Måndagen den 2 augusti 2021 - klockan 23:46
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Livet efter UF


Vilma Jifjäll & Ellen Forsgren 2019-11-19


Söderhamnslyktan var deras ursprungliga produkt som de tävlade med i Söderhamns bästa UF.
Söderhamnslyktan var deras ursprungliga produkt som de tävlade med i Söderhamns bästa UF.

Madeleine Stagård är en av Staffangymnasiets tidigare elever. Tillsammans med Hanna Strandow drev hon UF-företaget ViewDesign UF. År 2018 vann deras UF-företag tävlingen årets UF-företag i Söderhamn, en tävling som de inte ens hade tänkt ställa upp i.


Madeleine bor idag i Söderhamn och jobbar på Ica samtidigt som hon planerar inför ett kommande företag. 2018 tog hon studenten. Eftersom Madeleine gick teknikprogrammet var det obligatoriskt för henne att driva UF-företag. Att driva ett UF-företag innebär att eleverna får driva som ett företag under ett år där de säljer verkliga tjänster eller varor.

Höstterminen 2017 startade UF-året för Madeleine och tillsammans med Hanna Strandow. De började med att fundera över vad deras UF-företag skulle sälja.

- Vi ville göra något som hade med inredning att göra eftersom vi tycker det är kul. Samtidigt ville vi inte göra vad som helst utan det skulle vara något udda som stack ut.

Det var då hon kom på idéen att de kunde sälja Söderhamnslyktan. Den färdiga produkten blev en egendesignad vit ljuslykta med siluetter av byggnader i Söderhamn.

För att göra denna ljuslykta började Madeleine och Hanna med att designa den i cad. Cad är ett slags program som används för att göra ritningar och konstruktioner på datorn. Hon tyckte det var roligt att de fick använda cad i samband med UF-företaget eftersom det var något som de arbetade med i skolan. När de var klara med designen förde de över den till ett program som gjorde en ritning som de sedan kunde skära ut med laser i olika material. Hon berättar att de tvingades göra om ganska många gånger för att det skulle bli rätt. För att det skulle vara möjligt att skära ut lyktan tvingades de ändra ganska mycket på designen.
För att skapa ljuslyktan kontaktade de Sundsindustrier som hjälpte dem att skära ut ritningarna. Det var även Sundsindustrier som svetsade ihop ljuslyktorna. Till sist skickades lyktorna till ytterligare ett annat företag som lackade dem. 

- Vi hade några motgångar, säger Madeleine. Dels när vi ritade produkten fick den inte bli för liten eftersom det inte gick att skära ut i laser då, fortsätter hon.


Den 14 februari 2018 stod ViewDesign UF på cfl för att vara med och tävla om årets bästa UF i Söderhamn.

- Vi var där redan en timme innan alla andra på grund av att vi var så nervösa, berättar Madeleine och skrattar.

Madeleine och Hanna hade aldrig någon plan på att ställa upp i tävlingen om årets bästa UF-företag i Söderhamn eftersom de båda tycker det är jobbigt att stå på scen och visa upp sig. Dagen innan sista anmälningsdagen lyckades läraren Anders Ramstrand övertyga dem vilket var bra eftersom det slutade med att ViewDesign UF vann tävlingen.

Vad som var roligast med att driva UF-företag har Madeleine svårt att svara på.

- Allt var kul, vi ville verkligen satsa på det, berättar hon.

Madeleine berättar att det var väldigt mycket att göra och det var stressigt i många situationer men att det överlag var jätteroligt. Hon säger att hon hade valt att driva UF - företag även om det inte hade varit obligatoriskt för henne.

Eftersom ViewDesign UF vann tävlingen årets bästa UF-företag i Söderhamn har nu Madeleine och Hanna möjligheten att fortsätta driva företaget. På grund av olika skäl har de valt att ta en paus just nu men planerar att fortsätta med företaget under namnet Malm Interior. Som det ser ut nu är det inredning som de kommer att fokusera på.

Om ni är intresserade av att följa Madeleine och Hannas företag hittar ni dem på Facebook och Instagram där de heter @malminterior

3 tips inför UF-året!

1. Du får själv bestämma vem du vill driva UF - företag med. Tänk på att välja någon som du arbetar bra ihop med istället för din bästa vän.

2. Var inte för många när ni ska driva företaget. Madeleine tror att två personer är ett ganska bra antal.

3. Arbeta med någonting du tycker är kul och brinner för. Vissa gör inredning, andra skänker pengar och någon har en innebandy cup eller liknande.


Tipsa en vän     Skriv utKörkortet - en stor frihet


När man börjar på gymnasiet och fyller 18 börjar det bli tid att ta sitt körkort, man börjar övningsköra och en stress byggs oftast upp hos elever för...

Läs mer

Livet efter UF


Madeleine Stagård är en av Staffangymnasiets tidigare elever. Tillsammans med Hanna...

Läs mer

Mobilförbud på StaffangymnasietUnder höstterminen 2019 infördes ett mobilförbud på Staffangymnasiet. Det...

Läs mer

Taggade att driva UF-företag

Kajsa Forsell, Southport UF

UF-året har officiellt startat. UF, eller ung företagsamhet, är ett...

Läs mer

Att börja på gymnasiet

Det sista året på staffangymnasiet!

Valet 2018 är en rysare

Politiken Alexanders stora intresse

Allt vanligare med psykisk ohälsa

Brännboll och skattjakt klart för studentveckan

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn