Söndagen den 20 juni 2021 - klockan 07:53
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

TikToks betydelse för HBTQ-rörelsen


Eleanor Hörnfeldt 2021-04-23


TikTok är en app som nyligen blivit en social media med 800 miljoner användare. Denna är en nöjesapp där man får antingen kolla på eller skapa videor- det finns låtar och ljud som man dansar till eller göra korta filmer med.

Dock är denna uppfattning av TikTok bara de populäraste trenderna och memes, det som större delen av användarna är vana vid. Men vad finns djupare in i appen?

Något de flesta inte vet är att TikTok har flera ”sidor”. Det finns exempelvis ”elite tiktok” med extra nonsenshumor samt ”alt tiktok” för de som lyssnar på alternativ rock och/eller klär sig annorlunda. Sedan finns det ”gay tiktok” som är den mest framstående delen för HBTQ-personer.

Här har mycket HBTQ-kultur kunnat utvecklas, speciellt under 2020. 2018 fanns klädstilar över hela TikTok som ”vintage”, ”vsco girl”, ”baddie”, ”soft girl” och ”e-girl” som någon gång under 2019 blev endast ”vsco girl” och ”e-girl”.

Dessa två estetik var som totala motsatser mot varandra då vsco girls hade ett strandtema, där man hade stora t-shirts med shorts, sandaler, scrunchies och skalhalsband, och ett fokus på mer subtilt och naturlig sminkning. E-girls använde sig däremot av stora eyelinervingar och rouge över hela kinderna, samt intensiva hårfärg som rosa och lila. Kläder bestod också av stora t-shirts men i mörkare färger och de parades med långarmade, oftast randiga tröjor under. De hade på sig kjolar eller shorts med kedjor och klumpiga skor.

Det var ofta just HBTQ-personer som klädde sig som e-girls därför att det var en bryt mot normerna, lite som emo-stilen som var en populär trend under 2000-talet. Men vid början av 2020 menade man att det här var en alternativ stil, vilket innebär att alt tiktok och gay tiktok kolliderades.

E-girlstilen började bli mindre populär därefter och då uppfanns ”cottagecore”, som nu är extremt populär kring lesbiska tjejer, även om den har spridits till andra delar av TikTok. Meningen med denna estetik var att man gillade idén om att leva bort från resten av samhället, med ett fredfullt liv i en stuga och man brukar kunna känna igen andra lesbiska genom att de klär sig just som cottagecore.

Anledningen till att det är viktigt att detta slog igenom är därför att lesbiska tjejer har behövt någon slags representation, och ett sätt att identifieras och identifiera varandra. Detta för att det finns så många folk som säger att två tjejer som kyssas och håller varandra i handen kan bara vara vänner.

Eftersom TikTok även är så populär med min generation, som redan är förutom milleniegenerationen oftast väldigt bekväm med att identifiera och uttrycka sig som HBTQ, har detta spridit sig väldigt fort. Det har även blivit andra sätt att hitta andra HBTQ-personer inom och utanför appen därför att man använder låtar i sina videor, och vissa av dem har blivit en sorts tecken på att någon kan ha för sexualitet. Det är bara att fråga t.ex. om någon lyssnar på girl in red, en lesbisk sångerska, och det fungerar lite som ett kodord.

Men hur kommer det sig att HBTQ kan representeras så starkt i en app som TikTok, som är gjord av ett kinesiskt företag? Kina är känd för att ha varit förtryckande mot rörelsen. Faktum är att homosexualitet blev laglig 1997 och man har börjat fundera på att legalisera homosexuella äktenskap, men ändå har man en negativ inställning till det inom samhället.

2019 släppte appen nya riktlinjer för moderatorer i Turkiet då HBTQ innehåll skulle censureras, dvs videor med homosexuella par eller karaktärer inom olika medier, samt aktiviteter som parader. Det finns inga lagar som skyddar HBTQ-personer från att diskrimineras, och äktenskap är inte tillåtet, men allt fysiskt inklusive sodomi är laglig inom landet.

Riktlinjerna togs bort snart därefter, men denna september förbjöds flera hashtags i Bosnien, Jordanien och Ryssland, ex. #bög, #jagärbög, och #jagärlesbisk. TikTok menar att de har följt lagar i dessa länder men att flera av dessa hashtags tillagts av misstag.

Det verkar som att TikTok är en app som försöker stå för jämlikhet och HBTQ-rättigheter, även om flera länder där den används förbjuder sådant innehåll. Samtidigt kämpar användare för att kunna skapa och kolla på videor som kan hjälpa dem att acceptera deras identiteter lite lättare.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
TikToks betydelse för HBTQ-rörelsen


TikTok är en app som nyligen blivit en social media med 800 miljoner användare. Denna är en nöjesapp där man får antingen kolla på eller skapa videor- det finns...

Läs mer

Legenden om Getmannen

Jack Werners illustration av getmannen ur boken Creepypasta - Spökhistorier på internet.

I dagens digitala samhälle sprids information snabbare än någonsin. Bara de senaste...

Läs mer

Från folktro till creepypasta

Folktrons betydelse för samhället har varit att ge människor en förståelse för livet här och nu samt skapa mening och sammanhang i livet.

Folktro är ett namn på en tro eller uppfattning som hålls inom en viss etnicitet...

Läs mer

Att läsa en bok får oss att utvecklas!

Gabriella Bild Jensen-Sondrup är skolbibliotekarie på staffangymnasiet.

I varje skola är det ett krav att ha ett skolbibliotek. Man menar att det är nö...

Läs mer

School´s out – En episk tradition i Söderhamn

”Jag mår skit”

Royals dansade sig in i talang-finalen

Hösten närmar sig - Vad är det bästa med hösten?

Teknikfest 2018

Esteterna satsar på filmmusik

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn