Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 00:36
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Att byta yrke fick Magnus att hitta hem


Emma Wedin Sköld 2019-10-22

Magnus Sandberg, lärare på Staffangymnasiet i Samhällskunskap och svenska.
Bild:Foto: Emma Wedin Sköld
Magnus Sandberg, lärare på Staffangymnasiet i Samhällskunskap och svenska.

Klockan är åtta en tisdagsmorgon. Kylan har börjat att lägga sig över Söderhamn och eleverna som går på Staffangymnasiet har bytt ut sina sommarjackor till höstjackor. Bland alla elever kan man se en skymt av Magnus Sandberg. Han är lärare på Staffangymnasiet, men för många elever så är han en som man kan prata och umgås med utanför klassrummet också. Många har fått veta under någon av hans Kahott-quizar att Magnus ursprungligen kommer från Skellefteå, men det inte lika många som vet om Magnus historia.


 

- Mitt första minne är från när jag var fyra och var ett av de första barnen i skellefte kommuns förskola.

 

Det var på 60-talet och det kryllade av barn kring den nya skolan. Magnus bodde på Moröhöjden, ett bostadsområde med 40–50 hus och det var där han växte upp.

 

- Grundskolan var enligt mig en lång tid, men under all min lediga tid spelade jag för det mesta fotboll, ibland hockey.

 

När Magnus blev junior så slutade han med fotboll, men blev en fotbollstränare istället när han endast var femton år. Många av de som han tränade var nästan tio år yngre än honom, de såg upp till Magnus och hade honom som en förebild. Magnus skrattar till lite när han berättar att de han tränade på den tiden kanske fortfarande har samma syn på Magnus även fast det var så många år sedan. Efter ett tag kom Magnus in på att döma både fotboll och hockey, vilket han gjorde i femton år.

 

När Magnus hade blivit myndig hamnade han i Boden för att göra lumpen. Där var det noga med att man höll koll på sina grejer och städade. De marscherade i en vecka i sträck tills att de hade fullt med blodblåsor under fötterna.

 

- Man fick lära sig att bita ihop.

 

När han var 20 år så var det dags att söka ett riktigt jobb. Han hamnade på en skyltfabrik. Vilket enligt Magnus inte alls var kul. Han lärde sig hur man gjorde skyltpelare, men det var ingenting för honom. Han sökte sommarjobb på lasarettet där han skulle jobba med ventilationen. Han fick jobbet och fortsatte att skaffa sig erfarenheter och rutin. Magnus träffade senare på sin vän ”Sjösvärd”. När Sjösvärd berättade om sitt jobb och Magnus hörde hur fantastiskt det lät så blev hans nya mål att bli samma sak. Om han fick ett liknande jobb som Sjösvärd så skulle han åka runt i hela Norrland och hålla på med ventilationsteknik. Ett år senare så stod han där som ventilationstekniker och åkte ungefär 5000 mil per år.

 

År 1990 var det brist på jobb överallt. Alla började säga till Magnus att han behövde flytta till Umeå för att hitta ett jobb eller en utbildning som kunde föra honom framåt. Men Magnus protesterade, han ville inte lämna Skellefteå. Det hade alltid varit hans hem och det var inget han var redo att lämna. När han ändå gick med på att åka och titta på en lägenhet i Umeå så förändrades hans inställning. Det blev klart att han skulle flytta dit och gå på Komvux.

 

- Tiden innan jag flyttade från Skellefteå var en riktig jobbig tid.

 

Till sist kom den dagen som det var dags att flytta. Magnus var fortfarande skeptisk till Umeå och när han anlände och gick till skolan var det enda han kunde tänka ”Vad är det här?”, men han kunde inte hoppa av. Om han skulle kunna få ett jobb så var han tvungen att vara kvar. Men när dörren till klassrummet öppnades så ändrades hela hans attityd.

 

- Precis innanför så stod min kompis Micke! Vi stod bara och pekade på varandra och var lättade över att se ett välkänt ansikte.

 

De två åren på Komvux gick fort, och strax därefter började Magnus studera på Umeå universitet för att kunna bli lärare.

 

- Det var en fin tid och de fem åren gick väldigt fort.

 

Efter sin utbildning var det dags för Magnus att söka jobb. Han ville neråt i landet och sökte jobb ända ner till Lidingö. På vägen hem från Stockholm en vecka senare så skulle han stanna till i Söderhamn för att göra en intervju.

 

- När jag klev av tåget så tittade jag mig omkring och undrade vart stan’ va’. När jag väl kom in mot stan så tänkte jag att ”oj det finns slott här” och vilken vacker kyrka det fanns i Söderhamn.

 

Magnus hade gott om självförtroende vid den här punkten av sin jobbsökarresa. Han fick fika och intervjun kändes bra. Efteråt så hade han mycket tid att döda innan han skulle vara på perrongen i Bollnäs för att ta nattåget upp mot Umeå igen. Han tog sig tiden och gick ner till järnbron och fortsatte leta efter Söderhamns city. Dagen efter hade Magnus fått lärarjobbet i Söderhamn. Även fast han inte kände någon så bestämde han sig för att ta jobbet.

 

Nu har Magnus haft elever som är födda mellan 1984–2003. Många av dem som han hade i början är idag lärare själva eller föräldrar. På fritiden så spelar Magnus i ett band. Han spelar keyboard, trummor och från och med i somras så spelar han också gitarr. Han gör också egen musik och rockfilmer som han gör med hjälp av sin egen köpta kamera och Adobeprogram.

 

- Nu har jag jobbat och bott här i arton år, nu känner jag några fler.

 


Tipsa en vän     Skriv utSara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet
Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet

Är du nöjd med ditt val av gymnasieprogram?

 

Under vårterminen ska 9:orna välja vilket program och vilken gymnasieskola de ska gå på de kommande tre åren. För många är det en ångest att...

Läs mer

Ensam som utbytesstudent i USA

Erik Bernhardsson från Söderhamn var utbytesstudent i USA

Att åka till ett annat land för att vara en student med helt annat språk och...

Läs mer
Privat bild

Vardagslivet idag och förr

Jag har ofta hört olika historier om vad mamma och pappa gjorde som liten men inte riktigt...

Läs mer

Att byta yrke fick Magnus att hitta hem

Magnus Sandberg, lärare på Staffangymnasiet i Samhällskunskap och svenska.

Klockan är åtta en tisdagsmorgon. Kylan har börjat att lägga sig över...

Läs mer

Gustavs farligaste dykupplevelser

"Vad skulle jag annars göra om jag inte var frisör?"

"Det bästa med att vara idrottslärare är att du får leka på jobbet"

Kalifornien runt på 13 dagar

Inför Alquistiska

Elda inte upp smådjuren på Valborg!

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn