Måndagen den 29 april 2024 - klockan 11:39
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Kampsportens väg till Sverige


Dante Hanborn 2021-11-16

Vad tänker du på när du hör ordet kampsport ? Boxning, judo? Slagsmål? Att fightas en mot en är en uråldrig mänsklig aktivitet . Under antiken hade det en given plats i det olympiska programmet och länge var brottning och boxning de grenar man höll på med i Sverige. Sen kom nya influenser från Asien och Sydamerika. No limit ska här orientera dig i kampsportsdjungeln…!


Historia

Krister Bergenhall hade besökt Thailand flera gånger någonstans i 1970-talet. I 1977-talet så åkte Bergenhall till Thailand igen. Men det fanns en anledning varför han åkte dit. För den thailändska sporten som kallas Muay Thai. Tillslut så beslöt han att ta den sporten till Sverige. Namnet för sporten blev Thaiboxning. Det betyder samma på thailändska men bara översatt. 


I 1979 så skapades den första klubben i Stockholm. Thaiboxning i Thailand var skapad på 1200-talet, så det tog en lång tid innan de tog det till Sverige. 


Kampsporten

Kampsporten går ut på att lära sig att få en annan slags syn på världen. Att man inte ska behöva bli arg på ett sätt att man inte kan kontrollera sig själv. Såhär är det, den arga förlorar. Om man ska köra em thaiboxnings runda och man är arg så fokuserar man inte. Då betyder det att den som inte är arg vinner för att det är den som kan kontrollera sig själv. 

En Thaiboxningsmatch så går man fem ronder gånger tre minuter. Thaiboxning är också en mycket hårdare sport än vanlig boxning. 


Man måste tänka smart och man kan/ska inte göra samma tekniker som man ska göra i boxning. En grej är att man inte ska hålla på att röra sig lika mycket som man gör i boxning. I thaiboxning så går man runt i en ring. Så länge i boxning så står man still. Det är också samma på hur man använder höften. I boxning så använder man höften åt sidan mera och har den ena armen mera utåt mot fienden så att de inte ska kunna komma åt en. Men i thaiboxningen så ska man inte stå på samma sätt för isåfall så kan man få en spark på låret eller en push kick så att man ramlar. 


Tekniker

Det finns väldigt många gamla thaiboxnings tekniker som fortfarande finns, men som inte andra använder längre. De är fortfarande lagliga att använda. En av de är att putta fienden med höften när man är nära personen. Den är mer användbar när man är stor och fienden är liten. Men de teknikerna som andra använder nu är; knä, armbåge, fot (push kick) och sparkar. Sen där uppe med händerna är samma som boxning.


Typer av kampsporter

Budo var den första kampsporten gjord i hela världen. Budo var modernt förr i tiden i Japan för att det var de som skapade det. Det är fortfarande modernt men nu finns det andra kampsporter också. Till exempel; Judo, karate, Jujutsu och Sumo. Jag skulle säga att alla kampsporter är gamla och det inte har kommit några nya för att man måste ju vara kreativ med det. 


Men även från Sydamerika har det kommit en populär kampsport: capoeira . Det är en brasiliansk kampsport som är lite annorlunda 






Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Mästarna som blev av med sin klubb


Kommande veckorna avgörs årets allsvenska och toppstriden står mellan skånska Rosengård (Malmö) och BK Häcken, Göteborg. Minns ni hur det avgjordes fö...

Läs mer

Kampsportens väg till Sverige

Vad tänker du på när du hör ordet kampsport ? Boxning, judo? Slagsmål? Att fightas en mot en är en uråldrig mänsklig aktivitet . Under antiken hade det en...

Läs mer
Aliyah Ziyanak 2020

KONSTÅKNING ⛸- som ballet fast på is



Konståkning är en sport som e som ballet fast på isen....Ryssland har en tradition...

Läs mer

Fotboll - det gröna fältets schack



Fotboll är en lagsport med 10 utespelare, 1 målvakt och avbytare i ett lag. Alla utespelare ska...

Läs mer
gevärets skott ser ut så här

Om luftgevär




Ett luftgevär är ett starkt vapen.  om man skjuter en fågel i huvudet så är det ganska säkert att den dör.
Pilla inte på...

Läs mer

Alla älskar allsvenskan


Allsvenskan är större och hetare en någonsin. Intresset och Försäljningen...

Läs mer

Parkour är kul!



Jag går på parkour och det är jätteroligt. Jag går på parkour varje lördag. Ibland är de lite...

Läs mer

Därför tvingades svenska mästarna att byta klubb

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF