Intagningsstopp på Estetprogrammet


Amanda Bruks 2021-05-21


Det blir inga nya estetelever på Westerlundska gymnasiet till hösten.
För få sökande sätter stopp för intagningen.
- Högst troligt att det är pandemin som ställt till det för oss, säger Marcus Dannvik, lärare på estetiska programmet. 


I år har förstahandssökande för Estetiska programmet varit väldigt låg. Därför sätterförvaltningsledningen ett stopp för intagningen på programmet för höstterminen 2021. Istället får eleverna välja mellan att hänvisas till ESMU på Carlforsska gymnasiet i Västerås. Eller få deras andra- till förstahandsval. Skolan framförde ett förslag på lösning som nekades. Nu satsar de på att locka flera elever till Estetprogrammet till höstterminen 2022, så skolan inte riskerar att stoppa intagningen igen.

 

- Jag och hela ledningsgruppen är både ledsna och besvikna över att detta beslutats. Alla som arbetar med programmet har jobbat så otroligt hårt för att locka fler elever men av olika anledningar har det inte blivit så. En stor del i detta utfall tror jag är kopplat till pandemin som inneburit att ES inte kunnat genomföra en enda konsert på 1,5 år, säger rektorn Daniel Hellström på WGY.

 

Marcus Dannvik som är lärare på ES berättar att det har hänt liknande år 2014. Men redan året därpå skedde en ökning, då var de hela 25 st elever som började årskurs 1.

- Högts troligt har pandemin ställt till det för oss då vi under 3 terminer inte kunnat genomföra våra konserter och olika typer av framträdanden - det är ju en väldigt stor del av vår utbildning som även ger synlighet utåt. Ca 15–20 konserter helt inställda. Tråkigt, vi spottar i nävarna och blickar framåt! säger Marcus.

 

Idag är det totalt 18 platser som finns på ES och för att programmet ska kunna bedrivas behövs det total vara 12–13 sökande, vilket det inte var i år då det endast var fem som hade valt Estetiska programmet som sitt förstahandsval. WGY har framfört att flytta över esteteleverna i andra grupper på andra studieförberedande program i de teoretiska ämnena. Detta har ansetts vara svårt att lösa under i tre år och därför nekas förslaget.

 

- Vi hoppas så klart att vi har fler sökande till nästa år. Vi hoppas att alla restriktioner vi nu har pga Covid, kommer att tas bort, så att Estetprogrammet kan marknadsföra sig med shower, framträdanden och andra arrangemang under nästa läsår så att vi får fler sökande till hösten 2022, säger förvaltningschefen Linda Lindahl.

 

Nu ska WGY försöka locka flera elever till estetprogrammet genom att lära ut om programmet.

Vad ska ni göra för att få fler sökande till år 2022?

 

- Vi ska arbeta för att försöka nå ut till grundskolorna om att ES dels är ett högskoleförberedande program som ger bred bas inför framtida studier men även är ett program som varvar mycket teori med praktik vilket jag vet egentligen tilltalar många. Vi måste helt enkelt få komma ut till skolorna för att informera, vi behöver få ta emot besökande nyfikna elever, vi behöver få ha konserter och shower igen. Allt detta hoppas och tror jag vi kommer kunna få möjlighet till nästa läsår, säger Daniel Hellström.


Tipsa en vän     Skriv ut

Hur blir nya Westerlundskaskolan?

Många av oss elever på Westerlundska ser dagligen den stora byggarbetsplatsen som ligger precis bredvid skolan. På just den platsen ska det nya Westerlundska gymnasiet byggas, en...

Läs mer
Faiza Abdulahi Saleban, Sa21C:Bra: ingetDåligt: matte

Bra lärare men dålig luft

Skoltidningen har frågat de nya ettorna hur de upplever sin första tid på...

Läs mer


Pasta passar Westerlundskas elever

Magnus Karlsson är kökschef på Westerlundska gymnasiet och har det...

Läs mer


Undersökning på Westerlundska gymnasiet

Känner du dig hemma på skolan?

Det är viktigt att elever kan gå till skolan med glädje och inte med ångest.

Läs mer

Äntligen!

- Så vill vi ha vår nya skola!

Westerlundskas medietreor tar farväl 

”Jag kommer tyvärr behöva sätta fler F”

Mössorna är på och studentveckan är inledd

Westerlundskas avgångselever uppmärksammas i EP

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kalender

Senaste från Skolnytt.se

https://www.facebook.com/Vad-h%C3%A4nder-Westerlundska-102026385335977/
Blombud UF

Vad händer Westerlundska?
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Filip, Elwira, Lova , Daria, Nelton, Ella , Sonja, Saga, Marika , Filippa, Tim , Wilmer, Maja , Jakob, Evelina, Emir , Cecilia , Arvid , Lucas, Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Lisa, Linnea, Aline, Agnes, Ellen, Clara, Axel , Oliver