Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 00:58
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Kvalité, smak och utseende


Hannah Åström 2018-09-28

Pierre Simson jobbar hårt och han älskar sitt kreativa jobb som konditor
Pierre Simson jobbar hårt och han älskar sitt kreativa jobb som konditor

På Tewes finns det en massa olika tårtor
På Tewes finns det en massa olika tårtor

En av Tewes nyheter, bröd gjort av mjöl från sötpotatis
En av Tewes nyheter, bröd gjort av mjöl från sötpotatis

Halvfärdiga biskvier
Halvfärdiga biskvier

Det är onsdag förmiddag och lunchruschen ska strax börja när jag kliver in genom dörrarna till Tewes konditori i Söderhamn. Disken är full av lunchmackor och bakelser i alla möjliga olika former och färger. Serveringen ska strax fyllas av hungriga människor och ljudet av skramlande bestick och mummel kommer att höras i den mysiga men ganska trånga lokalen. I köket jobbar bagarna och konditorerna för fullt. Här och där står halvfärdiga bakverk. Det är allt från bullar till biskvier och tårtor. Lukten av nybakt bröd sprider sig i köket samtidigt som alla jobbar på med sitt eget. Stämningen är glad men samtidigt är alla väldigt koncentrerade.

En av konditorerna som jobbar idag är Pierre Simson. Han har jobbat som konditor i 15 år, även om det inte var hanns grundtanke från början. Det var meningen att han skulle bli kock men eftersom han inte lyckades få någon praktikplats i nian hamnade han på ett konditori och blev konditor istället.

-Ett ovanligt men väldigt fritt, kreativt och utvecklande jobb, enligt Pierre. Det kommer hela tiden ny teknik som en konditor måste lära sig, för att kunna jobba mer effektivt och dessutom är det bara fantasin som sätter gränserna när det kommer till att dekorera olika tårtor och bakverk. En konditor är en person som jobbar med tårtor, kakor, bakelser, biskvier, osv. Allt sådant som vi kallar för fika men som inte har med degar att göra. De personer som jobbar med degar kallas nämligen för bagare. Det är två olika yrken som ofta förväxlas med varandra liksom en kirurg och en sjuksköterska. Men det är stor skillnad, ingen människa vill väl bli opererad av en sjuksköterska?

En konditor bakar inte bara, de måste också köpa in råvaror, planera, kolla statistik och tänka långsiktigt. Ingen ingrediens får ta slut och det måste hela tiden finnas fräscha redskap. Med andra ord är det inte bara att baka som många kanske tror, eftersom det är just den delen av yrket som visas på tv:n i de olika tävlingsprogrammen.

- Tävlingar är något som har vuxit och blivit mer populärt på den senare tiden. Dom ger en konditor chansen att synas och jobba med sådant som inte passar in i vardagsjobbet.  Till exempel att göra karameller eller jobba med äkta choklad. Det är två väldigt svåra saker som jag inte gör så ofta men det finns flera tävlingar som handlar om just detta. Unga bagare och årets konditor är två av de största tävlingarna i Sverige, berättar Pierre.

Han älskar sitt jobb och skulle inte vilja byta. Därför blev han tvungen att tänka efter ordentligt när jag ställde frågan ”Vad är det sämsta med yrket?” Enligt Pierre är det ett väldigt bra jobb eftersom han får använda händerna och tänka kreativt när han skapar olika saker. Ingen dag är den andra lik. Även om det är vissa beställningar som måste göras så finns det alltid tid över till att testa något nytt. Kanske blir det den nya storsäljaren eller en katastrof? Det är det ingen som vet på förhand.

-Den enda nackdel med yrket är stressen. Som konditor måste du kunna hantera och jobba under stress, förklarar han. Alla beställningar måste ju trots allt vara klara i tid och fikadisken får aldrig bli tom.

På Tewes bakar de mycket och fryser in, exempelvis tårtbottnar. På så sätt går det mycket fortare att lägga ihop tårtorna när det kommer en beställning på 30 stycken samtidigt. Vad som beställs mest beror på årstiden. Till exempel på sommaren är det mycket bröllopstårtor och på hösten är det halloween eller farsdagstårtor som är populära. Många människor beställer även bildtårtor till födelsedagar och på lönehelgerna eller kring speciella helgdagar är det alltid mer beställt.

Under sina 15 år som konditor har Pierre lagt märke till en speciell sak.

- Folk äter skit och reflekterar inte över vad de stoppar i sig. Med detta menar Pierre att många människor är dumsnåla och köper det billigaste alternativet istället för att det med bra kvalité. Till exempel om man ska bjuda hem någon på fika så är det många som köper en fryst färdigtårta på Ica istället för en färsk, nybakad och välgjord bakelse från ett café. Många gör detta utan att ens reflektera över alla konstiga kemiska ämnen som finns i frystårtan för att den ska hålla sig fräsch och god i flera veckor. Dessutom är det många som väljer att köpa billig choklad på Ica istället för att köpa äkta choklad som är lite dyrare, men den är nyttigare för kroppen eftersom den innehåller bra antioxidanter.

- För mig är smak och kvalité viktigt. Jag har alltid varit hälsointresserad och läser nästan alltid på innehållsförteckningen när jag handlar, säger Pierre. Han skulle aldrig kunna äta flingor med blåbärssoppa från ett basic märke till frukost. Det innehåller alldeles förmycket socker och kemiska ämnen för hanns smak. Då är det mycket bättre med till exempel en kanelbulle från Tewes menar han. Både smakmässigt, innehållsmässigt och kvalitetsmässigt med tanke på att de använder sig av ordentliga råvaror som inte innehåller en massa kemiska ämnen och dessutom är de närodlade.

Utbildning: Någon form av livsmedelsutbildning. Tex, restaurang och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori på gymnasiet.

Lön: Ganska låg lön som i de flesta livsmedelsyrkena, dock är konditor ett ovanligt yrke så konditorerna kan ställa lite egna krav beroende på hur länge hen har jobbar och hur bra hen är. Normalt runt 20 000kr.

Arbetstider: Oftast 05:00-14:00. Vid jul och andra högtider börjar dagen redan 03:00 men då blir hela eftermiddagen fri istället.

- 5 snabba frågor med Pierre -

Vanilj eller Choklad

Kaffe! eller Te

Kakor eller Tårta

Baka eller Äta

Recept eller Magkänsla


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Att brinna för sitt jobb

Kjell Myhr trivs på däckfirman

Att träffa människor varje dag har varit Kjell Myhrs roligaste bit av jobbet. Sedan 1993 har han drivit däckfirman Myhrs Däckservice tills då han sålde företaget...

Läs mer


Vad är värnplikt?


För många 17-åringar kommer det hem ett brev från rekryteringsmyndigheten,...

Läs mer

Livet som student

Linnéa Kårström studerar till sjuksköterska på Uppsala Universitet

Linnéa Kårström tog studenten 2018, då hade hon gått tre år...

Läs mer
När man kommer in till Blåklinten möts man av olika blomdofter.

Att arbeta med händerna


I den lilla staden Söderhamn lyser solen när jag går in till Blåklinten halv...

Läs mer

Kvalité, smak och utseende

Fler ungdomar väljer att ha extra jobb 

Att vara spindeln i nätet

Äldrevårdens änglar

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn