Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 00:44
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Från folktro till creepypasta


Alva Flink 2020-04-09

Folktrons betydelse för samhället har varit att ge människor en förståelse för livet här och nu samt skapa mening och sammanhang i livet.
Bild:Alva Flink
Folktrons betydelse för samhället har varit att ge människor en förståelse för livet här och nu samt skapa mening och sammanhang i livet.

Folktro är ett namn på en tro eller uppfattning som hålls inom en viss etnicitet eller geografiskt område. Det kan variera mellan att tron på olika sorters övernaturliga väsen eller trolldom och skrock.  Enligt forskare inom antropologi lämnade människor förr i tiden det obegripliga ute och förklarade saker med hjälp av det som idag kallas folktro. Antropologi betyder läran om människosläktet. I detta fall inriktat på människans anpassning till olika livsmiljöer, beteenden och relationer. Längre tillbaka i tiden levde människan närmare naturen än vad vi gör idag och var beroende av den för att överleva. Så om skörden blev dålig, man gick vilse i skogen eller sjukdomar bröt ut trodde man att naturen styrdes av övernaturliga väsen som människorna var tvungna att förhålla sig till. Dess betydelse för samhället har varit att ge människor en förståelse för livet här och nu samt skapa mening och sammanhang i livet. Skillnaden mellan religion och folktro var att religion var mer abstrakt och svårt att förstå sig på medan folktron var enkel.  Därför började människor ty sig till den tron istället för religionen. Förr i tiden har folktro även använts som barnuppfostran, till exempel genom att skrämma barnen för näcken eller bäckahästen som kunde dra ner människor i vattendrag eller att inte förarga gårdstomten eftersom han då kan bestämma sig för att gömma viktiga saker man behöver. Folktron lever vidare även idag, speciellt genom vårt språk. Några exempel är ”mardröm” som kommer från maran, ”trollkarl” som kommer från trollen och ”spöklik” från spöken.

Idag har folktron tagit sig från att spridas från mun till mun och vandra genom generationer till att spridas på internet. Tack vare vår teknologi har flera moderna väsen och legender tagit sig in och blandat sig med äldre väsen. De har fått ett gemensamt samlingsnamn som kallas Creepypasta. Namnet är en variant av ordet Copypasta som kommer ifrån engelskans ”copy and paste”. De mest kända creepypastorna eller väsnen som sprids på internet idag är Jeff the Killer och historierna om Slenderman. Jeff the Killers historia börjar när han är tonåring och han hamnar i bråk med några jämnåriga killar. Under slagsmålet tänder killarna eld på Jeff och hans hud frätes bort av eld och blekningsmedel och hans hår blev till en svartaktig färg av elden. Senare skar han upp sina kinder och skapade ett evigt flin. Efter branden och sjukhusbesöket stog det klart att Jeff var en psykopat som mördade hela sin familj. Hans historia sprids i olika varianter på internet men alla slutar på samma sätt, han bryter sig in och mördar sina offer utan någon känsla av ånger eller empati.
Många känner igen Slenderman utifrån hans speciella utseende. Han är en man som går runt i kostym och slips, han är onaturligt lång med långa armar och ett vitt, slätt ansikte likt en skyltdocka. Vanligast är det att stöta på honom i skogs eller parkmiljöer. Historierna om honom är många. De flesta går ut på liknande sätt, att han traumatiserar eller förföljer främst barn men ibland även kidnappar dem.

 

Folktron idag är inte lika stor som förr men trots de är många fortfarande intresserade av det övernaturliga och olika sorters väsen. Det finns många podcasts och TV-program att lyssna och se på. P3s podcast Creepypodden ligger på 24e plats i poddtoppen.se lista av Sveriges populäraste poddar. Podden handlar om det övernaturliga och olika väsen, liknande som folktron. Tv-programmet Det Okända som handlar om andlighet och att medium tar kontakt med de döda. Programmet är populärt och hade över 150 000 tittare 2019

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
TikToks betydelse för HBTQ-rörelsen


TikTok är en app som nyligen blivit en social media med 800 miljoner användare. Denna är en nöjesapp där man får antingen kolla på eller skapa videor- det finns...

Läs mer

Legenden om Getmannen

Jack Werners illustration av getmannen ur boken Creepypasta - Spökhistorier på internet.

I dagens digitala samhälle sprids information snabbare än någonsin. Bara de senaste...

Läs mer

Från folktro till creepypasta

Folktrons betydelse för samhället har varit att ge människor en förståelse för livet här och nu samt skapa mening och sammanhang i livet.

Folktro är ett namn på en tro eller uppfattning som hålls inom en viss etnicitet...

Läs mer

Att läsa en bok får oss att utvecklas!

Gabriella Bild Jensen-Sondrup är skolbibliotekarie på staffangymnasiet.

I varje skola är det ett krav att ha ett skolbibliotek. Man menar att det är nö...

Läs mer

School´s out – En episk tradition i Söderhamn

”Jag mår skit”

Royals dansade sig in i talang-finalen

Hösten närmar sig - Vad är det bästa med hösten?

Teknikfest 2018

Esteterna satsar på filmmusik

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn