Söndagen den 20 juni 2021 - klockan 08:47
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Legenden om Getmannen


Alva Flink 2021-04-23

Jack Werners illustration av getmannen ur boken Creepypasta - Spökhistorier på internet.
Bild:Alva Flink
Jack Werners illustration av getmannen ur boken Creepypasta - Spökhistorier på internet.

Jack Wernes bok som bland annat innehåller berättelsen om getmannen. Finns att låna på skolbiblioteket!
Bild:Alva Flink
Jack Wernes bok som bland annat innehåller berättelsen om getmannen. Finns att låna på skolbiblioteket!

I dagens digitala samhälle sprids information snabbare än någonsin. Bara de senaste åren har många skrämmande historier etsat sig fast på olika forum och hemsidor. Vi alla minns väl vågen av mördarclowner som ursprungligen syntes på bilder från USA och som sedan började synas på gatorna i Sverige? Mycket av vardagsskräcken vi tar del av sprids på nätet från forum till forum eller från app och socialmedier in i gammel-världens media. En av de mytomspunna monster som fått liv på internet är Getmannen.

Jack Werner, journalist, bloggare och författare, leder en av Sveriges största och populäraste poddar, Creepypodden i P3. Ett av de mest återkommande teman som finns i Creepypodden är historien om Getmannen, hela tre enskilda avsnitt har detta mytologiska väsen fått. Som Werner själv beskriver i avsnitt tre om Getmannen publicerat 3/9–18. ”Ingen korsning mellan människa och monster har blivit så populär på nätet som den eviga, den återkommande, och den alltid skrämmande Getmannen.” Men vem är Getmannen och vart kommer han ifrån?

När Getmannen slog igenom på internet var det på forumet 4chans underforum för spökhistorier genom berättelsen som kallas Anasis getmansberättelse 2012.Efter att killen med signaturen Anasis berättar om sin upplevelse med getmannen i Alabama i USA när han var ute och campade med några vänner och släktingar. Han fortsätter att berätta att rösten som låtit som en kopia utav en av tjejerna i gruppen även lät som djur på YouTube som pratar utan att veta vad dom säger eller varför dom säger det.

Ett exempel på en sådan video är klippet Cattalk som laddads upp på plattformen efter att det varit med på ett amerikanskt program för roliga hemmavideos. Men det var inte på 4chan som ryktena om den stora getliknande varelsen började. Redan på 50-talet pratades det i Maryland om ett forskningsprojekt som gått snett och där forskaren Stephen Fletcher som experimenterat på getter själv muterade till en get och flydde ut i natten. Sedan dess sägs det att han blodtörstig går i skogarna kring Fletchertown road.

Här i Hälsingland finns en annan berättelse som liknar historierna om Getmannen, nämligen legenden om Hårgaberget och spelmannen med bockfot. Vad tror du om Getmannen? Finns han på riktigt? Kommentera gärna här under artikeln.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
TikToks betydelse för HBTQ-rörelsen


TikTok är en app som nyligen blivit en social media med 800 miljoner användare. Denna är en nöjesapp där man får antingen kolla på eller skapa videor- det finns...

Läs mer

Legenden om Getmannen

Jack Werners illustration av getmannen ur boken Creepypasta - Spökhistorier på internet.

I dagens digitala samhälle sprids information snabbare än någonsin. Bara de senaste...

Läs mer

Från folktro till creepypasta

Folktrons betydelse för samhället har varit att ge människor en förståelse för livet här och nu samt skapa mening och sammanhang i livet.

Folktro är ett namn på en tro eller uppfattning som hålls inom en viss etnicitet...

Läs mer

Att läsa en bok får oss att utvecklas!

Gabriella Bild Jensen-Sondrup är skolbibliotekarie på staffangymnasiet.

I varje skola är det ett krav att ha ett skolbibliotek. Man menar att det är nö...

Läs mer

School´s out – En episk tradition i Söderhamn

”Jag mår skit”

Royals dansade sig in i talang-finalen

Hösten närmar sig - Vad är det bästa med hösten?

Teknikfest 2018

Esteterna satsar på filmmusik

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn