Söndagen den 16 maj 2021 - klockan 07:57
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Sömn och drömmar - Så fungerar det


Eyla Bozan 2017-12-12


Vi har alla någon gång vaknat upp mitt i natten för att vi drömt om att falla från en klippa, blivit jagad av en okänd läskig man eller att ens tänder lossnar. Detta är drömmar som förekommer i miljontals människors liv runt om i världen. Det är så att studier som gjorts visar att nästan 80% av vad vi drömmer handlar om negativa saker. Oftast när man gått och lagt sig så drömmer man om vad man har gått igenom under vaket tillstånd, vilka intryck man fått under dagen. Men vad är anledningen till att vi egentligen drömmer? Och vad betyder dessa drömmar och hur han man tolka dem?


Att sova har alltid varit en del i mänskligt liv. Det finns väldigt många sömnforskningar inom psykologin, men det finns också forskningar inom medicin. Kunskapen inom sömn har ökat tack vare olika sömnlaborationer men det finns ännu många obesvarade frågor inom detta område.

 

När man sover går man igenom olika stadier och faser av sömn, de vanligaste faserna som man oftast hör är (NREM) – Non - Rapid Eye Movement och (REM) – Rapid Eye Movement. Det första steget man går igenom är under de första 30 – 45 minuterna av sömnen. Man passerar genom fyra olika stadier av NREM-sömn, dessa återkommer sedan under hela sömnen.

Det första steget är när man har ögonen slutna och man börjar att bli avslappnad. Tankar flyter in och ut och man känner en sorts drivande känsla. Alla kroppsfunktioner (blodtryck, andning, puls etc) är normala. Man är väldigt lättväckt under denna period.

Under det andra steget är man inte längre lika lättväckt som i steg ett. Man kan se vid ett EEG att hjärnaktiviteten är oregelbunden och hoppar.

 

Man brukar hamnar i steg tre ungefär 20 minuter efter steg ett. Här fördjupas sömnen och ens muskler är mycket avslappnade. Man kan också börja drömma här.

 

Vid steg fyra är kroppen fortfarande mycket avslappnad men man rör sig oftast ändå ungefär var 20:e minut. Dock visar kroppsfunktionerna som minst aktivitet här. Brukar man gå i sömnen eller kissa i sängen brukar det oftast ske under steg fyra.

 

Ungefär efter 90 minuter in i sömnen börjar REM-sömnen. Kroppsfunktionerna ökar i intensitet; kroppstemperaturen ökar, pulsen ökar m.m. Syreförbrukningen i hjärnan är mycket hög under denna period, till och med högre än när du är vaken.

Under det här stadiet så rör sig ögonen väldigt mycket, det är härifrån namnet Rapid Eye Movement kommer. Dock är kroppen paralyserad. Detta för att man inta ska ställa sig upp och börja springa, det är hjärnan som stänger av nerverna i kroppen. Dina ögon rör sig lika som om du verkligen sprang men du gör inte det.

Vissa människor har en rubbning i hjärnan och dess funktion att stänga av nerverna, det är därför vissa till exempel går i sömnen.

 

En intressant teori är också att man inte bara drömmer under REM – sömnen utan också under NREM – sömnen. Oftast sker inte mardrömmar heller under REM – sömnen utan under steg tre och fyra i NREM – sömnen.

 

Här har ni några exempel på olika drömmar som ofta förekommer i människors drömmar och vad de kan betyda:

 

Tappa tänder:

Drömmar om att tappa tänder är vanliga. Om du drömmer att du tappar tänderna kan det symbolisera maktlöshet och osäkerhet. Att du känner dig maktlös och inte kan handskas med situationen.

 

Jagad:

Att bli jagad i en dröm, betyder ofta att du blir jagad utav en skuggsida av dig själv som du är rädd för, du flyr från dig själv. Att den är ful, skrämmande och farlig beror på att du är rädd för denna sida. Din mörka sida behöver bli mottagen och integrerad i jaget. Du kan vara mycket stress under denna tid.

 

Falla/Ramla:

Att tappa fotfästet.

Släppa taget om ngt och slänga sig ut i det okända utan att veta hur det slutar.

Kan även symbolisera ”platt fall” gällande något projekt. Kanske ta en risk.

 

Orm:

Ormen kan, beroende på hur den visar sig, stå för allt från ursprungligaste instinkter och reflexer till högsta andliga medvetenhet.

Drömmer man om ormen som en skuggsymbol kan det symbolisera: undermedvetandet, fara, hotande, giftig. Död och förstörelse. Det onda.

Drömmer man om ormen som en solsymbol kan det symbolisera: Livsprincip, andlig upplysning, det goda, läkedom. Man se en orm på gamla apotek eller sjukhusloggor. I princip är ormen en läkedomssymbol (Aisklepios) Ömsar ormen skinn och kan betyda att något nytt föds.

Ormen kan även vara phallossymbol eller en sexsymbol (manlig fruktsamhet).

 

Det finns mycket mer än vad jag kommit fram till som man kan studera om drömmar och hur det fungerar och dess betydelse men nu har ni i alla fall fått lite mer kunskap om på sömnen och vad vi går igenom för olika steg när vi sover. Ni har också fått svar på olika saker många människor runt om i världen drömt och vad de kan betyda.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
TikToks betydelse för HBTQ-rörelsen


TikTok är en app som nyligen blivit en social media med 800 miljoner användare. Denna är en nöjesapp där man får antingen kolla på eller skapa videor- det finns...

Läs mer

Legenden om Getmannen

Jack Werners illustration av getmannen ur boken Creepypasta - Spökhistorier på internet.

I dagens digitala samhälle sprids information snabbare än någonsin. Bara de senaste...

Läs mer

Från folktro till creepypasta

Folktrons betydelse för samhället har varit att ge människor en förståelse för livet här och nu samt skapa mening och sammanhang i livet.

Folktro är ett namn på en tro eller uppfattning som hålls inom en viss etnicitet...

Läs mer

Att läsa en bok får oss att utvecklas!

Gabriella Bild Jensen-Sondrup är skolbibliotekarie på staffangymnasiet.

I varje skola är det ett krav att ha ett skolbibliotek. Man menar att det är nö...

Läs mer

School´s out – En episk tradition i Söderhamn

”Jag mår skit”

Royals dansade sig in i talang-finalen

Hösten närmar sig - Vad är det bästa med hösten?

Teknikfest 2018

Esteterna satsar på filmmusik

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn