Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 00:18
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Royals dansade sig in i talang-finalen


Emma Wedin Sköld 2020-03-13

Royals i sin slutpose
Bild:Emma Wedin Sköld
Royals i sin slutpose

Royals dansare: Leah, Alma, Stella, Vera, Stina, Ester (Frånvarande: Elsa)
Bild:Emma Wedin Sköld
Royals dansare: Leah, Alma, Stella, Vera, Stina, Ester (Frånvarande: Elsa)

Royals in action
Bild:Emma Wedin Sköld
Royals in action

På tisdagseftermiddagen möts jag av ett gäng spralliga tjejer utanför Bumpyfeets lokal. Det är inte så konstigt, förgående fredagen stod det klart att de hade tagit sig till final i den populära TV-tävlingen ”Talang”.

Varje år söker över tusen nummer till programmet, men endast ett par hundra tar sig till audition. Året 2020 var det dessutom rekord på antalet ansökningar, men den unga dansgruppen från Söderhamn har tagit både juryns och det svenska folket med storm och har lyckats ta sig hela vägen till finalen. Det var jämt i semifinalen och det slutade med att juryn fick avgöra vilket nummer som skulle gå vidare till final och inte, och juryn röstade på Royals.

- Vi visste att juryn ville ha ett dansnummer i finalen. Det var redan en massa sångare som hade gått vidare, men vi vågade inte tro på att de skulle välja oss, vi var beredda att applådera åt sångerskan det stod emellan, säger Royals, därför kändes det helt overkligt när de sa att vi hade gått vidare.

Dansgruppen Royals består av sju tjejer i åldrarna 10–14 år. Även fast det är unga så har de redan skaffat sig meriter som många bara skulle kunna drömma om, med ett EM-guld och två VM-silver tog de Talang-scenen med ro. Det som gjorde dem mest nervösa var juryn.

- Vi var jättenervösa innan, det är liksom personer man har sätt på TV och nu ska de sitta framför oss. Vi var rädda att Alexander Bard skulle tycka att vi var dåliga, berättar dem, Bianca Ingrosso satt ju där också!

Innan finalen nu ikväll har de haft mycket att göra i veckan. En ny hel koreografi skulle göras och redan på onsdagen åkte de ner till Stockholm igen. De förklarar att de endast fick två dagar till att skapa en finaldans, till semifinalen fick de tre hela månader innan det var dags. Stressen är stor och danspassen bli långa, men Royals verkar inte ha något problem med pressen. De ser istället fram emot finalen.

- Det är en dans med mycket finalkänsla. Den är både mäktig och pampig, berättar de i mun på varandra, vi ska visa mycket mer känslor i finalen än innan.

Dansgruppens mål med finalen är att komma i topp tre, men de anser att det viktigaste är att ha kul. De vågar knappt tänka på vinst, även fast det är deras största önskan. Aldrig tidigare har ett dansnummer vunnit tävlingen, men de tycker att det börjar bli dags för dansens första talang-vinst. Hela 500 000 kronor delas ut till vinnarnumret av Talang och Royals har planer på hur de ska bli väl spenderade.

- Vi ska använda pengarna tillsammans och åka på resor och sådant, inget ska gå till oss själva. Vi vill också arrangera en stor dansfest för hela Bumpyfeet med pizza och godis!

Det tjejerna i dansgruppen är mest tacksamma över är deras stöttande familjer som supportar och skjutsar till både träningar och tävlingar över hela landet. Royals kämpar hårt varje dag för att bli bättre och utvecklas som dansare. För dem är dansen allt, och att dessutom få tävla i en av Sveriges mest folkkära tävling med det de älskar betyder oerhört mycket för dem.

- Nu är det äntligen dags och glöm inte, rösta på Royals!


Tipsa en vän     Skriv ut

TikToks betydelse för HBTQ-rörelsen


TikTok är en app som nyligen blivit en social media med 800 miljoner användare. Denna är en nöjesapp där man får antingen kolla på eller skapa videor- det finns...

Läs mer

Legenden om Getmannen

Jack Werners illustration av getmannen ur boken Creepypasta - Spökhistorier på internet.

I dagens digitala samhälle sprids information snabbare än någonsin. Bara de senaste...

Läs mer

Från folktro till creepypasta

Folktrons betydelse för samhället har varit att ge människor en förståelse för livet här och nu samt skapa mening och sammanhang i livet.

Folktro är ett namn på en tro eller uppfattning som hålls inom en viss etnicitet...

Läs mer

Att läsa en bok får oss att utvecklas!

Gabriella Bild Jensen-Sondrup är skolbibliotekarie på staffangymnasiet.

I varje skola är det ett krav att ha ett skolbibliotek. Man menar att det är nö...

Läs mer

School´s out – En episk tradition i Söderhamn

”Jag mår skit”

Royals dansade sig in i talang-finalen

Hösten närmar sig - Vad är det bästa med hösten?

Teknikfest 2018

Esteterna satsar på filmmusik

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn