Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 01:15
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Livet som student


Linn Weinberger Julia Karlsson 2019-10-11

Linnéa Kårström studerar till sjuksköterska på Uppsala Universitet
Bild:Linnéa Kårström
Linnéa Kårström studerar till sjuksköterska på Uppsala Universitet

Såhär kan det se ut på en föreläsning
Bild:Linnéa Kårström
Såhär kan det se ut på en föreläsning

Linnéa Kårström tog studenten 2018, då hade hon gått tre år på det estetiska programmet på Staffangymnasiet i Söderhamn. Nu pluggar hon till sjuksköterska på Uppsala Universitet. För att komma in på universitet var hon tvungen att plugga på Cfl för att läsa de kurserna hon inte gjorde under gymnasiet. Intresset för att vilja bli sjuksköterska uppstod på Staffangymnasiet tack vare naturkunskapen. Hon har själv varit mycket i kontakt med sjukvården då hon har diabetes.

- Jag insåg att det är ganska roligt att lära sig om kroppen. Jag vet hur viktigt det är med bra sjuksköterskor och jag har haft så bra sjuksköterskor själv och kände att jag ville ge tillbaka till folk och känna att jag gör något viktigt i samhället, berättar Linnéa.

Linnéa berättar om att det är stor skillnad på gymnasiet jämfört med universitet och högskola. Hon säger att man måste gå in 100% för att annars klarar man inte tentorna. Hon berättar att på högskolan har man inte lektioner som på gymnasiet, utan det är mest föreläsningar. Det är heller inte obligatoriskt som på gymnasiet. Man går på alla föreläsningar för sin egen skull.

- Det är en helt annan investering i tid på högskolan. Jag började i vintras och man sitter från 8:00-17:00 och pluggar konstant. Det största ansvaret ligger hos mig själv. Man går inte hem och tänker ”åh vad skönt nu är skolan slut” utan man går hem och fortsätter plugga tills man stupar sen går man upp till skolan igen dagen efter, säger Linnéa.

Hon tycker inte att man ska börja på universitet för att man tror att ens föräldrar vill det eller för att ens kompisar gör det, man ska göra det för att man själv vill det.

- Då ska man hellre vänta några år och jobba tills man vet vad man vill plugga till, säger Linnéa.

Linnéa avslutar med att säga att hon rekommenderar andra att plugga till sjuksköterska om man vill jobba med människor. Om man som jag känner att man vill ge tillbaka till samhället.

- Man kan inrikta sig på mycket. Man kan till exempel vilja jobba med människor, som jag vill, eller så kanske man tycker att kroppen är intressant, eller så vill man fokusera på det tekniska. Det finns många olika delar, säger Linnéa.


Tipsa en vän     Skriv utAtt brinna för sitt jobb

Kjell Myhr trivs på däckfirman

Att träffa människor varje dag har varit Kjell Myhrs roligaste bit av jobbet. Sedan 1993 har han drivit däckfirman Myhrs Däckservice tills då han sålde företaget...

Läs mer


Vad är värnplikt?


För många 17-åringar kommer det hem ett brev från rekryteringsmyndigheten,...

Läs mer

Livet som student

Linnéa Kårström studerar till sjuksköterska på Uppsala Universitet

Linnéa Kårström tog studenten 2018, då hade hon gått tre år...

Läs mer
När man kommer in till Blåklinten möts man av olika blomdofter.

Att arbeta med händerna


I den lilla staden Söderhamn lyser solen när jag går in till Blåklinten halv...

Läs mer

Kvalité, smak och utseende

Fler ungdomar väljer att ha extra jobb 

Att vara spindeln i nätet

Äldrevårdens änglar

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn