Måndagen den 2 augusti 2021 - klockan 23:54
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Mobilförbud på Staffangymnasiet


Tilde Granrud 2019-10-18

Bild:Tilde Granrud

Under höstterminen 2019 infördes ett mobilförbud på Staffangymnasiet. Det finns delade åsikter om det nya förbudet bland eleverna, men rektor Ann-Charlotte Låks står fast vid att det är rätt beslut. Förbudet innebär att mobilen antingen ska lämnas i skåpet eller sättas på flygplansläge och läggas i ett så kallat mobildagis framme i klassrummet.

Hon säger att största anledningen till att mobilfria lektioner infördes var för att mobilen var ett störningsmoment och tog tid från undervisningen.

- Det finns ingen funktion på mobilen som inte kan ersättas med datorn under lektionstid och i inlärningssyfte, säger Ann-Charlotte. Om det är någon elev som till exempel vill lyssna på musik är det möjligt att göra det genom datorn.

Anledningen till att många har haft det svårt i skolan är just mobilen och att den stör arbetsron i klassrummet. Låks menar att det finns en rad positiva aspekter med förbudet, men huvudsakligen att eleverna får ökat fokus och större koncentration. Hon trodde att hon skulle få möta en del klagomål angående detta men de flesta har ändå tagit det bra.

- Jag tror dock att vi om tio år kommer skratta över att vi tillät mobiltelefoner, speciellt om det kommer ännu mer forskning om den påverkan som de faktiskt har på vår hjärna, säger Låks.

Elever på skolan säger att det har blivit en vana att lämna ifrån sig mobilen under lektionen. Många tycker att tiden går fortare då de fokuserar mer på skolarbetet istället för mobilen och allt som finns på den. Det enda vissa tycker har varit en negativ omställning är att de vill lyssna på musik under vissa lektioner. Men Ann-Charlotte menar att möjligheten att lyssna på musik genom datorn finns, om det nu är nödvändigt att göra det.

Tidigare år har eleverna haft ansvar själva över vad de åstadkommer på lektionerna och själv tänka på att inte använda mobilen, men Ann-Charlotte säger att det ändå är lärare och övrig personal som har ansvar över att ungdomar ska få en bra utbildning. Därför känner hon att det var deras skyldighet att få igenom det här beslutet.

- Jag kan ju också bli frestad av att ta upp mobilen om den ligger framför mig, även om jag inte får lika många notiser från Snapchat som ni får, säger hon skämtsamt och skrattar.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Körkortet - en stor frihet


När man börjar på gymnasiet och fyller 18 börjar det bli tid att ta sitt körkort, man börjar övningsköra och en stress byggs oftast upp hos elever för...

Läs mer

Livet efter UF


Madeleine Stagård är en av Staffangymnasiets tidigare elever. Tillsammans med Hanna...

Läs mer

Mobilförbud på StaffangymnasietUnder höstterminen 2019 infördes ett mobilförbud på Staffangymnasiet. Det...

Läs mer

Taggade att driva UF-företag

Kajsa Forsell, Southport UF

UF-året har officiellt startat. UF, eller ung företagsamhet, är ett...

Läs mer

Att börja på gymnasiet

Det sista året på staffangymnasiet!

Valet 2018 är en rysare

Politiken Alexanders stora intresse

Allt vanligare med psykisk ohälsa

Brännboll och skattjakt klart för studentveckan

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn