Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 00:51
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Politiken Alexanders stora intresse


Jonna Tuohimaa 2018-09-07


Redan vid 10 års ålder började politiken intressera den idag 18-årige Alexander Hägg som länge har varit medlem i Moderaterna. Valet börjar närma sig och både medborgare och partier börjar bli nervösa. Många partier står på Söderhamns gator för att försöka vinna våra röster till valet. Den 9 september har de inte längre någon makt och det är folket som bestämmer vem som ska bli Sveriges nästa statsminister.

Alexander Hägg som är en av Moderaternas medlemmar i Söderhamn, gick med i partiet 2015 i samband med att Fredrik Reinfeldt avgick som partiledare och moderaterna fick en ny invandringspolitik. Han hade länge haft ett intresse för politik då han kunde ovanligt mycket i tidig ålder, men när Reinfeldt avgick bestämde han sig för att engagera sig inom politiken.

I valet 2018 går det att välja Alexander Hägg till både kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige och den viktigaste frågan för honom är att varken staten eller kommunerna ska slösa mer pengar än vad de har, berättar han.

Alexander går sista året på ekonomiprogrammet på Staffangymnasiet, vilket kan ta mycket tid med studenten och slutbetygen. Så kommer han verkligen att ha tid om han vinner? Att sitta i kommunfullmäktige innebär att man röstar eller kommer med egna förslag om nya saker till kommunen som till exempel projekt.

- Kommunfullmäktige är på måndagskvällar och då är jag förhoppningsvis inte i skolan, så jag satsar på att hinna med både skolan och kommunfullmäktige om jag bir invald, säger Alexander. En sak jag vill införa är att krögarna ska få bestämma om sina rättigheter och införa rehabilitering för sjuka utomlands igen, fortsätter han.

Alexander berättar att det är bättre med spridning på folket med ålder i kommunfullmäktige så att de verkligen kan representera folket och komma med saker från olika perspektiv som till exempel både från skolan och från jobblivet, men även för de som är äldre och har gått i pension.

Inför valet på söndag är han ganska nervös eftersom det är så jämnt mellan blocken.

-Mina tips för den som är osäker är att göra valkompasser många gånger och lägg din röst på den som passar dig bäst, säger Alexander.

Hiss eller diss!

Stefan Löfven - Diss

Ebba Busch Thor – Hiss

Annie Lööf - håller med hennes politik men ibland kan hon gå för långt åt vänster så varken hiss eller diss.

Ulf Kristersson – Hiss

Jonas Sjöstedt - Hiss som person men diss som politiker

Jimmie Åkesson - Diss

Jan Björklund - han gör politik roligt så Hiss

Gustav Fridolin – Diss

Isabella Lövin - Diss


Tipsa en vän     Skriv utKörkortet - en stor frihet


När man börjar på gymnasiet och fyller 18 börjar det bli tid att ta sitt körkort, man börjar övningsköra och en stress byggs oftast upp hos elever för...

Läs mer

Livet efter UF


Madeleine Stagård är en av Staffangymnasiets tidigare elever. Tillsammans med Hanna...

Läs mer

Mobilförbud på StaffangymnasietUnder höstterminen 2019 infördes ett mobilförbud på Staffangymnasiet. Det...

Läs mer

Taggade att driva UF-företag

Kajsa Forsell, Southport UF

UF-året har officiellt startat. UF, eller ung företagsamhet, är ett...

Läs mer

Att börja på gymnasiet

Det sista året på staffangymnasiet!

Valet 2018 är en rysare

Politiken Alexanders stora intresse

Allt vanligare med psykisk ohälsa

Brännboll och skattjakt klart för studentveckan

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn