Måndagen den 2 augusti 2021 - klockan 23:09
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Är du nöjd med ditt val av gymnasieprogram?

 


Amanda Rodin 2020-04-24

Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet
Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet

Julia Karlsson går Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning media
Julia Karlsson går Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning media

Under vårterminen ska 9:orna välja vilket program och vilken gymnasieskola de ska gå på de kommande tre åren. För många är det en ångest att behöva välja program och skola. Antingen väljer man att gå med sina bästa kompisar, ett program föräldrarna vill eller det man väljer själv. Några av Staffangymnasiets 3:or har blandade åsikter angående deras gymnasieval de gjorde i 9:an.


Julia Karlsson gå tredje året på Staffangymnasiet på samhällsprogrammets inriktning media. Julia är nöjd med sitt gymnasieval men i nian när hon skulle söka var hon osäker på vad hon skulle bli så samhällsprogrammet var det självklara valet för henne. Under dessa tre år har hon kommit fram till vad hon vill bli och det känns bra eftersom alla ämnen man har i ettan behövs för att få grundläggande behörighet till högskola/universitet. Julia valde hon inriktning media i tvåan då de kändes roligare och då kunde hon passa på att ha roligt sista åren samtidigt ha en grund till framtiden.

-Jag rekommenderar andra att väja samhällsprogrammet. Det är ett brett program så om man är osäker på vad man vill bli så tycker jag absolut att man ska välja samhälle man får en grund till framtiden så man hinner tänka under dessa tre åren vad man vill bli. Det mesta jobbet gör man i ettan sen blir de ganska chill. Inte alldeles för mycket plugg, säger Julia.

Ekonomiprogrammet är ett av Staffangymnasiets populära program. Camilo Gomez är nöjd med sitt val. Han har alltid varit intresserad av ekonomi och hur det fungerar. Eftersom han tänker plugga ekonomi i framtiden så har han genom att läsa ekonomiprogrammet, en bra grund inför framtida studier. Under dessa tre år på Staffangymnasiet har han lärt sig mycket inom ekonomin och samtidigt träffa nya vänner som han sent kommer glömma.

- För de som tänker jobba inom ekonomi eller som entreprenör så rekommenderar jag att plugga ekonomi. Annars kommer man inte prestera sitt bästa och kommer inte gå bra. Finns många i min klass som ångrar att de valde ekonomi, säger Camilo!

Sara Sandberg går hotell -och turismprogrammet och var väldigt säker på att välja det när hon gick i 9an. Olika saker har hänt och idag är hon inte lika nöjd med valet. I början av tiden på gymnasiet var hon nöjd men längre in på höstterminen i ettan började hon känna att detta inte var något för henne.

-Jag skulle inte rekommendera andra att gå det här programmet i alla fall inte i Söderhamn. Det känns som att vi är bortglömda och ingen bryr sig om oss. Rektorn lyssnar aldrig på oss och tar inte sådant vi säger på allvar. Jag tycker bara hela situationen är tråkig, säger Sara.

Vanessa Jandrén går naturvetenskapliga programmet. Många år innan gymnasiet ville hon jobba som veterinär. Det var ett självklart val att gå naturvetenskapliga programmet så hon senare kan börja plugga vidare och utbilda sig till veterinär. Naturvetenskapliga programmet innehåller även de ämnen som hon har varit intresserad av som t.ex. biologi.

-Det finns ett stort utbud av utbildningar som jag kan välja på nu när jag har gått natur om jag skulle ändra mig angående vad jag vill jobba med. Dock har det inte varit en dans på röda rosor eftersom naturprogrammet kräver mycket arbete och ansvar, säger Vanessa!

Hennes tre år på gymnasiet har varit både bra och dåliga. Vanessa har trivts otroligt bra på gymnasiet, tyckt om lärarna och klassen som hon haft. Hennes kompisar har varit det som har gjort gymnasietiden rolig. Det finns vissa intressen som hon fått lagt på hyllan för att hon har varit tvungen att lägga mer tid på skolan. För henne blev de en ganska stor kontrast från högstadiet till gymnasiet. I högstadiet behövde hon nästan aldrig studera hemma men det har hon behövt göra mycket mer på gymnasiet. Vanessa har även tyckt att man har behövt ta mer eget ansvar över sina studier än vad som behövdes i grundskolan. Det som har varit det jobbigaste i gymnasiet har varit hur lätt det är att bli skoltrött. Dock har de dessa tre åren varit mycket intressanta och hon har lärt sig så mycket ny kunskap som förhoppningsvis kan ta till användning till vidareutbildningar. 

-Jag rekommenderar absolut naturvetenskapliga programmet om du är redo att jobba hårt. Man måste kunna ta ansvar och ha en bra studieteknik för att orka och klara av naturprogrammet. Det är en utav de bredaste programmen och du kan utbilda dig till nästan vad som helst. Man kan också välja mer utbildningar som ger jobb med högre löner som jag tror många strävar efter. Natur är ett lärorikt och intressant program om man gillar biologi och matte är det här linjen för dig, säger Vanessa!

Dessa personer har haft olika syn på gymnasiet, vissa mer glada över sina val och andra mindre. Gymnasiet gör ungdomar redo för livet som händer efter gymnasiet. Eleverna ska få så mycket kunskap så att de klarar av livet när man studerat klart sina tre år på gymnasiet.


Tipsa en vän     Skriv utSara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet
Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet

Är du nöjd med ditt val av gymnasieprogram?

 

Under vårterminen ska 9:orna välja vilket program och vilken gymnasieskola de ska gå på de kommande tre åren. För många är det en ångest att...

Läs mer

Ensam som utbytesstudent i USA

Erik Bernhardsson från Söderhamn var utbytesstudent i USA

Att åka till ett annat land för att vara en student med helt annat språk och...

Läs mer
Privat bild

Vardagslivet idag och förr

Jag har ofta hört olika historier om vad mamma och pappa gjorde som liten men inte riktigt...

Läs mer

Att byta yrke fick Magnus att hitta hem

Magnus Sandberg, lärare på Staffangymnasiet i Samhällskunskap och svenska.

Klockan är åtta en tisdagsmorgon. Kylan har börjat att lägga sig över...

Läs mer

Gustavs farligaste dykupplevelser

"Vad skulle jag annars göra om jag inte var frisör?"

"Det bästa med att vara idrottslärare är att du får leka på jobbet"

Kalifornien runt på 13 dagar

Inför Alquistiska

Elda inte upp smådjuren på Valborg!

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn