Måndagen den 2 augusti 2021 - klockan 23:06
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Vad är värnplikt?


Anna Brändt 2019-10-18

Bild:Jonas Helmersson/Försvarsmakten

Bild:Bezav Mahmod/Försvarsmakten

För många 17-åringar kommer det hem ett brev från rekryteringsmyndigheten, där dom vill att du ska svara på en hel del frågor. Det är för att de vill se om du är lämplig att göra värnpliktens grundutbildning. Om du väljer att inte svara på dessa frågor kan du riskera böter eller ännu värre, fängelse.

För att få göra lumpen krävs det att du först och främst blivit godkänd på frågorna du besvarat, men du ska även på mönstring där de gör både fysiska och psykiska tester på dig. Om du blir godkänd på mönstringen kommer du att bli inskriven som personal (soldater).

-Vi brukar skriva in fler än vad som krävs och sen väljer vi ut de som vi tillsammans med försvarsmakten anser är bäst lämpade att klara utbildningen, säger Carl från rekryteringsmyndigheten.

Om du blir inskriven som personal så måste du göra en militär grundutbildning som idag är vad som förr i tiden kallades ”lumpen”. Det är en utbildning där du lär dig grundläggande kunskaper i militär tjänstgöring, men det är också en utbildning där du lär känna dig själv på ett helt nytt sätt genom nya kunskaper och erfarenheter som du inte kan uppleva på något annat sätt. Du träffar även nya kompisar och upplever en gemenskap som är svårt att uppleva någon annanstans.

Efter grundutbildningen (GMU) som ligger på tre månader, ska du gå vidare mot en befattningsutbildning som är mellan 1–8 månader lång, där blir du utbildad inom en speciell befattning. Det finns många olika befattningar man kan utbilda sig inom, till exempel sambandssoldat, skyttesoldat, jägarsoldat, cybersoldat, fordonsförare etc.

För många kommer frågan om man ”får åka hem något under utbildningen” upp väldigt snabbt. Man har ledigt ungefär varannan helg, framförallt under de tre första månaderna. Därefter kan man ha ledigt fler helger.

-Alla dagar ser olika ut. En typisk dag kan börja med frukost och bädda sängen och förbereda sig inför dagens aktiviteter. Sedan börjar den planerade verksamheten som pågår under dagen där man blir utbildad på olika moment. På kvällen har man oftast lite egen fritid, ibland förekommer dock kvällstjänst, berättar Nor från försvarsmakten.

Många undrar också om man kan avbryta sin utbildning när man väl är inskriven på den, och nej det kan man inte. Har man blivit inskriven måste man genomföra värnplikten. Men det kan ju även vara så att man måste avbryta på grund av till exempel en skada eller liknande.

-Mitt bästa tips inför värnplikten är att man ska vara ärlig och öppen. Ärlig i mönstringen om saker som har hänt eller som man varit med om. Döljer man en skada så kan den förvärras under värnplikten, utbildningen kan ibland vara tung och krävande både fysisk och psykiskt. Att vara öppen för nya intryck, utmaningar och människor. Man kommer varandra väldigt nära under värnplikten, det har jag inte varit med om någon annan stans, det gör det hela äventyret unikt. Berättar Carl från rekryteringmyndigheten.

Viktor Ersmar, 20 år har nyligen gjort lumpen i Stockholm och arbetar nu mera inom försvaret.

-Mitt tips är att träna mycket så att man är fysiskt beredd, det är också viktigt att vila mycket då det inte blir så mycket vila under tiden man är där. Det är viktigt att ha disciplin för att göra det som dem säger, säger Viktor.


Tipsa en vän     Skriv utAtt brinna för sitt jobb

Kjell Myhr trivs på däckfirman

Att träffa människor varje dag har varit Kjell Myhrs roligaste bit av jobbet. Sedan 1993 har han drivit däckfirman Myhrs Däckservice tills då han sålde företaget...

Läs mer


Vad är värnplikt?


För många 17-åringar kommer det hem ett brev från rekryteringsmyndigheten,...

Läs mer

Livet som student

Linnéa Kårström studerar till sjuksköterska på Uppsala Universitet

Linnéa Kårström tog studenten 2018, då hade hon gått tre år...

Läs mer
När man kommer in till Blåklinten möts man av olika blomdofter.

Att arbeta med händerna


I den lilla staden Söderhamn lyser solen när jag går in till Blåklinten halv...

Läs mer

Kvalité, smak och utseende

Fler ungdomar väljer att ha extra jobb 

Att vara spindeln i nätet

Äldrevårdens änglar

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn