Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 00:23
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Ensam som utbytesstudent i USA


Sutanya Sompoom 2020-03-23

Erik Bernhardsson från Söderhamn var utbytesstudent i USA
Erik Bernhardsson från Söderhamn var utbytesstudent i USA

Show choir.
Show choir.

Track and field gänget.
Track and field gänget.


Erik med sin värdsyster.
Erik med sin värdsyster.

Förstapris i show choir
Förstapris i show choir

Att åka till ett annat land för att vara en student med helt annat språk och kultur är inte så enkelt. Men för gymnasieeleven Erik Bernhardsson, 20 år från Söderhamn var det bland det bästa han har gjort. Erik har alltid varit intresserad av USA och den amerikanska kulturen och själva språket och bestämde sig för att passa på när han hade chansen.


- Vi kan börja från början. Jag såg en reklam med EF (Education First) om att man kunde åka och vara en student utomlands på Facebook när jag var 13 år. Jag kommer ihåg att jag gjorde research och sedan dess har jag alltid velat åka, det var så jag bestämde mig helt enkelt. Det fanns många länder att åka till men jag har alltid varit kär i USA och den amerikanska kulturen. Kort sagt så hade jag inga problem att välja land, valet för mig blev så mycket lättare på grund av att jag har varit intresserad av USA sedan tidigare.

Efter att ha skickat sitt ansökande och ha blivit accepterad var det dags för Erik att åka men han hamnade inte i den delstat han valde.

-  Jag hamnade i South Dakota. Man fick välja delstater och jag de fyra delstaten jag valde var Washington, Oregon, Colorado och Montana. Men det gick inte som jag planerade, jag blev placerad i South Dakota för att de hittade ingen placering för mig i de delstat jag valde berättar Erik med en hint av skratt

Att åka som utbytesstudent till USA för Erik var väldigt roligt men även lärorikt. Han fick lära känna den amerikanska kulturen på djupet och samtidigt fick han lära sig tala engelska flytande. Det tog tid att anpassa språket men eftersom man inte hade något val så blev det bara lättare och lättare.

 - Jag fick gå på high school, det är som gymnasiet här hemma i Sverige. Skillnaden är ganska stor för i high school får man inte välja en linje att gå efter utan man väljer klasser utifrån vad man vill göra i framtiden. Skolkänslan var mer hypad, skolan var mer uppskattad för att det fanns sporter som amerikanska fotboll och brottning som gjorde att skoldagarna blev mycket roligare. Jag själv deltog i så kallad marching band och det var helt enkelt att vi var ett band som spelade i halvlek i olika sporter och man kunde även tävla och sådant. Sedan var jag med i show choir och det kunde man också tävla i. Till sist så deltog jag i tracking field där man sprang och tävlade. Skolan och skoldagarna blev mycket roligare för att jag valde på något sätt själv hur den ska se ut.

Marching band, show choir och tracking and field tog över en stor del av Eriks fritid. Han spenderade mest tid i skolan, vissa dagar blev han kvar i skolan till klockan 10 på kvällen.

Erik säger att han rekommenderar starkt att vara en utbytesstudent för att man får väldigt många livserfarenheter.

-Ett år i USA för mig blev väldigt lärorikt och om jag skulle tänka tillbaka på det om 30 år kommer jag inte ångra att jag missade studenten. Mitt första tips är att inte stressa med packning för att man hinner köpa väldigt mycket kläder när man väl kommer fram. Mitt andra tips är att vara noga med regler om värdfamiljen har några, men prata ändå ut med hur du har det hemma för att de kommer förstå det. Jag tycker absolut att man ska ta chansen att vara utbytesstudent om man får det.


Tipsa en vän     Skriv utSara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet
Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet

Är du nöjd med ditt val av gymnasieprogram?

 

Under vårterminen ska 9:orna välja vilket program och vilken gymnasieskola de ska gå på de kommande tre åren. För många är det en ångest att...

Läs mer

Ensam som utbytesstudent i USA

Erik Bernhardsson från Söderhamn var utbytesstudent i USA

Att åka till ett annat land för att vara en student med helt annat språk och...

Läs mer
Privat bild

Vardagslivet idag och förr

Jag har ofta hört olika historier om vad mamma och pappa gjorde som liten men inte riktigt...

Läs mer

Att byta yrke fick Magnus att hitta hem

Magnus Sandberg, lärare på Staffangymnasiet i Samhällskunskap och svenska.

Klockan är åtta en tisdagsmorgon. Kylan har börjat att lägga sig över...

Läs mer

Gustavs farligaste dykupplevelser

"Vad skulle jag annars göra om jag inte var frisör?"

"Det bästa med att vara idrottslärare är att du får leka på jobbet"

Kalifornien runt på 13 dagar

Inför Alquistiska

Elda inte upp smådjuren på Valborg!

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn