Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 07:48
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Nazismen kommer alltid att vara farlig


Love Lundsgård 2017-11-28

Den 30 September, mitt under den judiska högtiden Jom Kippur hade Nordiska Motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera mitt i Göteborg. Jag och min familj bestämde oss för att delta i en manifestation på Heden. När jag satt på spårvagnen den morgonen var vi spända och redo för manifestation. Det låg en konstig känsla i luften, det var mycket folk i rörelse på gatorna och fullt av polisbilar men ändå var de väldigt tyst. När vi kom fram till Heden såg jag Prideflaggor och andra antinazistiska plakat och tusentals människor som var där för att demonstrera mot nazisterna. För mig är de orealistiskt hur Nordiska Motståndsrörelsen hade fått tillstånd till att demonstrera under samma dag som judarna har sin viktigaste dag på året, Jom Kippur. Tidigare samma månad hade jag varit Tyskland och Polen. På guidade turer och besök på museum fick jag lära mig om Andra världskriget, förintelsen och efterkrigstiden. Redan 1936 inrättade nazityskarna det första specialritade koncentrationslägret norr om Berlin, Sachsenhausen. Jag har inte varit där men då jag under samma resa besökte Auschwitz II och Birkenau kände jag en otäck känsla. Samma känsla kom tillbaka till mig på Heden.


Tanken slår mig hur de än idag kan finnas nazistiska och rasistiska partier. Med tanke på vår historia är det väldigt läskigt att se hur de nazistiska partierna växer och blir större. Bara 80 år tillbaka skedde samma grej, att ett nazistisk parti började växa fram och till slut kom Hitler till makten. Sachsenhausen blev prototypen för alla SS- läger och det grundades 1936 och ansågs som de perfekta, ideala, moderna och lätt uppbyggda koncentrationslägret. Sachsenhausen kom att bli ett av SS viktigaste läger med koncentrationslägrens huvudkontor beläget i närheten.

Jag är inte judisk och tillhör inte någon annan minoritet i vårt samhälle och därför känns det extra viktigt att jag visar att jag är emot nazism och andra antidemokratiska åsikter. Jag blir så ledsen och förbannad när jag tänker på att judar idag ska behöva utsättas för antisemitism. Judar som idag bor i Göteborg och andra svenska städer som flydde eller överlevde förintelsen och deras släktingar borde få leva tryggt i samhället.

Första åren bestod Sachsenhausens fångar mestadels av politiska anhängare som, socialdemokrater, fackföreningsfolk och kommunister. Men när förintelsen så småningom bröt ut fängslades även människor som Hitler ansåg rasmässigt eller biologiskt underlägsna. Nazisterna fängslade folk som de tyckte var ”asociala”. Folk som ansågs vara ”asociala” var bland annat judar, romer, homosexuella och folk med någon form av sjukdom. Det var helt enkelt inte många som kom undan. Jag tycker det är oerhört skrämmande att dela in människor i olika ”sorter”. Om förintelsen hade hänt idag hade många människor i min omgivning skickats till döden. Det känns väldigt konstigt. När jag var i Berlin berättade en guide att cirka 6 miljoner människor mördades under förintelsen som är en obeskrivlig siffra. Det uppskattas att åtminstone 12 000 människor dog i Sachsenhausen. När Göteborgs gator fylldes med folk den 30 september för att visa stöd mot nazism kändes det som så många människor. Ändå var det fler som mördades i Sachsenhausen.

Guiden berättade att efter kristallnatten som ägde rum i november 1938, fördes 2 000 judar till Sachsenhausen. Omkring 500 av dem dödades redan vid ankomst.
Senare kom många fler att dödas efter att en gaskammare installerades 1943. På koncentrationslägret utfördes även fruktansvärda medicinska experiment på romer, judar och homosexuella. Mannen som låg bakom experimenten var läkaren Werner Fisher som bland annat påstod att romers blod var annorlunda än det ”ariska blodet”. Det var tusentals romer och judar som mördades för att sedan bli forskningsobjekt vid tyska universitet. Vid ett tegelbruk som låg i närheten till Sachsenhausen jobbade de omkring 2 000 fångar varje dag, arbetet var hårt och tungt och de som jobbade omkom oftast väldigt snabbt. Jag tycker det är en vidrig tanke hur man kan använda människors kroppar till experiment. Det är svårt att sätta sig in i hur det var att gå på universitetet där de föregick och hur de senare kom att påverka de människornas liv.

När sovjetiska armén närmade sig Sachsenhausen i april 1945 gasade nazisterna ihjäl tusentals fångar för att sedan själva fly från koncentrationslägret. De överlevande fångarna tvingades iväg på en dödsmarsch genom Tyskland med riktning nordväst. Folk vandrade och vandrade i flera dagar och det var många som dog längs vägen. 27 april 1945 befriades Sachsenhausen av de sovjetiska trupperna, kvar i lägret fanns endast 3 000 fångar, resten hade redan blivit mördade eller hunnit fly.

Vi får aldrig glömma vad som hände under förintelsen för att undvika att något liknande ska ske igen. Vissa tror dock att om alla minns vill ingen vara nazist. Det tror inte jag. Många av dem som är nazister idag vet exakt vad som hände, men de tycker ändå nazism är bra. Därför känns det extra viktigt att förstå att dagens nazister kan och kanske vill bli lika farliga som de var i Tyskland under 30- och 40-talet. Och att alla vi som vill ha demokrati fortsätter visa partier som NMR att deras ideologi inte är okej.



En av alla fredliga demonstranterna som stoppade nazisterna i Göteborg 30/9 2017. Foto: Per Hanstorp

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Nazismen kommer alltid att vara farlig


Den 30 September, mitt under den judiska högtiden Jom Kippur hade Nordiska Motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera mitt i Göteborg. Jag och min familj bestämde oss för att delta i en manifestation på Heden. När jag satt på spårvagnen den...

Läs mer
No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF