Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 00:02
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Student eller köpfest?


Linn Lantz 2019-10-08

Bild:Emma Wedin Sköld

Studentresor, studentbal och studentmössa är bara några av de ting som kommer i och med studenten. Studenten tar man bara en gång och givetvis vill man skapa ett gott minne för livet.

Det är sista veckan som gymnasieelev innan man kliver in i den stora vuxenvärlden, som vi fått varningens finger för genom tiderna. Allt ska firas, den perfekta klänningen eller kostymen ska införskaffas, våra egendesignade mössor ska äntligen placeras på huvudet och fest är ledordet för veckan. Bara mössans pris kan utan problem landa på en tusenlapp, men behöver det verkligen vara så pass dyrt att ta studenten?

Att kunna delta och hänga med på alla aktiviteter som studenten för med sig, kräver en stor, generös plånbok, som långt ifrån alla familjer kan erbjuda. Det kostar skjortan att ta studenten idag, och enligt en rapport från branschorganisationen Svensk handel från 2011 kostar en studentexamen i snitt 16 500 kronor per student, en siffra som stiger för varje år. Det är dessutom dyrare i storstäder som Stockholm, och vi spinner glatt vidare och kastar oss in i köpracet tillsammans med alla andra studenter.

Om grönt och hållbart tänk är det nya, speciellt angående mat, varför kan vi då inte tänka samma om studenten och vilka val vi gör där? Det finns massor med alternativ som både är skonsamma för miljön som för plånboken. Det finns många websidor du kan hyra en klänning på, du kan köpa en billig klänning och sedan be någon att sy upp den efter dina mått. Istället för att ha catering kan man laga maten själv, kanske har man någon släkting med ett fint hus och trädgård man kan få låna om man inte vill eller kan vara hos sig själv? Skippa alla engångsartiklar och inköp av plastservisen så har du gjort både Greta och plånboken en tjänst.

Och ja det är ett minne för livet men, tänk efter en extra gång. Om man nu bortser från vad ”alla andra gör”, är det verkligen värt att lägga ut dessa hiskliga summor för en klänning som kommer användas en gång, bara för att hänga med i köpfesten? Det går att fira och ha kul utan behöva tömma ut och in på sin sparbössa, och är man en av de som tillhör familjer där pengar inte är något problem, ja men grattis satsa på en hållbar student när du ändå har råd.

Tänk en extra gång på vad studenten egentligen handlar om, handlar det verkligen om vem som vaskar mest skumpa under en vecka? Vem som sprättar mest pengar? Nej, det handlar om att vi slitit, kämpat och gått till plugget i 12 år, vissa kanske ännu längre. Efter 12 år ska allt sammanfattas i en enda studentvecka, och för att dämpa känslobomben så lägger vi ut dessa summor. Det är som sagt ett minne för livet och då är det minnena vi bör satsa på, istället för de materiella tingen. Men kom ihåg blivande studenter, vi firar oss själva, för vår prestation under dessa skolår.

Egentligen finns det ingen som bryr sig om vad du har för kokard på mössan, vilken skärning du har på klänningen eller hur mycket pengar din kostym kostar. Vi kommer bära med oss alla upplevelser vi haft under vår fantastiska resa som elev. Låt oss minnas, fira och hurra över minnen, inte material.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Kampen fortsätter!


Vi lever i en värld där vi kvinnor blir lärda hur vi ska undvika att bli våldtagna, vi ska inte gå ensamma på kvällarna, inte ha kläder som är för...

Läs mer

Studenters stress inför framtidenNär det närmar sig studenten får de flesta frågan om vad de ska göra i...

Läs mer

Är influencer det nya drömyrket?Allt fler startar upp offentliga instagramkonton och youtubekanaler för att sedan börja...

Läs mer


Student eller köpfest?

Studentresor, studentbal och studentmössa är bara några av de ting som kommer i och...

Läs mer

Den skrämmande och förväntansfulla framtiden

Visar din klädstil vem du egentligen är? 

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn