Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 00:21
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
  Nästa »

Körkortet - en stor frihet


Anna Brändt 2020-03-18

Bild:Anna Brändt

När man börjar på gymnasiet och fyller 18 börjar det bli tid att ta sitt körkort, man börjar övningsköra och en stress byggs oftast upp hos elever för att hinna med både körkortet och alla uppgifter i skolan. 

De flesta myndiga ungdomar på Staffangymnasiet har körkort eller håller på att ta sitt körkort just nu. Enligt en enkät som delades ut på Staffangymnasiet så anser de som har tagit AM-kort (moped) att det har hjälpt väldigt mycket att ha kunskaper från AM-kortet när man två år senare ska ta sitt B-körkort. Anledningen till att de flesta ungdomar tar körkort är för att man ska kunna ta sig vart man vill utan att behöva vara beroende av sina föräldrar, men många anser även att det är bekvämt och en frihet. Det kan också vara en positiv sak att ha på sitt CV då många arbeten kräver att de anställda har körkort.

En vanlig orsak till att man har valt att inte ta sitt körkort som när man fyller 18 år är för att man känner att det är för stor press eller att man inte orkar. Det kan även vara så att det finns brister inom ekonomin som påverkar att man inte kan ta sitt körkort.

Magnus Peterson som jobbar på HZ trafikskola tycker att man ska satsa mycket på teorin, eftersom den 1/3 -20 börjar nya regler gälla och man måste vara godkänd på teoriprovet innan man får göra uppkörningen. Magnus nämner även att man ska vara väl medveten att man tar ett stort ansvar när man framför ett fordon i trafiken. För att man ska kunna förbereda sig på bästa möjliga sätt inför ett körkort tycker Magnus att det är bäst om man är helt nybörjare när man kommer till trafikskolan. Då får man rätt grunder från början, HZ trafikskola rekommenderar att ta 2-4 körlektioner innan man börjar övningsköra hemma. Magnus berättar också att tiden för att ta ett körkort kan variera väldigt mycket från person till person.
- En intensivelev kan gå på trafikskolan i 2-3 veckor, men har förmodligen då kört mycket hemma innan. Sedan finns det personer som har varit hos oss i flera år och är ännu inte klar, säger Magnus Peterson.

Många vuxna Staffangymnasiet rekommenderar de som ska börja med körkortet att inte stressa, man ska ta det i sin egen takt. Det är många som tycker att man ska lägga mycket energi på just teorin och att man ska läsa teoriboken oavsett vad. Vissa elever rekommenderar att man ska lägga upp körningen under en längre tid medan vissa säger tvärt emot och tycker att man ska göra det så fort som möjligt för att få det överstökat. Det är alltså en fråga som man får svara på själv beroende på hur man själv är och vad man själv klarar av.

Tipsa en vän     Skriv utKörkortet - en stor frihet


När man börjar på gymnasiet och fyller 18 börjar det bli tid att ta sitt körkort, man börjar övningsköra och en stress byggs oftast upp hos elever för...

Läs mer

Livet efter UF


Madeleine Stagård är en av Staffangymnasiets tidigare elever. Tillsammans med Hanna...

Läs mer

Mobilförbud på StaffangymnasietUnder höstterminen 2019 infördes ett mobilförbud på Staffangymnasiet. Det...

Läs mer

Taggade att driva UF-företag

Kajsa Forsell, Southport UF

UF-året har officiellt startat. UF, eller ung företagsamhet, är ett...

Läs mer

Att börja på gymnasiet

Det sista året på staffangymnasiet!

Valet 2018 är en rysare

Politiken Alexanders stora intresse

Allt vanligare med psykisk ohälsa

Brännboll och skattjakt klart för studentveckan

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn