Måndagen den 2 augusti 2021 - klockan 22:39
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Att arbeta med händerna


Evelina Elfving 2018-09-28

När man kommer in till Blåklinten möts man av olika blomdofter.
När man kommer in till Blåklinten möts man av olika blomdofter.

Det finns många olika blommor i butiken.
Det finns många olika blommor i butiken.

I den lilla staden Söderhamn lyser solen när jag går in till Blåklinten halv tre på torsdagseftermiddagen. Stämningen är lugn och jag möts av massor med olika härliga blomdofter. Här finns allt från orkidéer till blomkrukor och fina inredningsdetaljer. De anställda jobbar för fullt med att fixa i ordning inne i butiken och skapa höstkänsla. Nya buketter binds ihop och golvet sopas rent för att få bort massa blad som fallit ner. Vid kassan står Jenny Lundgren med ett stort leende på läpparna, hon har precis haft lunch. Det syns att hon gillar sitt jobb för att hon är engagerad och hela hon lyser av glädje.

- Det bästa med yrket är att man får vara kreativ, konstnärlig och skapa en egen känsla. Dessutom får man träffa glada och trevliga kunder som man får hjälpa med tips och nya idéer. Jag älskar mitt jobb och kan inte tänka mig något annat att göra på dagarna, berättar Jenny Lundgren.

En vanlig dag för Jenny och hennes sju kollegor är väldigt stressig då det är mycket som ska göras.

- Alla varor ska packas upp, nya blommor levereras till butiken och alla beställningar måste göras i ordning. På måndagar har vi dessutom en dag där vi vattnar alla blommor och på onsdagar kommer en leverans av snittblommor, uppger Jenny.

Det dom säljer mest är vardagsblommor och uteväxter alltså det folk vill inreda med hemma. Men det beror såklart också på trender som ändras varje år. Men även vilken säsong det är eftersom man köper blommor som man planterar ute på våren och sommaren. Medan man mest köper inne blommor på hösten och vintern. När jag frågar om hennes favoritblomma har hon svårt att komma på vilken hon gillar mest. Men hon är snabb på att komma på något hon aldrig skulle ha hemma.

- En blomma som jag inte gillar är perenner, säger hon bestämt.

Avslutningsvis uppmanar Jenny att fler ungdomar ska bli florist eftersom det är lätt att få jobb och det är roligt om man tycker om att skapa nya saker och arbeta med händerna. Det gäller bara att vara duktig och ha konstnärliga händer.

- Man ska tro på sig själv och gå efter sin magkänsla, då brukar man uppnå det bästa resultatet. Gillar du att skapa nya saker och tycker det är roligt att jobba med händerna ska du kolla hit, tillägger Jenny innan hon fortsätter med det hon gjorde innan.

Utbildning: På gymnasiets Hantverksprogram med inriktning Florist.

Lön: Mellan 20 000–26 000.

Arbetstider:  Vardagar 9-18. Men också helger.

 


Tipsa en vän     Skriv utAtt brinna för sitt jobb

Kjell Myhr trivs på däckfirman

Att träffa människor varje dag har varit Kjell Myhrs roligaste bit av jobbet. Sedan 1993 har han drivit däckfirman Myhrs Däckservice tills då han sålde företaget...

Läs mer


Vad är värnplikt?


För många 17-åringar kommer det hem ett brev från rekryteringsmyndigheten,...

Läs mer

Livet som student

Linnéa Kårström studerar till sjuksköterska på Uppsala Universitet

Linnéa Kårström tog studenten 2018, då hade hon gått tre år...

Läs mer
När man kommer in till Blåklinten möts man av olika blomdofter.

Att arbeta med händerna


I den lilla staden Söderhamn lyser solen när jag går in till Blåklinten halv...

Läs mer

Kvalité, smak och utseende

Fler ungdomar väljer att ha extra jobb 

Att vara spindeln i nätet

Äldrevårdens änglar

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn