sedan börja...

Läs mer


Student eller köpfest?

Studentresor, studentbal och studentmössa är bara några av de ting som kommer i och...

Läs mer

Den skrämmande och förväntansfulla framtiden

Visar din klädstil vem du egentligen är? 

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn