Måndagen den 2 augusti 2021 - klockan 23:30
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Taggade att driva UF-företag


Ellen Forsgren Vilma Jifjäll 2019-10-11

Kajsa Forsell, Southport UF
Bild:Ellen Forsgren
Kajsa Forsell, Southport UF

Lea Brandt, Local Deli UF
Bild:Vilma Jifjäll
Lea Brandt, Local Deli UF

Acsel Jacobson
Bild:Ellen Forsgren
Acsel Jacobson

UF-året har officiellt startat. UF, eller ung företagsamhet, är ett utbildningskoncept som har funnits sedan 1980. Under ett år på gymnasiet har eleverna möjligheten att driva ett UF-företag med verkliga tjänster eller varor. Det ger elever möjligheten att utveckla kreativitet, entreprenörskap och företagsamhet.

Vad målet med ett UF-företag är ser olika ut bland eleverna. Vissa har det för att de måste medan andra har valt det självmant och satsar på att vinna flera priser under årets gång. Under UF-året förväntas eleverna registrera sina UF-företag digitalt, skriva en affärsplan, ha minst två säljtillfällen, skriva en årsredovisning av företaget samt ha en personlig kontakt med en rådgivare från näringslivet. Vad har elever i årskurs 3 på Staffangymnasiet för förväntningar på UF-året?

 

Kajsa Forsell är en elev på Staffangymnasiet som går tredje året på Ekonomiprogrammet. På Ekonomiprogrammet är det obligatoriskt att driva UF-företag men Kajsa menar att hon troligtvis hade valt det ändå. Tillsammans med fyra andra ska hon driva UF-företaget Southport UF det här året. I företaget medverkar Emma Dannebrant som VD, Louise Sörensen som produktansvarig, Kobrom Tesfalem som kommunikatör, Camilo Gomez som ekonomiansvarig och Kajsa Forsell som marknadsföringsansvarig.
- Jag har mycket förväntningar på UF-året, det ska bli jättekul och lärorikt, säger Kajsa.

Southport UF planerar att skriva en bok om Söderhamns historia i samband med Söderhamns 400-årsjubileum. Målet med företaget är att få fler intresserade av Söderhamns historia. De planerar att intervjua olika människor för att få ta del av deras upplevelser i Söderhamn för att sedan fylla boken med bilder och intervjuer.

Hon tror att det kommer krävas väldigt mycket jobb, men att det i slutänden kommer vara värt det eftersom hon i framtiden kommer kunna ta nytta av det.
- Mina mål med UF är att jag ska ha så roligt som möjligt och samtidigt lära mig så mycket som möjligt! Säger Kajsa och ler.

Om ni vill följa Southport UF hittar ni dem här:

Instagram - @southportuf

Facebook - Southport UF


En annan elev på Staffangymnasiet som ska driva ett UF-företag är Lea Brandt som går tredje året på det Samhällsvetenskapliga programmet. Tillsammans med tre andra ska hon driva företaget Local Deli UF. Företagets VD är Lea Brandt, ekonomiansvarig är Emma Jansson Söderman, inköpsansvarig är Linnea Norlund och marknadsföringsansvarig är Edith Isacsson.
Lea är väldigt förväntansfull inför UF-året.

- Det kommer att bli väldigt roligt men också utmanande, säger hon.
Affärsidén de har är att göra som en box fylld med lokala produkter från Söderhamn med inriktning mat och delikatesser. Boxen kommer innehålla bland annat marmelad, honung, kaffe, äppelmust, skorpor och rypsolja. De planerar att rikta in sig till att sälja främst till företag som kan ha det som julgåvor till anställda men också sälja privat.

Hittills har de inte haft några motgångar med företaget, berättar Lea, men hon tror att de kommer senare. Företaget har ringt runt och letat efter leverantörer och de flesta vill vara med. Hittills har de även hunnit lagt upp en budget för företaget.

Eftersom Lea går det Samhällsvetenskapliga programmet var entreprenörskapskursen och att driva UF-företag inte något som var obligatoriskt för henne.
-Jag valde entreprenörskapskursen för att jag tyckte det verkade väldigt roligt och blev inspirerad av tidigare UF-företag, säger Lea. Det känns även som en bra erfarenhet inför framtiden, fortsätter hon.
Hon tycker att det känns roligt att mässan är i Söderhamn i år och ser framemot att se vad andra företag har för produkter och tjänster. Målet med Local Deli UF är att stå på CFL och pitcha i tävlingen om årets bästa UF-företag i Söderhamn.

Om ni vill följa Local Deli UF hittar ni dem här:

Instagram - @localdeliuf

Facebook - Local Deli UF


Acsel Jacobson är en annan elev på Staffangymnasiet som går sista året på Teknikprogrammet. I och med att han går Teknikprogrammet är entreprenörskapskursen och UF-företag obligatoriskt för honom, men han tror att han hade valt ändå. Vad Acsel och hans företag ska sälja är inte helt klart än, men det som är bestämt är att han ska driva det tillsammans med Nils Hägglund, Joar Hånell, Alexander Lindén Olsson och Kalle Forsgren.
Acsels mål och förväntningar med företaget är att lägga ner så lite tid som möjligt, att få så mycket gjort så möjligt samt att få bra betyg.
- Jag förväntar mig inte att vi ska vinna SM, säger Acsel.
Han menar att det tar mycket tid med tävlingar samtidigt som han har mycket annat att fokusera på. Även fast han inte vill lägga ner allt för mycket tid på UF-företaget så tror han att det kommer bli ”fett kul” när de kommit på en bra idé. Han berättar att de just nu har ungefär fyra, fem idéer som de kan tänka sig bygga vidare på men att de har svårt att välja en av dem.

Ett av de svåraste momenten med att driva ett UF-företag tror Acsel kommer att bli att dela upp uppgifter så att alla vet vad de ska göra. Det gäller att hitta en funktion för alla i gruppen, det ska inte vara en person som gör allt.

- Vet man vad man ska göra är det egentligen inge svårt, säger Acsel och ler.

Tipsa en vän     Skriv utKörkortet - en stor frihet


När man börjar på gymnasiet och fyller 18 börjar det bli tid att ta sitt körkort, man börjar övningsköra och en stress byggs oftast upp hos elever för...

Läs mer

Livet efter UF


Madeleine Stagård är en av Staffangymnasiets tidigare elever. Tillsammans med Hanna...

Läs mer

Mobilförbud på StaffangymnasietUnder höstterminen 2019 infördes ett mobilförbud på Staffangymnasiet. Det...

Läs mer

Taggade att driva UF-företag

Kajsa Forsell, Southport UF

UF-året har officiellt startat. UF, eller ung företagsamhet, är ett...

Läs mer

Att börja på gymnasiet

Det sista året på staffangymnasiet!

Valet 2018 är en rysare

Politiken Alexanders stora intresse

Allt vanligare med psykisk ohälsa

Brännboll och skattjakt klart för studentveckan

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn