Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 00:41
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Kalifornien runt på 13 dagar


William Kvist 2017-12-21

Santa Monica Beach
Santa Monica Beach

Biltur i Hollywood
Biltur i Hollywood

Hollywood Walk of Fame
Hollywood Walk of Fame

Venice Beach
Venice Beach

Skatepark på Venice Beach
Skatepark på Venice Beach

Grand Canyon
Grand Canyon

Alcatraz, San Francisco
Alcatraz, San Francisco

Föredetta arbetssal i Alcatraz. Idag en bildutställning.
Föredetta arbetssal i Alcatraz. Idag en bildutställning.

Las Vegas Strip
Las Vegas Strip

Efter 5 månaders längtan och planering var det äntligen dags att packa resväskan. Jag skulle äntligen få åka till mitt drömland tillsammans med min familj. En resa fylld av värme, intryck och fantastiska minnen väntade.


Väl på plats på Arlanda, en grå oktobermorgon, satt vi på ett café fulla av förväntan. Jag gruvade mig lite inför flygresan, eftersom jag hade ont i ryggen. Efter tio timmars resa var vi äntligen framme på Los Angeles flygplats. Efter att ha varit vaken i cirka 18 timmar, börjar tröttheten sakta ta över ryggvärken. Innan vi kunde börja leta efter bussen som skulle ta oss till hyrbilsföretaget, bestämde vi oss för att äta något. Det var dags att inleda två veckor av skräpmat på 7-Eleven. Vi slog oss ned bredvid en djupt sovande kvinna för att avnjuta mitt livs första pizza i USA. Efter vi ätit klart tog vi oss till biluthyrningsfirman för att hyra en bil som vi skulle ha för att kunna ta oss runt i den stora staden.

Trötta satt vi oss i en Toyota, mamma skulle köra. Efter vi åkt på de sjufiliga motorvägarna, kört fel några och småbråkat, hittade vi äntligen fram till hotellet i Santa Monica. Här skulle vi spendera de första fyra dagarna. Efter att ha sovit från åtta på kvällen till fem på morgonen, kunde den första dagen i LA börja. Första dagen var det jättebra väder så vi spenderade den på den gigantiska stranden i Santa Monica. På lördagen åkte vi till Hollywood för att gå på Walk of fame (den världskända trottoaren med stjärnor) och Venice beach boardwalk. På Venice beach fanns det allt från affärer och glassbarer till graffitimålare och underhållande akrobater. Vi stannade också till vid det kända utomhusgymmet och vid en skateboardramp.

De sista två dagarna spenderade vi den största delen av tiden på nöjesfält. På söndagen besökte vi Universal studios. Det går inte beskriva hur stort det var och hur många människor som var på nöjesparken samtidigt som oss. Vi planerade vilka attraktioner vi helst ville göra och började med den högst prioriterade; The studio tour. Vi åkte runt området i en buss med en guide som berättade om olika filmer och inspelningstekniker. Vi fick bland annat se inspelningsplatser till filmer som Hajen, Jurassic Park, Psycho och Bruce Den Allsmäktige. Efter vi ätit gigantiska hamburgare och korv med bröd på Simpson restaurangen Krusty Burger gick vi bland annat till Harry Potter området, åkte en Jurassic Park vattenbana och kollade på olika shower. Universal var en väldigt häftig upplevelse och jag rekommenderar alla som besöker LA att åka dit. Trots att priset var cirka tre gånger priset för en dag på Gröna Lund, var det också tre gånger bättre. På måndagen besökte jag och min syster nöjesparken Six Flags. Där fanns alla olika sorters berg och dalbanor, karuseller och andra häftiga attraktioner. Tack vare de korta köerna kunde vi åka det mesta, och efter några timmars åkande av allt från en berg-och-dalbana med sju loopar och en som man åkte ståendes i, var vi helt slut och till en viss grad åksjuka.

På tisdagen lämnade vi Los Angeles för att åka genom öknen till Nevada och Las Vegas. Där passade vi på att unna oss lite extra och bodde på det världskända hotellet Caesars Palace. Hotellet är beläget på gatan Las Vegas Strip. Hotellet består av fem byggnader och har 3349 rum. Det fanns bland annat en stor galleria i hotellet och tre poolområden. På Las Vegas Strip består av coola hotell, neonlampor, barer och gallerior. När vi var i Las Vegas bestämde vi oss för att åka till nationalparken Grand Canyon. Vi blev upphämtade av en mini-buss som tog oss till en liten flygplats. Därifrån åkte vi helikopter över Grand Canyon. Utsikten var fantastisk och det var första gången jag åkte helikopter, men förmodligen inte den sista. Efter två nätter i Las Vegas flög vi till San Fransiscos. Staden har en äldre bebyggelse och det var mindre trafik i stan än Los Angeles till exempel. I San Fransisco besökte vi Alcatraz. Idag är Alcatraz ett museum som tusentals turister från hela världen besöker varje år. Vi fick gå runt i det gamla fängelset med hörlurar som man fick information från och höra berättelser om hur livet var i fängelset och om fångar som lyckats rymma från fängelset.

Efter två nätter på ett hotell i China Town i San Fransisco, åkte vi nedåt längs med kusten. Vi åkte längs den världskända motorvägen Highway 1. Efter att ha åkt i några timmar kommer vi fram till en återvändsgränd. Vägen vi tänkt fortsätta på var avstängd, så vi var tvungen att vända och åka tillbaka två timmar. Vi spenderade nästa natt på ett hotell i Carmel. Dagen efter tog vi en annan väg och fortsatte söderut mot Santa Barbara. Staden hade en lång strandpromenad och en massa restauranger vid hamnen. Morgonen därpå åt vi frukost på hotellet vi bodde på. Den bestod som vanligt av en muffins, svagt kaffe och i bästa fall en rostad macka. Näst sista dagen spenderade vi i Santa Monica och njöt av solen på stranden och på kvällen gick vi ut och åt fantastisk god pasta på en italiensk restaurang. Sista dagen packade vi ihop våra saker och åkte till Los Angeles flygplats för att åka hem till Sverige igen.

Det häftiga med USA är hur stort och coolt allting är. Överallt stod det ”världens största”, ”världens längsta” eller ”världens bästa”. USA är Sveriges motsats, vilket jag på ett sätt gillar. I Sverige ska allt vara lagom och i USA finns inte ordet lagom. Stränderna var lika breda som svenska stränder är långa, och vissa vägar kunde ha sju filer. Jag saknar redan alla häftiga upplevelser och hoppas kunna åka tillbaka till USA någon gång.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet
Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet

Är du nöjd med ditt val av gymnasieprogram?

 

Under vårterminen ska 9:orna välja vilket program och vilken gymnasieskola de ska gå på de kommande tre åren. För många är det en ångest att...

Läs mer

Ensam som utbytesstudent i USA

Erik Bernhardsson från Söderhamn var utbytesstudent i USA

Att åka till ett annat land för att vara en student med helt annat språk och...

Läs mer
Privat bild

Vardagslivet idag och förr

Jag har ofta hört olika historier om vad mamma och pappa gjorde som liten men inte riktigt...

Läs mer

Att byta yrke fick Magnus att hitta hem

Magnus Sandberg, lärare på Staffangymnasiet i Samhällskunskap och svenska.

Klockan är åtta en tisdagsmorgon. Kylan har börjat att lägga sig över...

Läs mer

Gustavs farligaste dykupplevelser

"Vad skulle jag annars göra om jag inte var frisör?"

"Det bästa med att vara idrottslärare är att du får leka på jobbet"

Kalifornien runt på 13 dagar

Inför Alquistiska

Elda inte upp smådjuren på Valborg!

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn