Måndagen den 2 augusti 2021 - klockan 23:43
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Vardagslivet idag och förr


Amanda Rodin 2019-10-23

Privat bild
Privat bild

Privat bild
Privat bild

Privat bild
Privat bild

Jag har ofta hört olika historier om vad mamma och pappa gjorde som liten men inte riktigt när de var i min ålder. Både min farmor och mormor har jag också hört massa historier i från när de var liten men inte när de var barn. Vad gjorde man egentligen när jag var liten och när mina mor och farföräldrar var små?

När jag var mellan 4–10 år var jag jämt ute och lekte men min bror. Han blev äldre men även jag. Vi hade ändå lika kul varje gång och spelade fotboll, hoppade studsmatta, spelade tv-spel och byggde kojor i skogen m.m. Min pappa var lekpappan. Han var den som alltid lekte med mig och min bror. Vi spelade tv-spel (Playstation 2) och hjälpte till att snickra ihop alla plankor till kojan. Mobiltelefonen var inte lika intressant då som nu. Det var inte på samma sätt. Det fanns knapptelefoner men inget som föll i smaken för något barn. Idag ser jag barn stirra ner i sina mobiltelefoner som de inte kan släppa blicken i från. De här ungarna är från 6 år och uppåt. Skärmarna som har blivit en stor del av allas vår vardag.

Hur såg vardagarna ut när min mamma var yngre?

Min mamma heter Maria och föddes 1976. Man hade liknade leksaker som när jag var liten och gjorde liknande lekar. Detta kan bero på vilken uppväxt man har haft. Mamma lekte oftast med sin syster och var ute jämt. Hon och hennes pappa (min morfar) byggde kojor i skogen, hon lekte med kompisar på sin gata i Bergviksområdet. Under sommaren lånade de tv-spel på videoteket, där kunde man även låna filmer som hela familjen kollade på. Det fanns något som hette gammeldans som hon gick på, där man dansade en gång i veckan. Det tyckte mamma var jättekul och även körsång som hon hade på fritiden.

De hade även en stuga som de bodde på under somrarna och hjälpte hennes pappa att snickra ihop brädor till deras nya veranda och till kojorna. Mobilerna hade inte uppfunnits än. Då sysselsatte man sig med brädspel och gjorde egna tidningar. Hon skrev jämt olika artiklar, krönikor och berättelser.

Vad gjorde man när min mormor var yngre?

Min mormor heter Siw och var uppvuxen i Stockholm när hon var yngre. Hon är född slutet av 40-talet. Hon började leka med dockor och klippdockor som var populärt under den tiden. Lekparker var också roliga, där kunde man gunga och leka i sandlådor.

Man hade liknande lekar som man hade när jag var liten som att hoppade hage, hoppade hopprep, kull och kurragömma. Något som var ett måste att hjälpa till med var hushållssysslor. Alla flickor skulle lära sig det som ett krav. Skolan fick också lära ut de som ett skolämne för flickor. Aktiviteter fanns inte på samma sätt som det gör idag. Något hon blev tvingad att gå på var gymnastik efter skolan av hennes lärarinna. Enligt lärarinnan hade hon så pass dålig hållning så att mormor blev tvingad mot sin vilja att gå. Mormor hade inte så många vänner utan hennes kusiner fick hon nöja sig med.

Källaren var en rolig plats då man egentligen inte fick vara där, men hon och hennes kompisar var där ändå. Mormor hade väldigt bra kontakt med sin farmor och farfar som hon kunde spela kort med och prata om allt.

När hon blev lite äldre fick hon börja gå själv vart hon skulle. Skulle hon gå och bada så kunde hon gå flera kilometer innan hon var framme. Bada var något hon älskade att göra. Siw är uppvuxen i Sundbyberg och gick ofta in till centrum med en av hennes kompisar.  De kunde även gå till Gröna lund som låg vid Djurgården där de köpte lotter och gick runt och kollade.

Alla våra generationer har gemensamt att vissa lekar som min mormor lekte, lekte även jag. Barnen idag är uppvuxen med nya tekniska uppfinningar som gör att samhället går framåt. Nackdelen med detta är att så många väljer hellre att sitta med sina mobiltelefoner än att prata med människorna runt sig.


Tipsa en vän     Skriv utSara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet
Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet

Är du nöjd med ditt val av gymnasieprogram?

 

Under vårterminen ska 9:orna välja vilket program och vilken gymnasieskola de ska gå på de kommande tre åren. För många är det en ångest att...

Läs mer

Ensam som utbytesstudent i USA

Erik Bernhardsson från Söderhamn var utbytesstudent i USA

Att åka till ett annat land för att vara en student med helt annat språk och...

Läs mer
Privat bild

Vardagslivet idag och förr

Jag har ofta hört olika historier om vad mamma och pappa gjorde som liten men inte riktigt...

Läs mer

Att byta yrke fick Magnus att hitta hem

Magnus Sandberg, lärare på Staffangymnasiet i Samhällskunskap och svenska.

Klockan är åtta en tisdagsmorgon. Kylan har börjat att lägga sig över...

Läs mer

Gustavs farligaste dykupplevelser

"Vad skulle jag annars göra om jag inte var frisör?"

"Det bästa med att vara idrottslärare är att du får leka på jobbet"

Kalifornien runt på 13 dagar

Inför Alquistiska

Elda inte upp smådjuren på Valborg!

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn