Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 00:23
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Gustavs farligaste dykupplevelser


Joar Hånell Nils Hägglund 2019-10-18
Vi har intervjuat Gustav Linder som är lite av en veteran på Söderhamns sportdykarklubb. Söderhamns sportdykarklubb bildades 1977 efter stor efterfrågan från allmänheten. Dessutom ville de andra klubbarna runt om i Gävleborg skärgård (Bollnäs, Hudik och klubben i Njutånger) ha en ”hembas” för att enklare kunna åka ut i Söderhamns skärgård för dykning. En av de medlemmar som startade klubben dyker faktiskt än. Gustav kallar honom för en ”guldmedlem”.  Gustav berättar för oss att den här så kallade ”guldmedlemmen” sagt att han ska sluta dyka i ungefär 3 år. Först sa han ”När min dräkt går sönder” men sen köpte han helt plötsligt splitterny dykarutrustning och i dagsläget så säger han bara ”snart ska jag sluta”. Man kan alltså säga att dykarsporten är något du lätt fastnar i.

I nuläget så har dykarklubben cirka 30 medlemmar men de har haft betydligt fler berättar Gustav.
-När vi var som flest så var vi uppe i ungefär 120 certifierade dykare i klubben.
Det var medan F15 (flyget) och företaget Ericksson fortfarande var i bruk, när de la ner så försvann många av medlemmarna.

Gustav Linder har varit med i klubben i snart 25 år men är fortfarande lika taggad på nästa säsong som han alltid är. Han berättar om sitt favorit dyk vilket är på Constantine eller ”spanjoren” som den kallas i modernt tal. Det är ett skeppsvrak som ligger utanför Lilljungfrun. Skeppet sjönk 1908 och har nu blivit forntidsförklarad, vilket betyder att man inte får ta någonting från vraket eller förstöra det.

Historien bakom spanjoren är en historia som Gustav Linder gärna berättar för de som beger sig ut för sitt första dyk på henne.

Spanjoren (Eller Constantine vilket var skeppets beteckning) var på väg från Stugsunds hamn en stormig kväll med ny-lastad timmer och papper 1908. Kapten Santos var en härdad sjöman med lite för mycket självförtroende än vad som är hälsosamt. När skeppet skulle påbörja sin färd hem så vägrade han använda lotsens tampar då han var stensäker på att hans egna tampar skulle räcka. En lots hjälper större skepp att ta sig in till och ut från hamn på ett säkert sätt. Han kände sig alltså helt säker på att kunna framföra sitt skepp i främmande farvatten. Men när han började närma sig Hällgrundet går han på grund ordentligt. Skeppets babordssida tar in vatten och matroserna börjar pumpa ut vatten med hjälp av en länspump. Det fungerar för en stund. Men det som inte fick hända hände. Papperet och spånet i lastrummet blandas runt och blev som en gegga. Efter en stund började geggan fastna och täppa igen länspumparna. Constantin börjar återigen sjunka och kapten Santos ger order till sina matroser att få skeppet in till hamn igen i hopp om att kunna rädda det. Men han vägrar ta lotsens tampar utan envisas fortfarande med att ha sina egna. Hans egna tampar brister och det resulterar i att skeppet sjunker. Constantine ligger än idag en bit utanför Lill jungfrun.

Gustav säger att det är ett ”måste dyk” varje säsong. Han har varit och dykt på nästan alla vrak i Söderhamns skärgård. Vilket är väldigt många då det finns drygt 400 markerade vrak här. För att göra dessa dyk så behövs flera utbildningar och certifikat för att kunna dyka på ett säkert sätt. Gustav har utbildat sig till dykinstruktör på CMAS (confédération mondiale des activités subaquatiques world underwater fédération). Med den utbildningen får han dyka på i princip vilket djup som helst. Han får även instruera och utbilda folk för dykcertifikat.

Det certifikatet tog han när han var 24 år vilket var väldigt ovanligt för hans ålder. Han blev känd bland vänner för att kunna dyka.  När han fick ett samtal från en vän från Trönö som behövde ha hjälp med att hämta ett tappat föremål i ån så såg han det som inget speciellt. Men när han kom till Trönö så blev det andra bullar. Av kompisen fick han reda på att det låg ett laddat gevär i Trönö ån. Han försöker göra det bästa av situationen och kommer på den ”briljanta” idéen att knyta ett rep runt ett träd och hans handled. Han underskattade styrkan av det forsande vattnet i ån för direkt när han klev ut i vattnet så sveptes han med. Han hängde och dinglade i vattnet i några minuter tills han tog ett andetag och inte fick någon luft. Han lyckades få tag på tryckmätaren för tanken som visade noll. Han blev förvirrad för att han visste att han fyllde tanken med åtminstone en timmes användning. Det som då hade hänt var att vattnet hade forsat så hårt att regulatorn hade börjat pysa luft. Han försökte först få av repet från handleden men märkte snabbt att forsen var på tok för stark för att kunna göra det. Han började få ett starkt behov av luft. Han kom då på en idé. Han började att vagga sida till sida för att på så sätt kunna gunga upp över vattenytan och ta ett andetag. Han lyckades ta några andetag. Han fortsatte gunga och lyckas tillslut greppa tag i den grundare delen av ån där han drog av sig repet och tog sig upp ur vattnet.

Det är en av Gustavs farligaste dykupplevelser men även hans bästa historia berättar han.

Gustav har många fler historier att berätta om sina dykupplevelser. Men om ni vill höra mer så kanske ni kan åka på ett nybörjardyk? Sportdykarklubben har ett nybörjardyk på hallåsen varje skollov. Datum och kontaktpersoner går att hitta på sportdykarklubbens hemsida https://www.laget.se/SoderhamnsSportdykarklubb


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet
Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet

Är du nöjd med ditt val av gymnasieprogram?

 

Under vårterminen ska 9:orna välja vilket program och vilken gymnasieskola de ska gå på de kommande tre åren. För många är det en ångest att...

Läs mer

Ensam som utbytesstudent i USA

Erik Bernhardsson från Söderhamn var utbytesstudent i USA

Att åka till ett annat land för att vara en student med helt annat språk och...

Läs mer
Privat bild

Vardagslivet idag och förr

Jag har ofta hört olika historier om vad mamma och pappa gjorde som liten men inte riktigt...

Läs mer

Att byta yrke fick Magnus att hitta hem

Magnus Sandberg, lärare på Staffangymnasiet i Samhällskunskap och svenska.

Klockan är åtta en tisdagsmorgon. Kylan har börjat att lägga sig över...

Läs mer

Gustavs farligaste dykupplevelser

"Vad skulle jag annars göra om jag inte var frisör?"

"Det bästa med att vara idrottslärare är att du får leka på jobbet"

Kalifornien runt på 13 dagar

Inför Alquistiska

Elda inte upp smådjuren på Valborg!

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn