Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 01:05
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

"Det bästa med att vara idrottslärare är att du får leka på jobbet"


Paul Sandström 2018-03-22

Lena Salorinne tycker elever sitter mer och mer stilla.
Bild:Paul Sandström
Lena Salorinne tycker elever sitter mer och mer stilla.

Sandarneskola
Bild:Paul Sandström
Sandarneskola

Bollsport på schemat för eleverna på Sandarneskola.
Bild:Paul Sandström
Bollsport på schemat för eleverna på Sandarneskola.

Eleverna har fått skrivit välkommen vid entrén på alla sina språk.
Bild:Paul Sandström
Eleverna har fått skrivit välkommen vid entrén på alla sina språk.

Kläder ligger huller om buller i omklädningsrummen.
Bild:Paul Sandström
Kläder ligger huller om buller i omklädningsrummen.

Det är torsdagsmorgon på Sandarneskolan och det är idrottslektion. Idrottssalen ligger vid sidan om skolan och är ganska liten. Kläder ligger huller om buller i omklädningsrummen. Inne i idrottssalen springer ca 20 elever omkring och spelar brännboll. Man känner direkt att det är en väldigt glad och lekfull atmosfär, kanske inte den mest fridfulla miljön men ändå väldigt trevlig. När det blir alldeles för okontrollerat ser läraren till att blåsa i pipan för att få tillbaka eleverna på spår igen. De flesta eleverna agerar som om de vore livrädda för bollen medans vissa springer efter bollen och vill vara den som kastar. Mitt i allt detta kontrollerade kaos står idrottsläraren. Att vara idrottslärare innebär att man har i ansvar att se till så dessa lektioner flyter på och att alla elever känner sig delaktiga.

Lena Salorinne är 32 år och jobbar som idrottslärare på grundskolan i Sandarne. Lena är inte färdigutbildad ännu men utbildar sig i marknadsföring, hon läser också lärarutbildning med det är inom marknadsföringen hon ser sin framtid. Lena undervisar också i svenska och svenska som andra språk. Hon har elever som går i grundskoleklasserna ettan till sexan.

-Det bästa med lärarjobbet är att jag får leka som jobb. Säger Lena Salorinne.

Lena trivs bra som lärare men har aldrig tyckt om pappersarbetet. Ljudnivån under idrottslektionerna kan också vara väldigt hög.

-Pappersarbetet är det sämsta med lärarjobbet, jag tycker också att ljudnivån kan vara jobbig men luckorna mellan lektionerna underlättar då man får tid att samla sig till nästa lektion. Säger Lena Salorinne.

Att vara idrottslärare i grundskolan betyder att man måste planera lektioner utifrån många olika elever med många olika förutsättningar, och många elever kan vara svåra att aktivera. Det är viktigt att anpassa lektionerna.

-Det jag tänker mest på när jag planerar lektionerna är att nivån på lektionerna ska passa alla elever, alltså att alla elever ska kunna vara med och att det ska flyta på även fast elever i denna ålder kanske är på helt olika nivåer. Säger Lena Salorinne.

Kvalitén på idrottslektionerna bestäms av många olika faktorer. Idrottslärarens fysik är en av dem men vissa saker har läraren ingen makt att förändra.

-Jag har inte den optimala fysiken för en idrottslärare men samtidigt gör detta att jag lätt kan relatera till många elever och gör att jag lättare kan få dem engagerade.  Säger Lena Salorinne.

Lena tycker att kvalitén på lektionerna har hög potential men det är vissa saker som kommer i vägen.

-Ofta vill man att eleverna ska få testa på olika idrotter och aktiviteter. Detta är inte alltid möjligt eftersom Sandarne skola ligger ganska avlägset. En annan sak som kommer i vägen är skolans resurser. Säger Lena Salorinne.

Den yngre generationen sitter mycket stilla nuförtiden och detta är ett problem som blir väldigt uppenbart på Lenas jobb. Ibland kan eleverna vara svåra att aktivera under idrottslektioner. Problemet stör mest när eleverna ska ut på raster och inte vill gå ut.

-Jag märker tydligt att eleverna föredrar att vara inomhus när det blir raster och det blir ofta problem att få ut alla elever. Jag känner också att jag som idrottslärare inte har någon makt att ändra på detta vilket är väldigt synd. Säger Lena Salorinne.

Detta är en av sakerna Lena verkligen är upprörd över. Man behöver inte prata länge med Lena för att förstå att hon är en person som inte tvekar med att säga vad hon tycker och tänker. Lena ignorerar inte några problem och tar snabbt ställning i de olika frågorna. Men med detta sagt är Lena samtidigt en person som ofta framhäver det som är bra inom hennes jobb och även det utanför hennes jobb.

Lena tycker om sitt jobb som idrottslärare men hon har andra planer för framtiden inom marknadsföring. Lena tycker att idrottsläraryrket är väldigt bra eftersom man får ha så kul och i planeringen kan man använda sin fantasi.

-Jag skulle självklart rekommendera någon annan att blir idrottslärare, vill man ha som jobb att leka är det ett bra yrke att satsa på! Säger Lena Salorinne.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet
Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet

Är du nöjd med ditt val av gymnasieprogram?

 

Under vårterminen ska 9:orna välja vilket program och vilken gymnasieskola de ska gå på de kommande tre åren. För många är det en ångest att...

Läs mer

Ensam som utbytesstudent i USA

Erik Bernhardsson från Söderhamn var utbytesstudent i USA

Att åka till ett annat land för att vara en student med helt annat språk och...

Läs mer
Privat bild

Vardagslivet idag och förr

Jag har ofta hört olika historier om vad mamma och pappa gjorde som liten men inte riktigt...

Läs mer

Att byta yrke fick Magnus att hitta hem

Magnus Sandberg, lärare på Staffangymnasiet i Samhällskunskap och svenska.

Klockan är åtta en tisdagsmorgon. Kylan har börjat att lägga sig över...

Läs mer

Gustavs farligaste dykupplevelser

"Vad skulle jag annars göra om jag inte var frisör?"

"Det bästa med att vara idrottslärare är att du får leka på jobbet"

Kalifornien runt på 13 dagar

Inför Alquistiska

Elda inte upp smådjuren på Valborg!

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn