Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 00:12
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Äldrevårdens änglar


Amanda Nygren 2018-09-12


Ett arbete som finns nästan överallt är jobbet som undersköterska. Som undersköterska kan man bland annat jobba inom hemtjänsten, på äldreboenden, i gruppbostäder och sjukhus för att nämna några områden.
   Här i Söderhamn finns flera äldreboenden och hemtjänstgrupper och i och med det också väldigt många undersköterskor. En av de är Carola Norgren. Från att först ha varit en feriearbetare under somrarna till att få en tillsvidareanställning direkt efter studenten har hon nu jobbat inom vården i drygt 30 år.

I och med jobbet som vårdbiträde på somrarna fick Carola upp ögonen för arbetet inom vård och omsorg och valde därför att utbilda sig till undersköterska. Arbetet nära människor var det som lockade.

- Egentligen var det inget svårt val att bestämma inom vilket yrke jag skulle arbeta. Jag ville ju jobba med människor, säger Carola glatt.

Det allra bästa med jobbet som undersköterska är att möta brukarna. Alla berättelser från när de var unga som man får höra och att känna sig behövd av en person är de stora fördelarna med jobbet. De äldre är så tacksamma för allt undersköterskorna gör för dem och det gör jobbet extra viktigt för.

Såklart finns det också nackdelar som inom alla andra yrken. Tyvärr tycks en del inom vården ha blivit sämre. Bland annat är stressen större nu på grund av minskad arbetskraft. Under pressen av färre personal och fler arbetsuppgifter att hinna med blir arbetet en stor påfrestning för personalen.

- Vi ska hinna dokumentera, ringa sjuksköterskor, ha kontakt med anhöriga, städa hos brukarna och inte bara det, vi ska få fler delade turer. Även fast jag älskar mitt jobb vill man hinna med livet utanför det. Dessutom hade lönen kunnat vara högre för arbetet vi gör, berättar Carola.

Även fast kommunen måste spara pengar så behövs mer personal. Arbetet blir alldeles för tungt för den personal som blir kvar. Arbetsuppgifterna tär både fysiskt och psykiskt på de arbetande.

-Man vill bara hjälpa de som behöver hjälp, inte behöva må dåligt för att man inte räcker till. Undersköterskorna i Söderhamns kommun gör allt och lite till, säger Carola.

Fakta

  • Utbildning – Vård och omsorgsutbildningen.
  • Lön – Varierar beroende på var i landet man jobbar, men ca 25 000 SEK. Det finns även individuella lönesättningar.
  • Arbetsområden – Äldre- och omsorgsboende, hemtjänst, sjukhus, vårdcentraler, dagliga verksamheter, personlig assistans och gruppbostäder.
  • Arbetstider – Dagar, kvällar, nätter och helger. Även storhelger.

Tipsa en vän     Skriv utAtt brinna för sitt jobb

Kjell Myhr trivs på däckfirman

Att träffa människor varje dag har varit Kjell Myhrs roligaste bit av jobbet. Sedan 1993 har han drivit däckfirman Myhrs Däckservice tills då han sålde företaget...

Läs mer


Vad är värnplikt?


För många 17-åringar kommer det hem ett brev från rekryteringsmyndigheten,...

Läs mer

Livet som student

Linnéa Kårström studerar till sjuksköterska på Uppsala Universitet

Linnéa Kårström tog studenten 2018, då hade hon gått tre år...

Läs mer
När man kommer in till Blåklinten möts man av olika blomdofter.

Att arbeta med händerna


I den lilla staden Söderhamn lyser solen när jag går in till Blåklinten halv...

Läs mer

Kvalité, smak och utseende

Fler ungdomar väljer att ha extra jobb 

Att vara spindeln i nätet

Äldrevårdens änglar

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn