Måndagen den 2 augusti 2021 - klockan 22:41
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Visar din klädstil vem du egentligen är? 


Eyla Bozan 2017-12-21

Jag stod där, inne i omklädningsrummet på H&M. Jag stod där och kollade på mig själv i spegeln med den där vågade toppen på mig. En topp jag aldrig egentligen skulle haft på mig utanför ett omklädningsrum. Vågar jag? Den är ju snygg och så men den är också väldigt V-ringad. Vad kommer folk att säga om jag kommer med denna topp på någon fest?


Nu för tiden går alla runt med likadan klädstil, likadana skor, frisyr och tröjor. Man ser sällan någon med annorlunda stil, och när vi väl ser någon som uttrycker sin stil med till exempel en skrikrosa tröja eller röda byxor så kollar man alltid snett på dem. Är det för att vi tycker att det är fult? Vågar vi inte säga framför alla andra att det faktiskt är snyggt? Eller blir vi nedstämda för att vi själv inte vågar uttrycka vår egna stil? Jag ska inte ljuga nu och säga att jag aldrig tänkt att någon sett konstig ut men varje gång en sån tanke dykt upp så har jag ångrat mig kan man säga. Jag har aldrig varit den personen som dömer andra eller som tyckt illa om dem för vilken stil de har, men det finns definitivt såna personer i världen.

Googlar man på ”dagens mode”, ”klädstil” m.m. så kommer det upp olika bloggar med exempelvis de tio hetaste klädesplaggen man inte får missa eller styling knep som kommer att göra att du ser bättre ut, det som dessa sidor och bloggar har gemensamt är att alla har likadana kläder som de visar upp, de försöker sälja kjolar, tröjor och byxor som inte sticker ut, som följer normen. Nästan ingen tycker att det är snyggt med en skrikrosa tröja. Går man förbi H&M ser man sällan ett plagg som sticker ut på en docka vid fönstret. Kombinationerna av kläder som de väljer att ha på dockorna är alltid svart på vitt kan man säga, man kombinerar aldrig en gul tröja med gröna byxor, det skulle se förskräckligt ut, eller hur? Jag tror att man tycker att dessa kombinationer av färgglada kläder som ser förskräckliga i våra ögon ser ut som de gör då samhället växt upp med en ideal, man har växt upp med att alla har samma stil och att nästan ingen har starka färger. Det finns inget fel med att nästan alla bär likadana kläder men då ska man låta de som vill ha färgglada kläder ha det utan att man ska täcka elakt om det eller döma dem. Jag tror inte de dömer er som har likadan stil.

Det är inte bara färgglada kläder som det gäller, utan också lite vågade festkläder som till exempel en kort kjol eller en tröja där bysten syns lite. Varför säga förnedrande saker till folk som klär upp sig? Varför är det så fel att känna sig självsäker i sitt eget skin? Jag vill inte säga att det är okej att springa naken överallt men om man vill visa sina kurvor lite mer för att man känner sig självsäker så säger jag bara go for it.

Nu stod jag där igen, inne på mitt sovrum. Jag stod där och kollade på mig själv i spegeln med den där vågade toppen på mig. En topp jag aldrig egentligen skulle haft på mig utanför mitt sovrum. Vågar jag? Jag tog på mig min kavaj och nu satt jag i bilen på väg till den där festen. 


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Kampen fortsätter!


Vi lever i en värld där vi kvinnor blir lärda hur vi ska undvika att bli våldtagna, vi ska inte gå ensamma på kvällarna, inte ha kläder som är för...

Läs mer

Studenters stress inför framtidenNär det närmar sig studenten får de flesta frågan om vad de ska göra i...

Läs mer

Är influencer det nya drömyrket?Allt fler startar upp offentliga instagramkonton och youtubekanaler för att sedan börja...

Läs mer


Student eller köpfest?

Studentresor, studentbal och studentmössa är bara några av de ting som kommer i och...

Läs mer

Den skrämmande och förväntansfulla framtiden

Visar din klädstil vem du egentligen är? 

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn