Tisdagen den 3 augusti 2021 - klockan 00:39
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

"Vad skulle jag annars göra om jag inte var frisör?"


William Kvist 2018-03-29

Efter 25 år i branschen älskar Anna-Maria sitt jobb och kan inte tänka sig något roligare yrke.
Efter 25 år i branschen älskar Anna-Maria sitt jobb och kan inte tänka sig något roligare yrke.

Salongens färgtuber.
Salongens färgtuber.

Salongen har fem anställda och tre elever.
Salongen har fem anställda och tre elever.Frisöryrket; ett yrke som handlar lika mycket om att kunna bemöta människor och vara social, som att kunna vara en bra hantverkare. Anna-Maria Olsson Edholm driver sedan 25 år tillbaka frisörsalongen Hårcenter, de senaste 17 åren tillsammans med sin man Mats som också är frisör. Anna-Maria kan inte tänka sig något roligare jobb.  


Klockan halv nio är det full fart inne på frisörsalongen. Anna-Maria och hennes kollegor förbereder och ställer i ordning salongen inför en kommande dag. Golvet sopas, kaffet sätts på och verktygen rengörs. Det är mycket som ska göras i ordning innan kunderna börjar anlända om en halvtimme. Innan salongen öppnar har de vissa dagar ett morgonmöte där man pratar om dagens arbete, nyheter och beställningar bland annat. Efter morgonmötet är klockan nio och kunderna slår sig ned på de flashiga svarta stolarna. Det är nu fall fart och ljudnivån stegras sakta i och med kundernas önskemål om snygga frisyrer. Musiken i salongen dämpas i takt med att de pratsamma frisörerna inleder konversationer med deras kunder.

 

Då frisörerna börjar jobba, har man inom de flesta andra yrken arbetat ett tag. Anna-Maria har vant sig vid att börja lite senare på morgonen och tycker det är skönt med sovmorgon, men ibland önskar hon att hon började tidigare eftersom det blir sena kvällar och inte så mycket kvar av dagen. De anställda jobbar från nio till sex, men måste vara där en stund innan öppning för att förbereda. På torsdagar har man öppet till sju på kvällen för att kunna ta in kunder som slutar jobba sent.

 

-Det roligaste med yrket är att få möta människor och att få göra dem fina, nästan alla är nöjda när man är klar. Det är också ett varierande yrke där ingen dag är den andra lik, berättar Anna-Maria.

 

De flesta frisörer går tre år på frisörlinjen på gymnasiet. De som inte har gått frisörgymnasium kan istället göra lärlingstimmar på en salong.  För att bli en certifierad frisör måste man jobbat 3000 timmar efter gymnasiet hos en behörig frisör. När man gjort sina timmar kan man göra ett gesellbrevsprov och klara man det är man behörig frisör. En behörig frisör har en annan lön och mer chans till att få jobb på salonger. En behörig frisör får också ta emot elever. Idag har Hårcenter fem anställda och tre elever.

 

Trots att frisöryrket är slitsamt för kroppen, har Anna-Maria aldrig fått någon större skada i sin 25-åriga karriär.

 

-Som frisör är det extra viktigt att stretcha och ta hand om kroppen för att orka och må bra. Det är vanligt att frisörer får problem med axlar, skuldror och rygg. Eftersom vi står på hårda golv hela dagarna är det också vanligt att frisörer får problem med knäna, säger Anna-Maria.

 

Som frisör är det viktigt att använda handskar när man arbetar med starka produkter. Många kan få allergier av de starka preparaten, men är det ett måste att använda handskar?

 

-Det är upp till varje person, men vi tycker att alla ska ha det. Speciellt när man håller på med kemiska preparat, eftersom det är starka produkter som kommer i kontakt med huden. Vissa får reaktioner och vissa inte, men för att vara säker ska man alltid använda handskar vid färgning och permanent. Stylingprodukter kan också framkalla allergi. Men idag är det mycket bättre än vad det var förr, nu är allting testat och det utvecklas hela tiden. Vi handlar även av ledande leverantörer som är bra i branschen, säger Anna-Maria.

 

Som frisör utvecklas man hela tiden eftersom något nytt händer i branschen varje år. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad inom yrket, på hårcenter har man kurser varje år, går på visningar och får inspiration via nätet.

 

När Anna-Maria var liten och var hos frisören blev hon inspirerad av yrket och tyckte det såg roligt ut. Hon brinner för sitt yrke och kan inte tänka sig något roligare jobb.

 

-Jag tycker om mitt jobb och jag tror att man måste älska sitt jobb när man är frisör. Det handlar om att ta hand om människor varje dag. Om man inte tycker om sitt jobb gör man inget bra jobb på sina kunder heller. Alla har sina dippar i karriären, men om jag inte skulle arbeta som frisör skulle jag sakna det jättemycket.

 

 

 


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet
Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet

Är du nöjd med ditt val av gymnasieprogram?

 

Under vårterminen ska 9:orna välja vilket program och vilken gymnasieskola de ska gå på de kommande tre åren. För många är det en ångest att...

Läs mer

Ensam som utbytesstudent i USA

Erik Bernhardsson från Söderhamn var utbytesstudent i USA

Att åka till ett annat land för att vara en student med helt annat språk och...

Läs mer
Privat bild

Vardagslivet idag och förr

Jag har ofta hört olika historier om vad mamma och pappa gjorde som liten men inte riktigt...

Läs mer

Att byta yrke fick Magnus att hitta hem

Magnus Sandberg, lärare på Staffangymnasiet i Samhällskunskap och svenska.

Klockan är åtta en tisdagsmorgon. Kylan har börjat att lägga sig över...

Läs mer

Gustavs farligaste dykupplevelser

"Vad skulle jag annars göra om jag inte var frisör?"

"Det bästa med att vara idrottslärare är att du får leka på jobbet"

Kalifornien runt på 13 dagar

Inför Alquistiska

Elda inte upp smådjuren på Valborg!

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn