Måndagen den 2 augusti 2021 - klockan 23:37
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Valet 2018 är en rysare


Jonna Tuohimaa 2018-09-12


Valdagen har varit och väntan på det riktiga resultatet är olidlig. Just nu finns det bara ett tillfälligt resultat i väntan på att utlandsrösterna är räknade. I dagsläget leder det rödgröna blocket över Alliansen med bara något mandat. Det är spännande och nästan vad som helt kan hända eftersom att det är så jämt mellan det båda blocken.

I en till intervju med Alexander Hägg berättar han vad han tror kan hända eller kommer hända.

-Just nu finns bara ett tillfälligt resultat och vi får reda på ikväll vad som kommer att hända, säger Alexander. Det kommer att bli en förtroendeomröstning och där kommer nog Stefan Löven att få avgå, sedan kommer det kanske att bli röstning om Ulf Kristersson som statsminister där antingen det går igenom eller så fäller SD och S honom, fortsätter Alexander.

En talman är en riksdagens främste representant och leder riksdagens arbete. En talman är under kungen men över statsministern och kan inte avsättas genom riksdagsbeslut under tiden fram tills nästa riksdagsval.

-En talman har fyra försök på sig att försöka få fram en statsminister och om det går så långt att det inte blir Ulf tror jag att det blir Jimmie Åkesson det röstas om och han blir nog nerröstad, säger Alexander. Om det skulle vara så att det går ännu längre till talmannens sista försök blir det Annie Lööf det röstas om och då tror jag att majoriteten röstar på henne och det blir en ny regering som styrs av alliansen, berättar Alexander.

Moderaterna har tidigare haft fem mandat i kommunfullmäktige i Söderhamn men har i detta val ökat med ett. Alexander har står på plats sex i röstningslistan och han berättar att han inte vågar säga något men att han troligtvis kommer in om ingen räknar fel eller om någon från plats 7–23 kryssar sig förbi honom vilket inte är så troligt.

Efter valet tyckte nästan alla partier att de var vinnare. Alexander berättar att alla kan kalla sig för vinnare och förlorare som till exempel Socialdemokraterna, de minskade procentuellt men var ändå det största partiet, Sverigedemokraterna växte mycket procentuellt men blev tredje största parti, de enda som kan kalla sig för vinnare är Kristdemokraterna som var helt uträknade men fick hela 6,4 procent. Ingenting är klart förrän ikväll när alla röster är räknade.


Tipsa en vän     Skriv utKörkortet - en stor frihet


När man börjar på gymnasiet och fyller 18 börjar det bli tid att ta sitt körkort, man börjar övningsköra och en stress byggs oftast upp hos elever för...

Läs mer

Livet efter UF


Madeleine Stagård är en av Staffangymnasiets tidigare elever. Tillsammans med Hanna...

Läs mer

Mobilförbud på StaffangymnasietUnder höstterminen 2019 infördes ett mobilförbud på Staffangymnasiet. Det...

Läs mer

Taggade att driva UF-företag

Kajsa Forsell, Southport UF

UF-året har officiellt startat. UF, eller ung företagsamhet, är ett...

Läs mer

Att börja på gymnasiet

Det sista året på staffangymnasiet!

Valet 2018 är en rysare

Politiken Alexanders stora intresse

Allt vanligare med psykisk ohälsa

Brännboll och skattjakt klart för studentveckan

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn