Fredagen den 14 maj 2021 - klockan 19:23
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Hårdare regler för fotografering på skolan


Lucas Hellbom Elsa Engvall 2018-04-27


I ett meddelande från Staffangymnasiets rektor Ann-Charlotte Låks, står det att det inte är tillåtet att filma eller fotografera lärare och elever på skolans område. Vi valde att fördjupa oss i detta och pratade med Staffangymnasiets rektor.


På allt fler skolor runt om i landet kommer frågan upp angående fotoförbud, men det är fortfarande upp till rektorn på varje enskild skola att avgöra vad som gäller.

-Det står i Staffangymnasiets ordningsregler och likabehandlingsplanen att det inte är tillåtet att uppträda kränkande mot andra elever. I det begreppet ingår att elever och lärare inte ska filmas eller fotograferas utan att själva gett tillåtelse till detta säger rektor Ann-Charlotte Låks.

Varje år släpps en ny upplaga av ordningsreglerna och likabehandlingsplanen som grundar sig i Skollagen från 2010. I den kommande upplagan, det vill säga läsår 2018/2019, kommer reglerna att förtydligas. Orsaken till problemet med fotografering beror på den snabba tekniska utvecklingen.   

-Ett problem med fotografering på skolor är att det kan finnas elever med skyddad identitet som lever under en hotbild. Det finns en risk att deras identiteter blir röjda utav fotografering och detta kan resultera i att de får flytta och börja om på nytt, berättar Ann-Charlotte.

Vid formella tillställningar såsom studenten och under vissa kurser är fotografering tillåten. Då har personer som inte vill vara med på bild en chans att gå undan.

Det är därför viktigt att tänka en extra gång innan man skickar iväg bilden som tagits i skolan.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Körkortet - en stor frihet


När man börjar på gymnasiet och fyller 18 börjar det bli tid att ta sitt körkort, man börjar övningsköra och en stress byggs oftast upp hos elever för...

Läs mer

Livet efter UF


Madeleine Stagård är en av Staffangymnasiets tidigare elever. Tillsammans med Hanna...

Läs mer

Mobilförbud på StaffangymnasietUnder höstterminen 2019 infördes ett mobilförbud på Staffangymnasiet. Det...

Läs mer

Taggade att driva UF-företag

Kajsa Forsell, Southport UF

UF-året har officiellt startat. UF, eller ung företagsamhet, är ett...

Läs mer

Att börja på gymnasiet

Det sista året på staffangymnasiet!

Valet 2018 är en rysare

Politiken Alexanders stora intresse

Allt vanligare med psykisk ohälsa

Brännboll och skattjakt klart för studentveckan

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn