Söndagen den 16 maj 2021 - klockan 07:45
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Schools Out 2017


Iclam Amkhadov 2017-05-17

Schools Out i Söderhamn är en  skolavslutningsaktiviet med massa kändisar som uppträder, roliga aktiviteter helt enkelt en grym dag då man har roligt med sina vänner. Men det många inte vet är hur Schools Out fick sin start.


För 10 år sedan så var Söderhamn i riksmediernas strålkastarljus efter flera våldsamma gängslagsmål. Aftonbladet skriver i en artikel från 2007, ’’Gängbråken i Söderhamn har vuxit till fullt krig’’, ’’Den stora skräcken är att någon snart dör under en uppgörelse’’. Strax efter så började Svenska Dagbladet, TV4 och Sveriges Radio skriva om det som hände i Söderhamn.

En av dem som var med berättar om vad som hände, han kallar sig Q. Han berättar att de kom många flyktingar till Söderhamn. Han och hans kompisar kallades för Online-gänget av polisen för de brukade hänga på ett internetcafé som hette Online. På ett annat ställe hängde flyktingarna. De två grupperna kraschade med varandra, det blev lite slagsmål och en tid senare så följde en stor sammandrabbning på Norrtullskolan. Flyktinggruppen hade förberett ett tillslag som slutade med att Onlinegänget barrikaderade sig i träslöjdsalen beväpnade med verktyg. Sedan var det igång, båda gängen gjorde många brutala hämndaktioner. Q berättar att de satt i sitt Online-café och höll koll på om det var någon som gick utanför så de kunde gå ut och göra upp, och att de var beväpnade med järnrör, knivar, knogjärn och batonger.

Efter flera månaders brutala gängbråk så var polisen och kommunen tvungna att komma på ett sätt att sätta ett stopp för det här innan någon blev mördad. De kallade alla som var inblandade samt deras föräldrar till Kulturens Hus och höll ett möte om att det här måste upphöra, efter ett långt möte var alla överens. De som slogs hade nog tröttnat och de upphörde, därefter så ville kommunen satsa pengar på ungdomar så de har nånting annat att göra än att slåss mot varandra. Så de byggde Verkstäderna och därifrån kom Schools Out också. Det var hur Schools Out fick sin början.

Årets Schools Out, den 14 juni, innehåller flera kända namn som, Freddy Kalas, norrmannen har släppt låtar som ’’Hey Ho’’ och ’’Feel Da Rush’’. Peg Parnevik, är känd för sin medverkan i serien Parnevik, och hennes val att gå egen väg började bra, hennes singeldebut ’’A’int no saint’’ har spelats 22 miljoner gånger på Spotify! Hon var dessutom efterfrågad till Schools Out 2016 men hennes turné hade inte börjat då. Youtube stjärnan Joakim ’’Jockiboi’’ Lundell kommer också samt favorittippade Mello-stjärnan Wiktoria. Musikstreamingsajterna Spotify och Itunes har Wiktoria som mest spelade Melodifestivalsartist. Hennes låt ’’As I lay me Down’’ är mycket uppskattad.

Ben Mitkus kommer också till sommarens School's out. 22-åringen släppte sin debutsingel förra året och har en av Sveriges snabbast växande Youtubekanaler. Han har över 300 000 prenumeranter, hans låt ’’Kill’s me’’ har sålt guld och streamats över 3 miljoner gånger.

Även den internationella kända gruppen Seeb som har spelats över 1 miljard gånger på Spotify kommer till Söderhamn. De gjorde remix på Mike Posners "I took a pill in Ibiza" så slog de igenom på allvar. Remixen blev förra årets näst mest spelade låt på Spotify – över sanslösa 810 miljoner spelningar. De har också släppt en remix på Coldplays "Hymn for the weekend" som har över 300 miljoner lyssningar. Remixen av Mike Posners "I took a pill in Ibiza" har även spelats 794 miljoner gånger på Youtube.

 

 

 


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
TikToks betydelse för HBTQ-rörelsen


TikTok är en app som nyligen blivit en social media med 800 miljoner användare. Denna är en nöjesapp där man får antingen kolla på eller skapa videor- det finns...

Läs mer

Legenden om Getmannen

Jack Werners illustration av getmannen ur boken Creepypasta - Spökhistorier på internet.

I dagens digitala samhälle sprids information snabbare än någonsin. Bara de senaste...

Läs mer

Från folktro till creepypasta

Folktrons betydelse för samhället har varit att ge människor en förståelse för livet här och nu samt skapa mening och sammanhang i livet.

Folktro är ett namn på en tro eller uppfattning som hålls inom en viss etnicitet...

Läs mer

Att läsa en bok får oss att utvecklas!

Gabriella Bild Jensen-Sondrup är skolbibliotekarie på staffangymnasiet.

I varje skola är det ett krav att ha ett skolbibliotek. Man menar att det är nö...

Läs mer

School´s out – En episk tradition i Söderhamn

”Jag mår skit”

Royals dansade sig in i talang-finalen

Hösten närmar sig - Vad är det bästa med hösten?

Teknikfest 2018

Esteterna satsar på filmmusik

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn